Hanoi - Vijetnam

Hanoi (0), Vijetnam (0)
Hanoi, Vijetnam - aranžmani, avio karte, hoteli, kružne ture, metropole

Svojom kulturom, istorijom, odličnim restoranima i noćnim životom, Hanoj predstavlja odličnu polaznu tačku za upoznavanje Vijetnama. Ovaj grad teži da očuva svoj karakter, pa su visoke zgrade retkost. Velike kolonijalne zgrade, mirna jezera i lavirint uskih ulica čine zanimljiv kontrast. Hanoj je otmeni grad, smešten na obalama Crvene reke, sa jezerom Hoan Keim u svom centru. Severno od jezera su ulice Stare četvrti, a svaka od njih je nazvana po delatnosti koja se u njoj obavlja. Zbog inflacije, siromaštva i represije, koji su trajali godinama, vlada je sprovela ekonomske reforme 1986. godine, dozvoljavajući ljudima da pokrenu sopstveni biznis. Sada je Hanoj u potpunosti transforimasan i zajedno sa svojim stanovnicima, ostavlja snažan utisak na posetioce. Široki bulevari i velike kolonijalne kuće odražavaju period kada je Hanoj bio pod protektoratom Francuske, dok su ostali delovi grada tipično vijetnamski, sa uskim ulicama na kojima je gužva od jutra do mraka.

Geografija i klima

Položaj

Grad je smešten na desnoj obali Crvene reke.

Regioni i okruzi

Hanoj je podeljen na 10 unutrašnjih okruga (1 gradski i 18 prigradskih).

Klima

Hanoj ima toplu, vlažnu suptropsku klimu sa obiljem padavina.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je vijetnamski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ženski muzej Hanoja - u ovom muzeju postoje odlične postavke kojima se odaje počast ženskim vojnicima i ženama koje su protestvovale protiv američko - vijetnamskog rata. Postoji još mnogo toga posvećenog nekim kulturnim i političkim događajima. Na četvrtom spratu možete videti kostime, koje su nosile žene etničkih manjina, kao i primerke plemenskih košara i tkanina sa raznim motivima.
- U zgradi današnjeg Istorijskog muzeja nekada je bilo sedište Francuske škole za proučavanje Dalekog istoka. To je otmena zgrada, izgrađena između 1925. i 1932. godine. Francuski arhitekta Ernest Hebrard je među prvima u Vijetnam doneo francuske i kineske elemente u arhitekturi. Ova zgrada predstavlja najznačajnije zdanje arhitekture u Hanoju.

Verski objekti

- U centru Stare četvrti nalazi se mali hram Bah Ma, koji se smatra najstarijim u gradu, iako veliki deo strukture datira iz 18. veka, 1839. godine dodat je oltar posvećen Konfučiju. Prvobitno ga je izgradio kralj Li Taj To u 11. veku u čast belog konja koji ga je doveo u ovo područje gde je odlučio da izgradi zidine grada. Prolazeći kroz veličanstvena drvena vrata pagode dolazite do statue legendarnog belog konja.
- Možda najposećeniji hram u Hanoju, Ngok Son, smešten je na živopisnom malom ostrvu u severnom delu jezera Hoan Keim. Elegantni most ljubičaste boje, poznat kao Huk (izlazeće sunce), izgrađen je u klasičnom vijetnamskom stilu, sa zastavama u nizu, povezuje ostrvo sa obalom. Ovaj hram je posvećen generalu Tran Hung Dau, koji je porazio Mongole u 13.veku, La Tou, svecu zaštitniku fizičara, i njegovom učeniku Van Ksuongu. Unutra se nalazi najfinija keramika, gong, par antičkih zvona i stakleni kovčeg u kome se nalazi preparirana jezerska kornjača.
- Katedrala Svetog Džozefa, u stilu neogotike, izgrađena je 1886. godine, a ispred nje se nalazi mali trg. Prepoznatljiva je po zvonicima blizancima, oltaru prepunom detalja i finim vitražima.

Ostale atrakcije

- Iza mauzeleja Ho Ši Mina nalazi se skromna kuća u kojoj je živeo od 1958. do 1969. godine i u kojoj je preminuo. Kuća je tipično ruralna i sačuvana baš onako kako je Ho ostavio. Smeštena je u dobro zaklonjenom vrtu, blizu ribnjaka sa šaranima. Ostaje pitanje koliko vremena je on zaista tu proveom - kuća je bila meta bombardovanja Amerikanaca, jer su smatrali da se Hotu krije u njoj.
- Planina Ba Vi sa tri vrha (Nui Ba Vi) decenijama privlači posetioce, a i dalje je omiljeno vikend izletište za stanovnike Hanoja. Krečnjačka planina je sada deo nacionalnog parka Ba Vi, u kome se nalaze neke retke i ugrožene vrste biljaka, sisari, uključujući dve retke vrste letećih veverica, i razne vrste ptica.
- Zelena oaza Stare četvrti, Lenjinov park, nalazi se oko 2 km južno od jezera Hoan Kien. To je odlično mesto za boravak kada želite da pobegnete iz urbanog Hanoja, sa par kafića, fitnes klubovima i stazama za džogere. Obilazak Stare četvrti ne bi bio potpun bez posete pijaci Dong Huan, obnovljene posle požara 1994. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Hanoj ima bogatu tradiciju i tu ćete naći neka od najpoznatijih vijetnamskih jela. Najpoznatije je Fo, jednostavna supa sa pirinčanim knedlama, koja se jede uglavnom za doručak u kućama i kafićima, ali se i u restoranima služi kao glavno jelo. Postoje dva varijijateta tog jela- Fo Bo, koje sadrži govedinu, i Fo Ga, sa piletinom.

Šta raditi i gde izaći

Idealno mesto za džoging je Botanička bašta Hanoja, zapadno od mauzoleja - ali tu se možete i venčati. Pridružite se meštanima koji tamo idu na partiju Taj Čija ili partiju jutarnjeg badmintona. Tu postoje dva prijatna jezerceta i tezge sa osvežavajućim pićima na dohvat ruke.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja