Efes - Turska

Efes (0), Turska (674)
Efes, Turska - aranžmani, kružne ture, ponude

Drevni Efes je bio veliki trgovački grad i središte kulta Kibele, anatolijske boginje plodnosti. Pod uticajem Jonaca, Kibela je postala Artemida, devičanska boginja lova i Meseca, a veličanstveni hram je bio podignut u njenu čast. Kada su Rimljani preuzeli vlast i učinili ovaj region azijskom provincijom, Artemida je postala Dijana, a Efes je postao prestonica rimske provincije. Ako vas ruševine ne zanimaju mnogo, par sati je dovoljno za razgledanje, ali pravi ljubitelji će tu želeti da provedu čitav dan.

Geografija i klima

Položaj

Efes je veliko arheološko nalazište u Egejskom regionu Turske.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je turski.

Turističke atrakcije

Verski objekti

- Efeško parkiralište je okruženo kućama čaja („çay bahçesis“), restoranima i prodavnicama suvenira, a sa desne strane puta nalaze se ruševine Crkve Deve Marije, takođe poznate i kao Dvostruka crkva. Prvobitna građevina je bila muzej, Sala muza – mesto za predavanja, časove i debate. Nakon što je izgorela u požaru ponovno je izgrađena u vidu crkve u 4. veku. Kasnije je dobila funkciju sedišta trećeg Vaseljenskog sabora (431. g.n.e.) koji je osudio Nestorijevu jeres.
- Ne možete promašiti impresivni korintski Hadrijanov hram, sa frizovima i Meduzinom glavom koja ga štiti od zlih duhova. Videćete ga sa leve strane ako idete Kuretskim putem. Posvećen je Hadrijanu, Artemidi i efeškom stanovništvu iz 118. g.n.e. U velikoj meri je rekonstruisan u 5. veku. Preko puta se nalazi red prodavnica iz istog perioda, ispred kojih je složeni mozaik iz 5. veka.

Ostale atrakcije

- Efes je najbolje očuvani klasični grad u istočnom Mediteranu. Bitno je istaći da postoje dva ulaza u ovaj grad, koji su jedan od drugog udaljeni otprilike 3 km. Možda će vam najviše odgovarati da vas neko odveze do gornjeg ulaza (južna kapija ili „güney kapısı“), tako da se peške možete vratiti nizbrdo kroz ruševine pa napolje kroz niži glavni ulaz.
- Celzijeva biblioteka: Tiberije Julije Celzije je bio rimski vladar Anatolije na početku 2. veka n.e. Prema latinsko-grčkom tekstu urezanom na bočnoj strani prednjeg stepeništa, njegov sin, konzul Tiberije Julije Akvila, podigao je tu biblioteku u očevu čast nakon njegove smrti 114. godine. Celzije je sahranjen ispod zapadne strane. U biblioteci se nalazilo 12.000 svitaka u nišama zidova. Jaz od 1 m između unutrašnjih i spoljašnjih zidova štitio je vredne knjige od ekstremnih temperatura i vlage.
- Od Velikog pozorišta pođite ka jugu duž Svetog puta obloženog mermerom, takođe poznatog i kao Mermerni put. Obratite pažnju na ostatke vodovodnih i kanalizacionih sistema ispod kamenja za popločavanje i na brazde koje su načinila vozila na točkove (kojima nije bilo dozvoljeno da idu Ulicom luke).
- Mermerom popločana Ulica luke je nekada bila najveličanstvenija ulica u Efesu i predstavlja baštinu vizantijskog cara Arkadija (395-408. g. n.e.). U danima najveće slave, na kraju luke su postojala kupatila i trijumfalni stubovi, kao i prodavnice duž obe njene strane. Pedeset uličnih svetala osvetljavaju njene kolonade a vodeni i kanalizacioni odvodi se protežu ispod mermernog kamenja za popločavanje. Beše to i još uvek jeste veličanstveni prizor.
- Na istočnoj strani Ulice luke nalazi se Veliko pozorište, koje su rekonstruisali Rimljani u periodu između 41. i 117. g. n.e. Prvo pozorište na toj lokaciji datira iz helenističkog Lizimahovog grada. Mnoge karakteristike prvobitne građevine su zastupljene i u toj rimskoj verziji, uključujući i domišljati dizajn kavee (odeljka za sedenje) u koju je moglo da stane 25.000 ljudi.
- Uzbrdo od Herkulove kapije s leve strane nalazi se Gornji Efes, u kome se nalaze ostaci Pritanisa (opštinske hale) i Hram Hestije Buleje, u kom je bio čuvan večito održavani plamen.
- Najzad, dolazite i do odeona, malog pozorišta koje potiče iz 150. g. n.e u kom su se održavali muzički nastupi i sastanci gradskog veća. Mermerna sedišta u dnu daju nagoveštaj nekadašnje raskoši ove građevine.
- Preko puta Hadrijanovog hrama nalaze se veličanstvene Terasaste kuće. Šteta što zbog skupe ulaznice većina ljudi ne poseti ovu lokaciju. Terasaste kuće i dalje mestimično imaju po 2 sprata, zidovi su im prekriveni freskama, a podovi složenim mozaicima. Manji predmeti nađeni u kućama izloženi su u Efeškom muzeju u Selčuku.
- Kuretski put se završava dvospratnom Herkulovom kapijom, podignutom u 4. veku n.e, sa reljefima na kojima je prikazan Herkul na oba glavna stuba. Sa desne strane jedna bočna ulica vodi do kolosalnog hrama posvećenog caru Domicijanu (81-96. g. n.e.), čiji jedan deo zauzima retko dostupni Muzej natpisa.
- Dalje uz Kuretski put sa leve strane nalazi se Trajanova fontana. Od ogromne statue cara (98-117. g. n.e.), koja se nekada nadvijala nad bazenom fontane, ostao je samo mali deo.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije