Abu Dabi - UA Emirati

Abu Dabi (0), UA Emirati (18)
Abu Dabi, UA Emirati - hoteli, leto 2018, aranžmani, avio karte, metropole, ponude

Emirat Abu Dabija, koji zauzima gotovo 87 % čitave oblasti zemlje, ogroman je u odnosu na druge emirate. Pre samo 50 godina bio je tek nešto malo više od ribarskog sela sa utvrđenjem, nekoliko koralnih zgrada i šačicom koliba od barastija (palminog lišća). Ostatak emirata je poprilično arapski, sa zagonetnom praznom pustinjom prepunom oaza poput Al-Aina i Live.
U Abu Dabiju nema ni saobraćajnih gužvi ni glasne muzike, što ga čini pogodnim za miran život.

Geografija i klima

Položaj

Abu Dabi se nalazi u severoistočnom delu Persijskog zaliva na Arapskom poluostrvu.

Klima

U Abu Dabiju vlada vrela suva klima. Nebo je sunčano i plavo tokom čitave godine. Period od juna do septembra uglavnom je vreo i pun vlage, sa maksimalnim temperaturama koje uglavnom prelaze 35 °C.

Razumevanje

Kultura

Abu Dabi ima raznoliko i multikulturalno društvo. Kulturni uticaj ovog grada kao male etnički homogene zajednice promenio se nakon dolaska drugih etničkih grupa i nacija - najpre Iranaca tokom ranih 1900-tih, potom Indijaca i Pakistanaca tokom 1960-tih.

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Religija

Najzastupljenija veroispovest je islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ukoliko vas zanimaju tradicionalni zanati, Centru za ženske rukotvorine kojim upravlja vlada definitivno vredi posvetiti bar sat vremena. Počnite od razgledanja tradicionalno izatkanih predmeta, nošnji, tkanina, kamiljih torbi i rukotvorina u Izložbenoj hali. Tu su i proizvodi koji su na prodaju, u maloj prodavnici u sklopu centra. Potom se uputite do neke od osam radionica gde stare Arapkinje sede na podu pokrivene, tračaraju i smeju se (i uopšte ne primećuju nemačke i francuske grupe turista i vodiče). One istovremeno prikazuju i svoje umeće u saduu, taliju, tkanju, ukrašavanju, šivenju, pletenju korpi, tkanju palminim lišćem i heni.
- Živahna Kulturna fondacija predstavlja Abu Dabijev umetnički i kulturni centar sa redovnim programom koji se sastoji od pozorišnih komada, klasične muzike, baleta, lokalne poezije, muzike i igre, umetničkih i fotografskih izložbi i projekcija svetskih filmova. Nalazi se u centru grada.

Dvorci i palate

- Kasr al-Husn: ova izvanredna bela utvrđena palata podignuta 1761. godine najstarija je građevina u Abu Dabiju. Nekada je bila sedište vladarske porodice Al-Nahijan, čiji su pripadnici vladali gradom od 18. Veka (do 1966.godine). Još uvek nije zvanično otvorena za javnost, ali ipak možete nazvati Kulturnu fondaciju kako bi vam organizovala informativni obilazak.
- Palata Manhal: ova ukrasna palata sa tipičnim arapskim pločicama i odeljcima sa baldahinima je do 1974. godine bila sedište Šeika Zajeda Bin Sultana Al Nahijana.

Verski objekti

Džamija Šeika Zajeda Bin Sultana Al Nahijana: podigao ju je Šeik Zajed Bin Sultan Al Nahijan u čast svoga oca. Jedna je od najvećih savremenih džamija na svetu. Nalazi se na rubu grada, odmah posle mosta Makta. Ova građevina od belog mermera predstavlja i bitno orijentaciono obeležje za putnike. Njena gradnja je okončana 2007. godine. Otvorena je i za posetioce koji nisu muslimani.

Ostale atrakcije


- Na Lukobranu pored velike kopljače nalazi se šarmantno Selo Abu Dabijevske baštine. Smešteno je među raskošnim vrtovima sa fontanama i predstavlja predivno mesto za jutarnje uživanje, pre nego što postane suviše sparno. Pruža vam uvid u to kakav je Abu Dabi bio pre svoje “naftne slave”. Tu su čak i renovirani suk (pijaca), tradicionalna stara džamija, beduinski logor sa šatorom od kozje dlake, kamilama i kućom od barastija. Ovde se održavaju i radionice u kojima imate priliku da posmatrate zanatlije kako prave ćupove, oblikuju staklo i mesing i rade na tradicionalnim razbojima.
- Korniš je bulevar koji se proteže duž obale Persijskog zaliva, smešten pored plaže, sa svojim popločanim trotoarima, predivnim zelenilom i luksuznim hotelima. Lukobranom je zaštićen od nemirnog mora, a u njemu se nalazi niz zabavnih lokacija. Sa Lukobrana imate spektakularan pogled na grad.
- Najstarija i najprepoznatljivija građevina u Abu Dabiju je Bela tvrđava. Prvobitno je konstruisana 1793. godine kao zvanična rezidencija vladara Abu Dabija. Spoljašnjost joj je izvanredna. Obratite pažnju na pločice na glavnom ulazu, kao i na glavno dvorište.

Šta raditi i gde izaći

- Arabian Adventures je jedan najpouzdanijih organizatora obilazaka u gradu. U standardni pustinjski safari uključena je poseta farmi kamila, kratka vožnja po dinama, poseta dubaijevskom pustinjskom rezervatu i večera sa šišom, jahanjem kamile i trbušnom plesačicom.
- Najpopularniji privatni plažni klub je Hiltonia Health Club & Spa, smešten u predivnom okruženju, nasuprot hotelu na Kornišu. Tu je plaža od belog peska oivičena palminim drvećem, raznovrsne mogućnosti za vodene sportove, tri bazena za plivanje, dobar restoran/bar i teretana.
- U Dečijem vrtu Kalidija možete naći mnogo dobre zabave uključujući i vozove u prirodnoj veličini i čamce preko kojih deca mogu da se penju.
- Možete i da pohađate časove trbušnog plesa i naučite kako da uvijate kukovima kao pravi profesionalac.
- Ne zaboravite, jedino je restoranima u hotelima dopušteno da služe alkohol.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom