Ukrajina

Upit za sve partnere

Ukrajina (2)

Prostrana i misteriozna, Ukrajina je malo poznata turistima uprkos tome što je jedna od najvećih zemalja u Evropi. Vekovno povezana sa svojim kolosalnim susedom Rusijom, to je zemlja različitih pejzaža i iznenadjujuće kulturne raznolikosti. Karpatske planine koje se protežu duž granica sa Poljskom, Madjarskom i Rumunijom dominiraju zapadnim delom zemlje dok ravnice prekrivene suncokretom i žitaricama krase centralni i istočni deo njene teritorije. Na jugu, Ukrajina izlazi na Crno more koje veoma podseća na Mediteransko primorije u pogledu klime dok Krimsko poluostrvo tradicionalno predstavlja omiljenu destinaciju desetina hiljada turista svakog leta.

Geografija i klima

Položaj

Ukrajina je zemlja u istočnoj Evropi. Ukrajina se graniči sa Ruskom Federacijom na istoku i severoistoku, Belorusijom na severozapadu, Poljskom, Slovačkom i Madjarskom na zapadu, Rumunijom i Moldavijom na jugozapadu kao i Crnim morem i Azovskim morem na jugu i jugoistoku.

Regioni i okruzi

Ukrajina je podeljena na dvadeset četiri pokrajine i jednu autonomnu republiku, Krim. Pored toga, gradovi Kijev (glavni grad) i Sevastopolj, imaju poseban pravni status. Dvadeset četiri pokrajine i Krim su podeljeni na 490 okruga.

Klima

Ukrajinu odlikuje umereno kontinentalna klima, premda Krimsku obalu odlikuje više Mediteranska klima.

Razumevanje

Kultura

Ukrajinska kultura, prvenstveno izgradjena na tradiciji i običajima autohtonog stanovništa ovih prostora sadrži i elemente drugih istočno evropskih kultura kao i elemente uticaja zapadno evropskih zemalja. U Ukrajini su pored Ukrajinaca zastupljene i druge etničke grupe čija je populacija znatana, naročito Rusi. Ukrajinski običaji su velikim delom izgradjeni pod uticajem Hrišćanske Pravoslavne crkve kao i paganske tradicije koja je prisutna i u kulturama drugih Slovenskih naroda.

Jezik

Oficijelni jezik je Ukrajinski, dok su još priznati jezici Ruski i Krimski Tatarski.

Religija

: Hrišćansko Pravoslavlje, pri čemu je crkvena nadležnost podeljena izmedju tri crkvena tela: Ukrajinske Pravoslavne crkve, Ukrajinske Pravoslavne crkve i Ukrajinske Autokefalne Pravoslavne crkve.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ukrajina je bukvalno prošarana muzejima na otvorenom kao i velikim brojem zgrada rustičnog izgleda. Ipak, Pirohovo muzej narodne arhitekture (Kijev) je jedan od najzanimljivijih i najbolje održavanih.
- Tu je i muzej Velikog otadžbinskog rata (Kijev) čiji je sastavni deo 62 metra visoka skulptura „ Majke otadžbine“ (Rodina Mat) koja je zbog svojih impozantnih dimenzija vidljiva iz odredjenih delova Kijeva i gotovo da ostavlja bez daha.

Dvorci i palate

- Glavna atrakcija grada Mukačeva je dvorac Palanok koji se nalazi na brdu koje se uzdiže iznad ravnice koja ga okružuje kako se približavate Mukačevu iz Užgoroda. Poznat kao mesto gde je Hrvatsko-madjarska princeza Ilona Zrini uspešno odbijala vojsku Austrijskog vladara skoro 3 godine sve do kapitulacije 1688.godine ovaj zamak iz 14.veka uključuje zanimljive izložbe artefakata iz toga perioda (sa engleskim prevodom) i pruža izvanredan pogled.
- Ukoliko planirate posetu gradu Lavovu definitivna destinacija bi bio tzv. Visoki dvorac (Vysokyi Zamok) koji predstavlja najvišu tačku lokalnog brda (Zamkova Hora). Upravo ova gradjevina iz 14.veka oličava mesto odakle je počeo da se širi i ujedno i nastaje današnji grad Lavov. Dobro vreme za posetu je zalazak sunca ili zima kada nema lisća koje bi ometalo pogled. Novopočeni mladenci vole da ovde otvaraju šampanjac, dok od preduzimljivih meštana uvek možete iznajmiti dvogled i kupiti neki od ponudjenih suvenira.

Verski objekti

- Crkva Svete Petke (Černigov) – ime dobila po pokroviteljci velike pijace koja nekada zauzimala trg Šervonu. Uprkos svom čvrstom, nalik tvrdjavi izlgedu samo jedna trećina crkve je preživela Drugi svetski rat. Svojim impoznatnim zidovima od cigle i jednom jedinom kupolom otelotvorljuje stil koji je bio popularan u vreme kada je sagradjena, u 12.veku – stil takodje otelotvoren u Crkvi našeg spasitelja, koja se nalazi na omanjem brdu Neredici nedaleko od Novgoroda.
- Crkva Svetog Nikole (Kijev) – nosi naziv „ pijana crkva ” zbog četiri uvijene kule koje okružuju centralnu kupolu. Ofarbane plavom bojom i popločane zlatnim zvezdama ove kule stvaraju optičku iluziju, nešto poput Eškerove skice. Ova katedrala, sagradjena 1930. godine, predstavlja kopiju Kraljevske crkve iz 14. veka u Kurtei de Ardješ (Rumunija).

Ostale atrakcije

- Nasuprot Potocki palati (Lavov) je rodno mesto Leopolda fon Zahera-Mazoha prvog svetskog mazohiste. Autor „Venere sa ogledalom” je ovde rodjen 1835. godine ali je najveći broj godina svog života proveo u Austriji, Nemačkoj i Italiji gde je tražio da bude bičovan.
- Na polju bizarnosti apsolutno se izdvaja Kuća Himera (Kijev) sa svojim životinjama ali i drugim bićima mahom mitološke prirode čiji demonski izgled ostavlja zastrašujuć utisak. Izgradjena početkom 20.veka od strane arhitekte Vladislava Horodeckog u najvećoj meri je korišćena od strane administracije različitih predsednika.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Tradicionalna lokalna hrana uključuje salo (usoljena jestiva mast) i supe kao što su boršč - supa od crvene cvekle ili soljanka – izvanredna supa od mesa. Salo je mozda nešto što ne biste probali na prvi pogled, ali je u pitanju zaista ukusno jelo koje pored navedenih supa je nesto što zaista vredi probati.

Piće

Ukrajinski specijalitet je gorilka (lokalni naziv za vodku) sa biberom. Takodje gorilka se pored bibera često pravi i sa lipom,medom,brezom, pšenicom.
Uzgred, ukrajinsko pivo je veoma dobrog kvaliteta.

Šta raditi i gde izaći

- Skijanje ili snoubording u Karpatskim planinama.
- Najprestižnija odmarališta - Bukovel, Slavsko, Drahobrat i Tisovec. Bukovel je jedino odmaralište koje zadovoljava medjunarodne standarde u pogledu kvaliteta, dok je Drahobrat ipak najpouzdaniji što se tiče snega.
- Černobilj - mesto najveće svetske nuklearne katastrofe, samo dan od Kijeva. Tura u Černobil predstvalja sasvim sigurno nešto što morate iskusiti kada posećujete Ukrajinu, a zbog još uvek prisutnih nuklearnih zračenja preporučuje se ostanak u kraćim vremenskim intervalima.
- Zoološki vrt Askanija Nova (Hersonska oblast) – otvoren i odlično uredjen zoološki vrt koji predstavlja sastavni deo prirodnog rezervata Askanija Nova.
- Veliki morski akvarijum (Odesa) – gde posebno ističemo zabavan program sa delfinima, nalazi se u Ševčenko parku.
- Teatar Opere i Baleta (Odesa) – arhitektonski dragulj, iz 1880.godine koji se nalazi jedan blok severno od Deribasivske ulice u Lanzeronivskoj ulici i delo je poznatih arhitekata Ferdinanda Felnera i Hermana Helmera koji su projektovali i čuvenu zgradu Bečke opere.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti