Abu Dabi - UA Emirati

Abu Dabi (1), UA Emirati (6)
Abu Dabi, UA Emirati - hoteli, leto 2020, aranžmani, avio karte, metropole, ponude

Formula 1
Formula 1 - magija na četiri točka! Pratite svaki zaokret i krivinu na punom kalendaru Šampionata F1 za 2018/2019 sezonu. Od Australije do Abu Dabija, mi smo sve što vam je potrebno da pratite akciju...
1 - 1 od 1 rezultata
Emirat Abu Dabija, koji zauzima gotovo 87 % čitave oblasti zemlje, ogroman je u odnosu na druge emirate. Pre samo 50 godina bio je tek nešto malo više od ribarskog sela sa utvrđenjem, nekoliko koralnih zgrada i šačicom koliba od barastija (palminog lišća). Ostatak emirata je poprilično arapski, sa zagonetnom praznom pustinjom prepunom oaza poput Al-Aina i Live.
U Abu Dabiju nema ni saobraćajnih gužvi ni glasne muzike, što ga čini pogodnim za miran život.

Geografija i klima

Položaj

Abu Dabi se nalazi u severoistočnom delu Persijskog zaliva na Arapskom poluostrvu.

Klima

U Abu Dabiju vlada vrela suva klima. Nebo je sunčano i plavo tokom čitave godine. Period od juna do septembra uglavnom je vreo i pun vlage, sa maksimalnim temperaturama koje uglavnom prelaze 35 °C.

Razumevanje

Kultura

Abu Dabi ima raznoliko i multikulturalno društvo. Kulturni uticaj ovog grada kao male etnički homogene zajednice promenio se nakon dolaska drugih etničkih grupa i nacija - najpre Iranaca tokom ranih 1900-tih, potom Indijaca i Pakistanaca tokom 1960-tih.

Jezik

Zvanični jezik je arapski.

Religija

Najzastupljenija veroispovest je islam.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Ukoliko vas zanimaju tradicionalni zanati, Centru za ženske rukotvorine kojim upravlja vlada definitivno vredi posvetiti bar sat vremena. Počnite od razgledanja tradicionalno izatkanih predmeta, nošnji, tkanina, kamiljih torbi i rukotvorina u Izložbenoj hali. Tu su i proizvodi koji su na prodaju, u maloj prodavnici u sklopu centra. Potom se uputite do neke od osam radionica gde stare Arapkinje sede na podu pokrivene, tračaraju i smeju se (i uopšte ne primećuju nemačke i francuske grupe turista i vodiče). One istovremeno prikazuju i svoje umeće u saduu, taliju, tkanju, ukrašavanju, šivenju, pletenju korpi, tkanju palminim lišćem i heni.
- Živahna Kulturna fondacija predstavlja Abu Dabijev umetnički i kulturni centar sa redovnim programom koji se sastoji od pozorišnih komada, klasične muzike, baleta, lokalne poezije, muzike i igre, umetničkih i fotografskih izložbi i projekcija svetskih filmova. Nalazi se u centru grada.

Dvorci i palate

- Kasr al-Husn: ova izvanredna bela utvrđena palata podignuta 1761. godine najstarija je građevina u Abu Dabiju. Nekada je bila sedište vladarske porodice Al-Nahijan, čiji su pripadnici vladali gradom od 18. Veka (do 1966.godine). Još uvek nije zvanično otvorena za javnost, ali ipak možete nazvati Kulturnu fondaciju kako bi vam organizovala informativni obilazak.
- Palata Manhal: ova ukrasna palata sa tipičnim arapskim pločicama i odeljcima sa baldahinima je do 1974. godine bila sedište Šeika Zajeda Bin Sultana Al Nahijana.

Verski objekti

Džamija Šeika Zajeda Bin Sultana Al Nahijana: podigao ju je Šeik Zajed Bin Sultan Al Nahijan u čast svoga oca. Jedna je od najvećih savremenih džamija na svetu. Nalazi se na rubu grada, odmah posle mosta Makta. Ova građevina od belog mermera predstavlja i bitno orijentaciono obeležje za putnike. Njena gradnja je okončana 2007. godine. Otvorena je i za posetioce koji nisu muslimani.

Ostale atrakcije


- Na Lukobranu pored velike kopljače nalazi se šarmantno Selo Abu Dabijevske baštine. Smešteno je među raskošnim vrtovima sa fontanama i predstavlja predivno mesto za jutarnje uživanje, pre nego što postane suviše sparno. Pruža vam uvid u to kakav je Abu Dabi bio pre svoje “naftne slave”. Tu su čak i renovirani suk (pijaca), tradicionalna stara džamija, beduinski logor sa šatorom od kozje dlake, kamilama i kućom od barastija. Ovde se održavaju i radionice u kojima imate priliku da posmatrate zanatlije kako prave ćupove, oblikuju staklo i mesing i rade na tradicionalnim razbojima.
- Korniš je bulevar koji se proteže duž obale Persijskog zaliva, smešten pored plaže, sa svojim popločanim trotoarima, predivnim zelenilom i luksuznim hotelima. Lukobranom je zaštićen od nemirnog mora, a u njemu se nalazi niz zabavnih lokacija. Sa Lukobrana imate spektakularan pogled na grad.
- Najstarija i najprepoznatljivija građevina u Abu Dabiju je Bela tvrđava. Prvobitno je konstruisana 1793. godine kao zvanična rezidencija vladara Abu Dabija. Spoljašnjost joj je izvanredna. Obratite pažnju na pločice na glavnom ulazu, kao i na glavno dvorište.

Šta raditi i gde izaći

- Arabian Adventures je jedan najpouzdanijih organizatora obilazaka u gradu. U standardni pustinjski safari uključena je poseta farmi kamila, kratka vožnja po dinama, poseta dubaijevskom pustinjskom rezervatu i večera sa šišom, jahanjem kamile i trbušnom plesačicom.
- Najpopularniji privatni plažni klub je Hiltonia Health Club & Spa, smešten u predivnom okruženju, nasuprot hotelu na Kornišu. Tu je plaža od belog peska oivičena palminim drvećem, raznovrsne mogućnosti za vodene sportove, tri bazena za plivanje, dobar restoran/bar i teretana.
- U Dečijem vrtu Kalidija možete naći mnogo dobre zabave uključujući i vozove u prirodnoj veličini i čamce preko kojih deca mogu da se penju.
- Možete i da pohađate časove trbušnog plesa i naučite kako da uvijate kukovima kao pravi profesionalac.
- Ne zaboravite, jedino je restoranima u hotelima dopušteno da služe alkohol.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti