prethodna
Istanbul - 2 noćenja
Istanbul - 2 noćenja

Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)

Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
Pokloničko putovanje - Carigrad (Istanbul)
broj osoba cenabr.danasmeštaj vrsta usluge prevoz
2po osobi6 danasobanoćenje sa doručkomprevoz autobusomdetaljnije
Istanbul (Carigrad)
6 dana, autobusom

Cena aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate.

Termin putovanja: 16.10.2019.-21.10.2019.

Polasci: Novi Sad, Inđija, Stara i Nova Pazova, Batajnica
Carigrad - to je ono najlepše što su Bog i čovek, priroda i umetnost, zajedno stvorili“, zapisao je francuski pisac Lamartin zadivljen lepotom grada na Bosforu. Car iz Niša - Konstantin Veliki, preselio je prestonicu iz Rima na najuzbudljivije mesto Vaseljene. Tu je car nad carevima sagradio grad nad gradovima - zlatnu kopču dva kontinenta, dve vere, dve civilizacije, dva sveta... Carigrad na Bosforu!

Car Justinijan u njemu je sagradio Hram nad hramovima, Svetu Sofiju, crkvu Božje Premudrosti (322-325). Pod crkve je izgrađen od mermera, porfire i jaspisa. Zidovi su ukrašeni mermerom raznih boja i dekorativnih ukrasa. Gornji delovi bili su pokriveni mozaikom nedostižnih umetničkih dometa. Krstaške horde znatno su oštetile ovu svetinju 1205, a Turci su je pretvorili u džamiju 1453 godine, posle pada Carigrada. Od 1935 godine, crkva je pretvorena u muzej.

Uz Svetu Sofiju još dva dragulja hrišćanstva daju ovom gradu slavu vaseljenskog trona: Manastir Hora i Manastir Pantokrator. Manastir Horu sagradio je Teodor Metohit (1316-1318), ukrasivši je nenadmašnim živopisom i mozaikom koji su do danas sačuvani i predstavljaju vrhunska ostvarenja renesanse Paleologa i vizantijske umetnosti. Manastir Pantokrator podigao je car Jovan Komnin sa caricom Irinom (1324-1326). Ovde je u izgnastvu boravio naš Sveti kralj Stefan Dečanski sa sinovima Dušanom i Dušicom. Sveti Nikola mu je ovde na čudesan način vratio vid. Manastir je svojim umetničkim blagom najlepši predstavnik slavne epohe Komnina.

Carigrad je oko i uho Vaseljene... Mesto Vaseljenskog trona pravoslavnog hrišćanstva. U gradskoj četvrti Fanaru je saborni hram Vaseljenske patrijaršije - crkva Svetog Đorđa (1720), gde poklonici prisustvuju službi koja ostaje u trajnoj uspomeni. U hramu su najveće svetinje hrišćanstva: čudotvorne mošti Svete Jefimije, Svete Solomonije, Svete Teofane i deo stuba na kome je Hristos šiban i mučen.

Pored hrišćanskih svetinja vredne su obilaska znamenitosti islama. Na prvom mestu čuvena Plava džamija (1609-1616) jedina sa šest minareta kao u Meki, ukrašena sa 21.000 fajanskih pločica koje cvetaju kao vrt ruža. Impresivan je pogled na Zlatni rog na Bosforu - dragulj planete. Povezan je starim Galata mostom i još dva nova Ataturk i Halič. Izgradnjom mosta na Zlatnom rogu zanosio se genijalni Leonardo da Vinči, crtajući skice i arhitektonska rešenja.

Sa uzvišenja Čalmidže pruža se najlepši pogled na Istambul i Bosforski moreuz dugačak tridesetak kilometara koji povezuje epska mora - Mramorno i Crno, čije su obale načičkane čudesnim dvorcima, zamkovima i vilama.

Carigrad je mesto na kome nebo zavidi zemlji... Grad čuda, umetnosti, istorije... Večitog sna i čežnje Pravoslavlja. Mesto za koje treba živeti da se vidi!

Program putovanja:
1.dan Beograd-Bugarska
Polazak iz Beograda u 17h. Lagana noćna vožnja preko Bugarske uz usputna zadržavanja radi odmora i graničnih formalnosti.
2.dan Istanbul (Carigrad)
Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni Laleli, poznatoj po brojnim trgovačkim kućama, prodavnicama robe od kože, i legendarnim bazarima. Slobodno vreme za šoping – Kapali čaršija (bazar sa preko 4000 radnji). Noćenje.
3.dan Istanbul (Carigrad)
Doručak. Obilazak najvećih kulturno–istorijskih znamenja Carigrada u pratnji stručnog vodiča. Poseta Svetoj Sofiji ( Aja Sofija -remek delo vizantijske arhitekture; završena je 537. godine po nalogu vizantijskog cara Justinijana I; bogato ukrašena služila je kao pravoslavna crkva i sedište vaseljenskog patrijarha; 1453. godine osvojena od strane Osmanlija i pretvorena u džamiju, sve do 1935. godine kada postaje muzej). Hipodrom –obilazak prostora(podignut oko 203. godine; kasnije obnavljan i proširen; hipodromske igre u njemu su održavane sve do 1204. kada je opljačkan i nije obnavljan; od mnogobrojnih spomenika danas su sačuvani: Teodosijev i Egipatski obelisk, Zmijski stub. Fakultativno: Obilazak Topkapi palate, sedište čuvenih sultana i mesto koje čuva tajnu o haremu (poseta vrtovima, muzejskim odajama, prilika da se u riznici vide svete relikvije – mošti Sv.Jovana Krstitelja i dr.) i poseta Plavoj džamiji (Sultan Ahmetova džamija, spada medju najlepše carske džamije grada i remek delo svetske arhitekture).
Slobodno vreme za uživanje u boemskoj četvrti Istanbula. Noćenje.
4.dan Istanbul (Carigrad)
Doručak. Rana poseta Vaseljenskoj patrijaršiji i vrlo jedinstvena prilika - prisustvovanje jutarnjoj Svetoj Liturgiji (sedište patrijaršije je Crkva Svetog Đorđa; građena krajem 19.veka; u njoj se čuvaju velike duhovne vrednosti – grobovi svetitelja, stub na kojem je mučen Isus i dr.). Odlazak u muzejski kompleks Hora (nekada ugledan carigradski manastir čiju je crkvu obnovio i dogradio Teodor Metohit oko 1318. god; bogato ukrašena freskama i mozaicima predstavlja najopsežniji program vizantijske umetnosti sačuvan do danas; danas je deo Karije muzeja; posle Svete Sofije najvredniji i najlepši spomenik vizantijskog carstva). Panoramsko razgledanje i vožnja kroz grad. Fakultativno: Krstarenje Bosforom (možda najlepše krstarenje koje se može doživeti, uz panoramsku plovidbu zalivom Zlatni rog, ispod Galata kule i mosta. Čudesne panorame na Istanbul i oba kontinenta).Odlazak u Dolmabahče palatu,obilazak dvora nekadašnjih sultana i jedna od najlepših palata sveta (poslednje sedište sultana; građena između 1846-1855 god.; u gradnji palate kombinovani su razni stilovi; palata ima 354 sobe i 25 salona; za ukrašavanje palate utrošeno je 14 tona zlata i 40 tona srebra; poseduje veliku zbirku slika; dvorski vrt je zasađen retkim rastinjem donetim iz celog sveta). Odlazak do trga Taksim, slobodno vreme za šoping u modernom delu grada, ili povratak u hotel. Noćenje.
5.dan Istanbul (Carigrad)
Doručak. Slobodno vreme. Napuštanje hotela. Odlazak na azijsku stranu i vožnja preko legendarnog Bosforskog mosta. Poseta vidikovcu Čamlidže (jedno od najviših brda u blizini Istanbula; u vizantijsko vreme bilo je omiljeno izletište dvora, a u 19. veku postaje omiljeno mesto za odmor) odakle se pruža jedan od najlepših pogleda na Istanbul i Bosfor.
Polazak za Beograd.
6.dan Beograd
Nakon ugodnog putovanja kroz Tursku i Bugarsku, povratak u Beograd u ranim jutarnjim satima.

Cena: 189 eur

Aranžman obuhvata:
- prevoz autobusom turističke klase (visokopodni,klima,audio/video oprema) na navedenim relacijama
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* prema programu putovanja u 1/2 i 1/2 +1 sobama
- razgledanja i obilaske po programu
- troškove organizacije i vođstva puta
- usluge stručnog pratioca grupe i lokalnog vodiča tokom putovanja
- ulaznice: Sveta Sofija(Aja Sofija), Manastir Hora,Dolmabahče palata, poseta Vaseljenskoj patrijaršiji, trg Taksim, vidikovac Čamlidže.

Aranžman ne obuhvata:
- putno osiguranje
- individualni troškovi
- fakultativni izleti: Topkapi palata i Plava džamija- cena 20evra; Krstarenje Bosforom -15 evra
- doplata za 1/1 sobu 100 eur
- polazak iz Novog Sada-doplata 20 eur

Uslovi plaćanja:
- 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
- 40% prilikom rezervacije, ostatak na četiri mesečne rata čekovima građana bez uvećanja
- Platne (visa, maesto, master, dina) i kreditnim karticama Bance Intese na rate bez uvećanja
- Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna
- Kalkulacija je rađena za najmanje 35 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija Alexandria Travel, licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

Alexandria Travel

  prilikom kontakta pozovite se na
  Aladin putovanja
 • Telefon:
 • +381 11 63 01 121
  +381 11 63 01 120
  +381 11 33 46 324
 • Adresa:
 • Simina 21, Beograd
 • Website:
 • https://www.alexandria.rs

Hit ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije