Vijetnam

Upit za sve partnere

Vijetnam (0)

    Dobro došli u svet u kom su boje življe, pejaži upadljiviji, obalska linija dramatičnija, istorija vrednija divljenja, ukusi božanstveniji, a život se živi brzo. Ovaj svet jeste Vijetnam, poslednji zmaj Azije koji je uspeo da se probudi iz svog dremeža. Vijetnam predstavlja pravi napad na čula; istovremeno i vrtoglav, i grozničav, i fascinantan. Ulični prodavci duž ulica sa čunjevitim vrhovima prodaju svoju robu na pločnicima, dok su, napolju, blještave visokospratnice i raskošni hramovi okruženi ulicama koje zuje ispunjene hiljadama motorcikala.

    Geografija i klima

    Položaj

    Vijetnam se nalazi na krajnjem istoku poluostrva Indokine u Jugoistočnoj Aziji. Ka severu se graniči sa Kinom, ka severozapadu sa Laosom, ka jugozapadu sa Kambodžom, i ka istoku sa Južno-kineskim morem, koje se u Vijetnamu naziva Istočnim morem.

    Regioni i okruzi

    Vijetnam je podeljen na 58 provincija. Takođe postoji i pet centralno-kontrolisanih samoupravnih opština, koje egzistiraju na istom nivou kao i provincije.
    Severni Vijetnam (Hanoi, Bak Ha, Kao Bang, Kat Ba, nacionalni park Kuk Fuong…);
    Centrala obala (ostrva Šam, Da Nang, Dong Ha…);
    Centralne visoravni (Buon Ma Tuot…);
    Južni Vijetnam (nacionalni park Kat Tien, Kon Dao, Kan To…).

    Klima

    Usled razlika u geografskoj širini i značajnim raznolikostima u topografskom reljefu, vijetnamska klima ima tendenciju da znatno varira od mesta do mesta. Tokom zime ili suve sezone, sa trajanjem otprilike od novembra do aprila, monsunski vetrovi obično duvaju od severoistoka duž obale Kine i preko zaliva Tonkina, odnoseći sa sobom popriličnu količinu vlage. Kao posledica toga, zima je, u najvećem broju delova zemlje, suva, i to jedino u poređenju sa kišnim ili letnjim dobom. Temperature manje variraju u južnim ravnicama oko grada Ho Ši Min i oko delte Mekong, iznoseći između 21 i 28 °C tokom jedne godine. Sezonske varijacije u planinama i visoravnima i na severu su mnogo dramatičnije, sa temperaturama čiji iznosi variraju između 5 °C, u decembru i januaru, i 37 °C, u julu i avgustu.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Vijetnama, poljoprivredna civilizacija čije je osnova kultivacija vlažnog pirinča, jedna je od najstarijih u Istočnoj Aziji. Drevna kultura Bronzanog doba, Dong Son, smatra se jednom od najvažnijih pramajki azijske poljoprivredne kulture. Usled dugotrajnog kineskog uticaja na azijsku civilizaciju, u smislu politike, vlade i konfučijanske društvene i moralne etike, Vijetnam se smatra delom Istočnoazijske kulturološke oblasti.

    Jezik

    Zvanični nacionalni jezik Vijetnama je vijetnamski, jednosložni tonski jezik iz porodice mon-kmer, i govori ga većina populacije.

    Religija

    Mahajana budizam, taoizam i konfučijanizam su snažno uticali na verski i kulturni život naroda, što se da zapaziti kroz veliki deo istorije Vijetnama. Oko 85 % Vijetnamaca se identifikuje sa budizmom, iako ga ne praktikuju svi redovno. Oko 8% populacije čine hrišćani, sa oko 6 miliona rimokatolika, i manje od 1 miliona protestanata. Suni i šam bani islam, mala manjinska vera, praktikuje se, na prvom mestu, od strane etničke manjine Šam, iako takođe postoji i nekoliko etničko-vijetnamskih sledbenika na jugozapadu.

    Turističke atrakcije

    Verski objekti

    Hram Kao Dai - uputite se do Taj Nina da biste bacili pogled na podnevnu službu intrigantne sekte Kao Dai, prepunu boja, koja se drži u velikom hramu, gotovo diznijevskog izgleda. Sledbenici su obučeni u crvene, plave i žute odore, i pevaju uz pratnju tradicionalnog orkestra. Probijajte se kroz tunele u Ku Šiju, odakle su pripadnici Vijet Konga nekada uspešno vršili protivnapade na snage Sjedinjenih država.

    Ostale atrakcije

    Smešten u središtu slikovitog Ba Vija, nacionalni park Ba Vi privlači Hanoijance koji žele da za vikend pobegnu negde iz grada. U zaštićenoj šumi u parku postoji nekoliko retkih i ugroženih biljaka, a među prisutnim sisarima nalaze se i dve vrste retke ’’leteće’’ veverice. Zadiranje ljudi u život prirode u ovoj oblasti je gotovo uništilo šanse da se neke od ovih vrsta tamo i ugledaju.
    - Vijetnam poseduje dva lokaliteta Svetske prirodne baštine - zaliv Ha Long i nacionalni park Na-Ke Bang, kao i šest rezervi biosfere, u koje spadaju šuma mangrovog drveta Kan Đio, Kat Tien, Kat Ba, Kien Điang, delta Crvene reke, i Zapadni Nge An.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    U vijetnamskoj kuhinji je zastupljeno vrlo malo ulja i mnogo povrća. Glavna jela se često baziraju na pirinču, sosu od soje, i ribljem sosu. Karakteristični ukusi su slatko (šećer), začinjeno (serano-biber), kiselo (limeta), nuok mam (riblji sos), aromatizovani raznim vrstama nane i bosiljka.

    Piće

    Ne propustite da probate bia hoi (pivo iz bačve), koje se proizvodi na dnevnoj bazi. Nuok mia, ili sok od šećerne trske, služi se sa naročitih metalnih kolica sa drobilicama za stabljike šećerne trske koje se pokreću pomoću ručke, i na taj način se dobija sok. Još jedno sredstvo za gašenje žeđi jeste fenomenalni sin to, odabrano isečeno voće u velikoj čaši, u kombinaciji sa drobljenim ledom, zaslađenim kondenzovanim mlekom i kokosovim mlekom. Možete, takođe, dobiti sve to izmešano mikserom.
    Još jedno piće koje je popularno kako među lokalnim stanovništvom tako i među turistima jeste kafa. Obavezno budite oprezni kad pijete kafu pripremljenu na lokalni način, pošto lokalci imaju tendenciju da je piju u izuzetno jakom obliku, sa oko 4 čajne kašičice šećera po šoljici. Obično je crna, ili poslužena sa zaslađenim kondenzovanim mlekom.

    Šta raditi i gde izaći

    - Motorcikličke avanture: postoji mnogo organizatora koji omogućuju ovakve vožnje, po udaljenim krajevima Vijetnama. S obzirom da je motorcikl glavno prevozno sredstvo u Vijetnamu, ovo bio mogao da bude naročito autentičan način putovanja zemljom i posete mesta van utabanih staza. Među popularne destinacije spadaju Hanoi, Sajgon, stari carski glavni grad Hue, lokaliteti Svetske baštine Uneska - Hoi i kompleks hramova Šam (koji se naziva Mi Son), pećine zaliva Halong, Mramorne planine, i mnogo drugih lokacija.
    - Pošto turizam sve više dobija na važnosti, ulaže se u nove projekte, poput turističkog kompleksa u Bin Duongu, u kome se nalazi najveće veštačko more u Jugoistočnoj Aziji.
    - Vijetnamske plaže su izuzetne. Na Trang poseduje savršenu kombinaciju dugačke peščane plaže za opuštanje, ispod palminog drveća, i grada sa restoranima i barovima, za provođenje miomirisnih večeri.
    - Vozeći se čamcem možete posetiti obližnja ostrva, a ronioci mogu da istražuju koralne grebene koji se tu nalaze. Ili, probajte Vung Tau, jugoistočni deo grada Ho Ši Min, zarad malo izvanrednog ronjenja oko mnogih kopnenih ostrva, ili se uputite na istok Fan Tijeta, ka peščanim dinama Mui Nea, koje se protežu miljama. Koliko god da imate novca, naći ćete odmaralište koje vam odgovara. Opustite se na plažama od belog peska, ili se oprobajte u nekom od mnogih vodenih sportova koji su u ponudi.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti