Velika Britanija

Upit za sve partnere

Velika Britanija (1)

   Malo je mesta bogatih tolikim pejzažima, istorijom i kulturom kao što je to Velika Britanija. Na jugozapadu Engleske dominiraju neravne obale i pojasevi otvorenih nacionalnih parkova, dok na jugoistoku dominira glavni grad, London.
   Pešaci mogu da izaberu neku od ruta koje vas vode u škotkse visoravni ili putem Lake Districta - a u Engleskoj.
   Ipak prava Britanska divljina je ona potpuno netaknuta, prirodna, često i nepristupačna kakva postoji na dalekom severu Škotske.
   Edinburg je fantastičan grad za razlgedanje, dok Glazgov nudi bogat noćni život.
   Posetioci Velsa mogu upoznati ovu zemlju posetom njenom glavnom gradu Kardifu, ali ne treba propustiti ni planinske vrhove Snovdonije na severu. Nedaleko, preko mora, Belfast oživljava kao turistička destinacija kao i sama Severna Irska čije selo odlikuje bujno zelenilo.

   Geografija i klima

   Položaj

   Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (obično poznato kao Velika Britanija, U.K. ili Britanija) je suverena država smeštena na severno-zapadnoj obali kontinentalne Evrope.

   Regioni i okruzi


   Administrativne granice Velike Britanije su složene, višeslojne i neujednačene. Veliku Britaniju čine Engleska, Severna Irska, Škotska i Vels.

   Klima

   Velika Britanija ima umerenu klimu, sa puno padavina tokom cele godine. Temperatura varira u zavisnosti od godišnjeg doba (retko pada ispod -11 C ili raste iznad 35 C).

   Razumevanje

   Kultura

   Kultura Velike Britanije je nastajala pod uticajem mnogih fatora uključujući: faktor da je u pitanju ostrvska zemlja, status koji je imala kroz istoriju (velika sila i još veći pobornik demokratije) kao i to da je politička zajednica četiri zemlje gde svaka od njih teži da očuva sopstvenu tradiciju, običaje i simboliku.

   Jezik

   Zvanični jezik je engleski.

   Religija

   Većinski deo stanovništva čine Hrišćani dok još preovladavaju i Islamisti, Hinduisti, Budisti, Judaisti, Sikisti.

   Turističke atrakcije

   Muzeji

   - Britanski muzej je zadužbina lekara, prirodnjaka i kolekcionara, Ser-a Hansa Slouna (1660-1753). Tokom svog života, Sloun je sakupio više od 71,000 stvari koje hteo da ostanu netaknute posle njegove smrti. Tako je on zaveštao celu kolekciju Kralju Džordžu II za narod Velike Britanije u zamenu 20,000 funti njegovim naslednicima.

   Dvorci i palate

   - Smešten u Uai dolini u slikovitom Južnom Velsu, dvorac Čepstou koji zauzima komandu poziciju na obalama reke Uai čuva ono što je nekada predstavljalo važan strateški prelaz na reci. Izgradnja ovog dvorca počela je 1066.godine odmah nakon bitke kod Hejstingsa, i to je bio prvi dvorac u Britaniji koji je napravljen sav od kamena. Dve kule su kasnije izgradjene od strane Grofa Pembruka oko 1200.godine, a njegovi sinovi su dodali stražarnicu kod ulazne kapije i barbakan.Tokom 16.veka , Ričard Bigod III je izgradio konak i mesto je izgledalo više kao palata nego dvorac.Ta palata je kasnije poslužila kao zatvor za Henrija Martena, koji je potpisao smrtni nalog za kralja Čarlsa I, koga je nakon toga nasledio Čarlsa II 1660.godine. Dvorac je otvoren za turiste po prvi put 1953.godine i današnji posetioci mogu videti u prirodnoj veličini statue bivših stanovniika i vladara ovg dvorca.

   Verski objekti

   - Crkva Svete Ane često se naziva i Katedrala Kanalskih ostrva i predstavlja jednu od najvećih crkava na Kanalskim ostrvima.

   Ostale atrakcije

   - „Cairngroms” nacionalni park čini masu netaknutih pejzaža, sačinjenih od planina, brzaka, brana, šuma i velikog broja divljih zivotinja. Kako u pešačenju i planinarenju, posetioci mogu da uživaju i u posmatranju ptica, prelepim kampovima i dobro održavanim ski stazama.
   - Jedno od čuda prirode u Irskoj je svakako izvanredni ogromni nasip, čije šestougaone vulkanske formacije fasciniraju posetioce vekovima, i zbog toga su pronašle svoje mesto i u Irskim legendama.

   Kulinarski specijaliteti

   Hrana

   Uprkos šalama i stereotipima, Britanska hrana je u stvari veoma dobra i medjunarodno orijentisana Britanska kuhinja se poboljšala u velikoj meri tokom proteklih decenija. Pored toga, Britanci ostaju izuzetno ponosni na njihova nacionalna jela.
   Fish and chips (riba i pomfrit) - tradicionalna hrana u svim zemljama Ujedinjenog Kraljevstva.
   Black Pudding - kobasica napravljena od svinjske krvi ili, na zapadnim Škotskim ostrvima od ovčije krvi, ispunjena još i komadićima dvopeka, žalfijom i drugim brojnim začinima. U ponudi je širom Velike Britanije ali je specijalitet sa severa Engleske, posebno Burija (Bury), Crne zemlje (Black Country), Škotske i Severne Irske. U stvari , ukusnije je nego sto zvuči.

   Piće

   Britanci su čuveni po pivima.

   Šta raditi i gde izaći

   - Posetite Damfris u južnom delu Skotske, rodno mesto Roberta Bernsa ,najslavnijeg škotskog pesnika.
   - Dolmens (neolitski grobovi) su česta pojava na ostrvu. Izmedju njih su Dehus Dolmen, pored marine sa jahtama u mestu Vale, i La Catioroc, na uzvišenju iznad zaliva Perel (navodno mesto gde su se nekada sastajale veštice).
   - Ostrvo Men je poznato po železnicama uskog koloseka, tako da ne propustite priliku da uživate u lepoj vožnji raznovrsnim vozovima koje prolaze oko ostrva.
   - Vozom koja ide preko planine Snafell možete se popeti do najviše tačke ostrva Men.
   - Uživahjte u vodenim sportovima: Ostrvo Gernzi i umerena klima obezbedjuju dobre prilike za plivanje i jedrenje.
   - Basking sharks (odredjena vrsta ajkula) i delfini mogu se često videti oko ostrva Men, najčešće na oko kilometar od obale. Najbolje vreme da ih vidite je od sredine Maja do sredine Avgusta.
   - Obožavaoce jahti i čamaca privući će ostrva Sark i Herm zbog krstarenja. Sidrišta se nalaze u Havre Gosselin na zapadnoj obali Sarka, i La Greve de la Ville zalivu na istoku ostrva.
   - Okusite najpoznatiji Škotski izvozni artikal - viski. Izmedju Invernesa i Aberdina nalaze se destilerije koje možete posetiti kako biste naučili nešto o ovom nacionalnom piću.
   - Pogledajte najvišu Britansku planinu, Ben Nevis iz Fort Vilijama.
   - London je šoping Meka okružena ogromnim šoping centrima izvan grada kao sto su Vestfild i Bluvoter, koji su prepuni lanaca poznatih brendova.U samom gradu,možete naći četvrti u kojima se isključivo prodaju stvari po bagatelnim cenama ili antikviteti kao što je na primer Noting Hil, dok je s druge strane Charing Cross Road i prostor oko Britanskog muzeja čuven po knjižarama.
   Upit za sve partnere
   Detaljno pretraživanje
   Hit ponude
   Kružne ture

   Kružne ture

   Znameniti gradovi
   Nezaboravni pejzaži
   Od mita do stvarnosti
   Specijalne ponude

   Specijalne ponude

   Saznajte prvi
   Promotivne akcije
   Najpovoljnije ponude
   First minute

   First minute

   Popusti za rane uplate
   Najbolje ponude
   Top destinacije
   Izleti i vikend ture

   Izleti i vikend ture

   Upoznajte Srbiju
   Posetite Evropu
   Uživajte u vikendu