prethodna
Nova godina 2019. – Istanbul - 6 dana, autobusom
Nova godina 2019. – Istanbul - 6 dana, autobusom

Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)

Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
broj osoba cenabr.danasmeštaj vrsta usluge prevoz
2po osobi6 danasobanoćenje sa doručkomprevoz autobusomdetaljnije
Istanbul (Carigrad)
6 dana, autobusom

Specijalna ponuda 189 eur za odredjeni broj soba
Cena aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate.

Termin putovanja: 13.02.2019.-18.02.2019.

Polasci: Novi Sad, Inđija, Stara i Nova Pazova, Batajnica
Carigrad - to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša - Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima - zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. Manastir Pantokrator podigao je car Jovan Komnin sa caricom Irinom (1324-1326). Ovde je u izgnastvu boravio naš Sveti kralj Stefan Dečanski sa sinovima Dušanom i Dušicom. Sveti Nikola mu je ovde na čudesan način vratio vid. Manastir je svojim umetničkim blagom najlepši predstavnik slavne epohe Komnina.

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije - crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu - dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istambul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora - Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!

Program putovanja:
1.dan Beograd-Bugarska
Polazak iz Beograda u 17h. Lagana noćna vožnja preko Bugarske uz usputna zadržavanja radi odmora i graničnih formalnosti.
2.dan Istanbul (Carigrad)
Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za šoping – Kapali čaršija (bazar sa preko 4000 radnji). Noćenje.
3.dan Istanbul (Carigrad)
Doručak. Obilazak najvećih kulturno–istorijskih znamenja Carigrada. Sveta Sofija (remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej). Topkapi palata, Sultan Ahmetova džamija (Plava džamija, spada medju najlepše carske džamije grada i jedina je sa šest minareta), Hipodrom (podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i nije obnavljan; od mnogobrojnih spomenika danas su sačuvani: Teodosijev obelisk, Egipatski obelisk, Zmijski stub).
Slobodno vreme. Noćenje.
4.dan Istanbul (Carigrad)
Doručak. Poseta Vaseljenskoj patrijaršiji-prisustvovanje Svetoj Liturgiji (sedište patrijaršije je Crkva Svetog Đorđa; građena krajem 19.veka; u njoj se čuvaju velike duhovne vrednosti). Odlazak u Horu (nekada ugledan carigradski manastir čiju je crkvu obnovio i dogradio Teodor Metohit oko 1318. god; bogato ukrašena freskama i mozaicima predstavlja najopsežniji program vizantijske umetnosti sačuvan do danas; danas je Karije muzej; posle Svete Sofije najvredniji i najlepši spomenik vizantijskog carstva). Odlazak u Manastir Pantokrator (posvećen Hristu Pantokratoru; podigao ga je car Jovan II Komnin 1124-1136.; najlepši je predstavnik arhitekture epohe Komnina;u njemu je boravio iz Srbije prognani Stefan Dečanski. Panoramsko razgledanje grada: Zlatni rog-najlepši deo Istanbula, Galata most, Galata kula. Odlazak u Dolmabahče palatu-obilazak (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta). Odlazak u kvart Taksim. Slobodno vreme za šoping. Povratak u hotel. Noćenje.
5.dan Istanbul (Carigrad)
Doručak. Slobodno vreme. Napuštanje hotela. Odlazak na azijsku stranu-vidikovac Čamlidže (jedno od najviših brda u blizini Istanbula; u vizantijsko vreme bilo je omiljeno izletište dvora, a u 19. veku postaje omiljeno mesto za odmor, odakle se pruža jedan od najlepših pogleda na Istanbul i Bosfor).
Polazak za Beograd.
6.dan Beograd
Dolazak u Beograd.

Cena: 219 eur

Aranžman obuhvata:
- prevoz autobusom turističke klase (visokopodni, klima, audio/video oprema) na navedenim relacijama
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* prema programu putovanja
- razgledanja i obilaske po programu
- troškove organizacije i vođstva puta
- usluge stručnog pratioca grupe i lokalnog vodiča tokom putovanja
- ulaznice: Sveta Sofija (Aja Sofija), Vaseljenska patrijaršija, Manastir Hora, Manastir Pantokrator, Topkapi palata, Dolmabahče palata, Sultan Ahmetova džamija (Plava džamija), Čamlidže

Aranžman ne obuhvata:
- putno osiguranje
- individualni troškovi
- doplata za 1/1 sobu 100 eur
- polazak iz Novog Sada-doplata 20 eur

Uslovi plaćanja:
- 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
- 40% prilikom rezervacije, ostatak na šest mesečnih rata čekovima građana bez uvećanja
- Platne (visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
- Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna
- Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija Alexandria Travel, licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

Alexandria Travel

  prilikom kontakta pozovite se na
  Aladin putovanja
 • Telefon:
 • +381 11 63 01 121
  +381 11 63 01 120
  +381 11 33 46 324
 • Adresa:
 • Simina 21, Beograd
 • Website:
 • https://www.alexandria.rs

Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Nova godina

Nova godina

Hit destinacije
Romantičan ili party provod
Ispunite novogodišnje želje
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja