sledeća
1. maj 2020. - Kapadokija, 11 dana
1. maj 2020. - Kapadokija, 11 dana

1. maj 2020. - Istanbul

1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
1. maj 2020. - Istanbul
Aja Sofija, Kapali Čaršija, Topkapi, Plava Džamija, Hipodrom, Vaseljenska Patrijaršija, Dolmabahče, Azijski deo - kvart Kadikoj

Najlepše atrakcije Istanbula, čuvene religijske građevine, palate, bazari i trgovi, carstvo najdražih ukusa i čarobni svet šopinga.

Termin: 30.04.2020.-04.05.2020.
Carigrad - to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša - Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima - zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti.

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije - crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu - dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istanbul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora - Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!

Program putovanja:
1. dan: (četvrtak 30.04.) Beograd
Polazak u popodnevnim satima iz Beograda. Udobna noćna vožnja preko Srbije i Bugarske, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i carinskih formalnosti.
2. dan: (petak 01.05.) Istanbul / Kapali čaršija
Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Aksaray/Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože i legendarnim bazarima. Slobodno vreme. Naša preporuka - Obilazak obližnje Kapali čaršije (bazar sa preko 4000 radnji) i uživanje u tradicionalnom šopingu. U večernjim satima fakultativni odlazak na tursko veče, noćno krstarenje Bosforom sa raskošnom večerom i neograničenim pićem, uz veličanstveni folklorni program, sa dervišima, trbušnim plesačicima i ostalim biserima Orijenta. Noćenje.
3. dan: (subota 02.05.) Istanbul / Vaseljenska patrijaršija, Krstarenje Bosforom, Dolmabahče palata, Azijski deo-kvart Kadikoj
Dan namenjen jedinstvenim fakultativnim izletima, ili slobodnom vremenu u Istanbulu.
Doručak. Slobodno vreme, ili fakultativni izlet - Panoramska vožnja kroz Istanbul i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji uz mogućnost kraćoj poseti liturgiji. Celivanje mošti Sveta Tri Jerarha i prvih svetiteljki, kao i poklonjenje čudotvornim ikonama i stubu na kojem je bičevan Isus Hristos. Odlazak na Krstarenje Bosforom, možda najlepše krstarenje koje se može doživeti. Čudesne panorame na Istanbul i oba kontinenta, a potom i fakultativni obilazak Dolmabahče palate, dvora nekadašnjih sultana, koji je jedna od najlepših palata sveta (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta). Fakultativni odlazak na Azijsku stranu moreuza u kvart Kadikoj. Na minut pešice od doka uz koji pristaju brodići nalazi se Kadikoj skver, a malo dalje u jednoj od ulicica starog grada nalazi se jermenska crkva sazidana početkom 18.veka. Nešto dalje nalazi se centralni deo Kadikoja, sa mnogobrojnim radnjama, kafeima i restoranima u prizemnim delovima starih drvenih kuća. U jednoj od najboljih zelenih pijaca Istanbula-Kadikoj market, osim dela sa ribom i raznim plodovima mora na tezgama mogu se videti i sirevi, začini, razno voće i povrće. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada i šoping. Noćenje.
(Napomena: Putnici koji se ne odluče za fakultativne izlete uživaju u slobodnom vremenu i individualnim aktivnostima u Istanbulu)
4. dan (nedelja 03.05.): Istanbul / Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija
Poslednji dan boravka u Istanbulu namenjen je jedinstvenom fakultativnom izletu, ili slobodnom vremenu u Istanbulu, sa početkom povratka za Srbiju.
Doručak i slobodno vreme za individualne aktivnosti, ili poludnevni fakultativne posete Aja Sofiji, kompleksu antičkog Hipodroma i Topkapi palati sa Plavom džamijom. U pratnji stručnog vodiča organizovani obilazak najvećih kulturno-istorijskih znamenja Carigrada.
Fakultativni izlet - Sveta Sofija je remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej. Pre posete čuvenom zdanju putnici upoznaju sve lepote drevnog carigradskog puta, Konstantinovog stuba, ali i prostora nekadašnjeg antičkog Hipodroma (podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i više nije obnavljan) gde su sačuvani i čuveni spomenici - Teodosijev i Egipatski obelisk, kao i legendarni Zmijski stub. Sledi poseta Topkapi palati i Plavoj džamiji - Obilazak velelepnog dvorskog kompleksa koji je vekovima bio sedište čuvenih sultana i mesto koje čuva tajnu o haremu (poseta vrtovima, muzejskim odajama, prilika da se u riznici vide svete relikvije - mošti Sv.Jovana Krstitelja i dr.). Nakon posete palati sledi obilazak i prelepe Plave džamije (Sultan Ahmetova džamija, spada medju najlepše carske džamije grada i remek delo svetske arhitekture).
Povratak za Srbiju u popodnevnim satima uz prijatnu noćnu vožnju kroz Tursku i Bugarsku.
(Napomena: Putnici koji se ne odluče za fakultativne izlete uživaju u slobodnom vremenu i individualnim aktivnostima u Istanbulu sve do polaska za Srbiju. Check out iz hotela je do 12h, dok se povratak planira za popodnevne sate)
5. dan (ponedeljak 04.05.): Beograd
Nakon ugodnog putovanja kroz Tursku i Bugarsku, povratak u Beograd u ranim jutarnjim satima.

Opis hotela:
Grand Oral Hotel Istanbul
aspenhotelistanbul.com/tr
www.thecityporthotel.com/
www.hotelthecenter.com/

Cena aranžmana: 99 eur

U cenu aranžmana je uračunato:
- Prevoz modernim turističkim autobusom na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
- Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3/4* prema programu putovanja
- Smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 klasičnim sobama (svaka sadrži kupatilo tuš/wc, telefon i TV)
- Usluge stručnog vodiča na srpskom jeziku i sadržajne priče, zanimljivosti i trivije i poseta Istanbulu
- Usluge turističkog pratioca tokom putovanja
- Organizacija putovanja i agencijske usluge

U cenu aranžmana nije uračunato:
- Putno osiguranje
- Doplata za 1/1 sobu 50 eur
- Individualni troškovi

Fakultativni izleti:
- Tursko veče (večera na brodu tokom krstarenja Bosforom sa veličanstvenim folklornim programom i neograničenim pićem) - 30€
- Aja Sofija, Hipodrom i Plava džamija - 30€
- Topkapi palata - 25€
- Vaseljenska patrijaršija i krstarenje Bosforom - 20€
- Dolmabahče palata - 30€
- Azijski deo -kvart Kadikoj - 10€
(Fakultativni obilasci biće realizovain uz minimum prijavljenih 30 putnika)

Rok važenja putne isprave mora biti najmanje 6 meseci od dana ulaska u Republiku Tursku.

Alexandria Travel

  prilikom kontakta pozovite se na
  Aladin putovanja
 • Telefon:
 • +381 11 63 01 121
  +381 11 63 01 120
  +381 60 63 01 120
  +381 11 33 46 324
 • Adresa:
 • Simina 21, Beograd
 • Website:
 • https://www.alexandria.rs

Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti