UA Emirati

Upit za sve partnere

UA Emirati (0)

    Sa svojim veštačkim ostrvima, raskošnim hotelima i iskonskim građevinama, Ujedinjeni Arapski Emirate (UAE) su oduvek bili destinacija vredna posećivanja, koja nudi mešavinu Isamske kulture i savremenosti.
    U poslednjoj deceniji ceo svet je gledao kako jedna za drugom niču objekti vredni i po nekoliko milijardi dolara, opčinjavajući turiste i strance iz svih delova sveta svojim Burdž al-Arabom, užurbanim pijacama i bescarinskim šoping molovima.

    Geografija i klima

    Položaj

    Ujedinjeni Arapski Emirati, skraćeno UAE, ili još kraće „Emirati“, su država na jugoistoku Arabijkog poluostrva, u Zapadnoj Aziji, u Persijskom zalivu. Graniče se sa Omanom i Saudijskom Arabijomna kopnu a dele pomorske granice sa Irakom, Kuvajtom, Bahreinom, Katarom i Iranom.

    Regioni i okruzi

    Ujedinjeni Arapski Emirati su podeljeni na sedam emirata.

    Klima

    Klima UAE-a je suptropsko-suva sa vrućim letima i toplim zimama. Najtopliji meseci su jul i avgust, kada prosečna tempteratura može biti i iznad 40 C.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Emirata svoje korene vuče najviše iz Islama kao i trdicionalne Arapske i Beduinske kulture.Uticaj Islama i Arapske kulture u oblastima arhitekture, muzike, odevanja, kuhinje i načina života je veoma značajan.

    Jezik

    Arapski je zvanični jezik.

    Religija

    Islam je zvanična veroispovest UAE-a.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej Dubai: ovaj divni muzej je vaša karta za istraživanje istorije, kulture i tradicije Dubaia, u narednih sat vremena ili više. Eksponati su smešteni u tvrdjavi Al-Fahidi, iz 1799.godine koja se smatra najstarijom građevinom u Dubaiu a nekada je bila sedište vlade i rezidencija vladara Dubaia.
    - Nacionalni muzej Ras al-Khaimah, smešten u utvrđenju iz 18.veka izgrađenom od kamena i gipsa, sa divnom vetar kulom, je predstavljao rezidenciju vladara iz dinastije Qawassim sve do 1970.godine. Kolekcija koju sadrži uključuje eksponate vezane za nacionalnu istoriju, arheologiju, etnografiju i Qawassim plemena. U glavnu atrakciju spada posudje iz gvozednog doba, urne od terakote iz 18.veka i drugi artefakti iz Julfara, najveće luke u UAE od 13.veka do 18.veka, i Shamal.

    Dvorci i palate

    Qasr al-Husn-nekada dom vladajuće Al-Nahzam porodice. Ova ogromna, bela, utvrđena palata, izgrađena 1761.godine, je najstarija građevina u Abu Dabiu. Predstavlja mesto odakle se upravljalo Abu Dabiem od 18.veka pa sve do 1966.godine. Nezvanično otvorena za javnost, palata će biti uskoro biti podvrgunta restauraciju da bi povratila svoj originalni sjaj. Dok radovi ne počnu vi možete zvati Kulturnu Fondaciju da zakažete neformalnu turu.

    Verski objekti

    Malo ribarsko selo Badizah, 8 kilometara od Khor Fakkan u Fujairah emiratu, je jedno od najstarijih sela u Zalivu. Arheološke iskopine pokazuju da je ovaj prostor nastanjivalo stanovništvo tri milenijuma pre nove ere. Danas je poznato uglavnom po svojoj džamiji, boje zemlje, izgradjenoj od kamena, cigala i gipsa, između 1446. i 1668.godine. Krov zgrade, sa četiri istaknute kupole potpomognute unutrašnjim stubom, je posebno uočljiv, dok dosta jednostavan enterijer tera na razmišljanje. Smatra se da je najstarija džamija u UAE, a danas funkcioniše uglavnom kao turistička atrakcija.

    Ostale atrakcije

    - Tek nekoliko mesta u UAE je romantično kao Liwa Oasis. Sa fantastičnom kajsija bojom peščanih dina, malom količinom zelenih oaza i odlično vidljivih zvezda na nebu kada padne noć, nema sumnje da je ovo popularno vikend mesto za lokalce koji žele da pobegnu od gužve u gradu. Liwa Oasis je smeštena na ivici Saudi-Arabijskog Rub'al-Khali
    - Dubai Akvarijum i Podvodni zoo-vrt –hipnotišući prizor ogromnog akvarijuma sa oko 33,000 morskih zveri koje vam promiču pred očima izmedju veštačkih korala iza „najvećeg svetskog akrilnog panela“, koji se zbog svoje veličine nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda. Ajkule i raže su glavna atrakcija, ali pored njih posebnu pažnju privlače i giant grouper kao i pelagic fish. Možete videti sasvim dovoljno spolja ili platiti kartu za ulazak u tunel gde će te izbliza videti sve što vas interesuje.Najveća atrakcija ovde je zatamljena pećina gde možete biti licem u lice sa desetinama zubatih ajkula.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    U tradicionalnu hranu Emirata oduvek su spadali pirinač, riba i meso. Veliki broj jela koja danas možete probati u UAE potiče iz susednih zemalja prvenstveno Irana, Saudijske Arabije i Omana. Jagnjetina i ovčetina su favorizovani u odnosu na kozetinu i govedinu.

    Piće

    : Popularni napici su kafa i čaj, pri čemu se često kao dodatak koristi kardam, šafran, ili nana što daje poseban ukus.

    Šta raditi i gde izaći

    - Beli pesak i toplo, čisto more ćete naći na plažama, dok one u Dubaiu, Fujairah i Abu Dabiju odlikuju i najluksuzniji hoteli.
    - U Dubaiju, za samo nekoliko dirhama možete posetiti Jumeriah Plažni Park, ograđenu plažu sa skrivenim baštama, toaletima i opremom za roštilj, dok se s druge strane pojas javnih plaža proteže od Dubai Marine Resort i Ritz Carlton.
    - Zmaj plaža je plaža koja je odlična za kite-surfing. Takođe probajte Al Mamzar plažni park u Sharjah-košta samo nekoliko dirhama da se uđe na tri ili četiri plaže okružene baštama. Kupanje bez toplesa nije dozvoljeno nigde, ali su žene slobodne da nose bikinije na plažama, iako oskudna odevenost može da podstakne neželjenu pažnju publike na javnim plažama.
    Istražite važnu arheološku iskopinu u Hiliju, 10 kilometara udaljenu od Al Aina. Kamene grobnice, uključuju poznatu Veliku Grobnicu, koja datira iz perioda pre 5,000 godina.
    - Vode zaliva su odlični tereni za pecanje. Potpuno opremljeni čamci sa posadom mogu da se unajme u svim marinama, preko hotela ili lokalnih turističkih kompanija.
    - Vožnja pustinjom je odlična za one koji vole uzbuđenje.Vozila se mogu iznajmiti sa ili bez vodiča u skoro svakom obližnjem hotelu. Bezbroj turistčkih kompanija nudi i putovanja pustinjom - jedna od onih koja ima najveću reputaciju je svakako pustinja Rangers, koja takođe sadrži i safari avanture.
    Idite na tradicionalno krstarenje od Abu Dabija do Dubai Creek marine. U ponudi možete naći rute različitog vremenskog trajanja, od kojih neke uključuju i obrok. Za nekoliko dirhama za vožnju u bilo kom pravcu duž Dubai Creek takodje možete iznajmiti mali čamac.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Last minute

    Last minute

    Ne propustite
    Popusti i do 30%

    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu