Bodrum - Turska

Bodrum (0), Turska (10)
Bodrum, Turska - leto 2019, hoteli, avionom, aranžmani, turističke agencije, ponude

Bodrum je očaravajuće turističko mesto, koje svojim usklađenim suprotnostima zadovoljava svačije potrebe. Svi posetioci mogu uživati u lepoti Starog grada, čiji svaki deo ostavlja bez daha, dok se oni imućniji mogu baviti različitim aktivnostima u odvojenom delu za rekreaciju i igru. Bodrum se nalazi na poluostrvu Bodrum, koje zapljuskuju talasi Egejskog mora. Ovo poluostrvo se sastoji od velikog broja gradova i sela, pri čemu je Bodrum najrazvijeniji trgovinski grad. Danas popularno tursko letovalište je do 1960. god bio ribarski grad, koji je uspeo da okupi, zatim i zadrži turske umetnike različitih profila i zaintrigirao ih da stvaraju dela o njemu.

Geografija i klima

Položaj

Bodrum je luka u provinciji Mugla smeštena u jugozapadnom Egejskom regionu Turske. Nalazi se na južnoj obali poluostrva Bodrum, na ulazu u zaliv Gokova.

Klima

Bodrum ima mediteransku klimu sa toplim i vlažnim letima, blagim i pretežno sunčanim zimama. Prosečna temperatura zimi je 15 °C, a leti 34 °C. Najtopliji meseci su jul i avgust.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je turski.

Turističke atrakcije


Muzeji

Dvorac Svetog Petra, koji je nekada korišćen za skladištenje nalaza podvodnih arheoloških misija, danas je Bodrumski muzej podvodne arheologije. To je najznačajniji muzej ove vrste u svetu - pravi primer održavanja drevnih eksponata. Ovi izuzetni predmeti su izloženi pod dobrim osvetljenjem na veoma zanimljiv način. Njihovo životno nadahnuće potpomažu informacioni paneli, mape, modeli, crteži, murali i diorame. . To je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih istorijskih spomenika u svetu, projektovan po savremenim dostignućima. Njegovu izgradnju je nadgledao nemački arhitekta Heinrich Schlegelholt.

Ostale atrakcije


- Mauzolej u Halikarnasu: Iako je veći deo grobnice Mauzoleja odavno nestao, ipak vredi posetiti ono što je ostalo. Vredi obići prelepe bašte, iskopine i pasaž ukrašen kopijom poznatog friza delimično preuzetog sa zidina tvrđave; originalni friz je u Britanskom muzeju u Londonu. Nedavno su otkrivena četiri originalna dela. Mnogi modeli, crteži i dokumenti ukazuju na razlog svrstavanja ove grobnice u Plinijevu listu čuda. Među eksponatima su i model Halikarnasa u vreme kralja Mauzoleja, kao i model Mauzoleja i njegove okoline.
- Unutar dvorca Svetog Petra se nalazi Francuski Toranj gde leže ostaci jedne velike i moćne žene. Iako se smatra da oni pripadaju kraljici Adi (Karijskoj princezi, koja je umrla sa 29 godina, u periodu između 360. i 325. god p.n.e i čiji su grob otkrili turski arheolozi 1989. god), za to ne postoji konkretan dokaz. Međutim, njen identitet ne umanjuje vrednost pronalaska, imajući u vidu da je sahranjena sa zlatnom krunom, ogrlicom, narukvicama, prstenjem i izuzetnim zlatnim vencem od lišća mirte.
- Nedavno su obnovljene ruševine brodogradilišta nadomak marine, gde je 1770. godine Rusija sasvim uništila Osmansku flotu. Brodogradilište je utvrđeno za odbranu od pirata, a obnova tornja je završena 1829. godine. Sa jedne strane, brodogradilište predstavlja igralište za decu, a sa druge nezaboravan pogled sa vrha gde je smešteno nekoliko starih nadgrobnih spomenika, koji datiraju iz perioda kada je Latinično pismo zamenjeno Arapskim.
- Mindos kapija je stara gradska kapija je sagrađena za vreme vladavine kralja Mauzoleja. Na ovom mestu se desila jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka tokom opsade grada pod vođstvom Aleksandra Velikog.
- Bodrum Amfiteatar je još jedna drevna struktura iz perioda vladavine kralja Mauzoleja, čija je gradnja završena do početka Rimskog doba. Ovaj antički teatar je još jedan svedok slavne prošlosti Bodruma, najočuvanija zaostavština starog Halikarnasa.

Šta raditi i gde izaći

- Lepota Bodruma leži u jedinstvu dveju suprotnosti. Istočnu polovinu grada čini duga prelepa plaža, za čije se proširenje i uređivanje uspešno zalažu vlasti. Nadomak plaže su barovi, restorani i noćni klubovi tipični za mediteranska turistička posetilišta.
- U zapadnom delu grada je marina prepuna luksuznim jahtama. Ovde je život miirniji, i ugostiteljstvo se većinom svodi na prodajne objekte, čiji su kupci uglavnom turisti sa brodova koji svraćaju u marinu.
- Postoji mnogo ronilačkih klubova, koji nude svakodnevne ture ronjenja u celom regionu. Takse uključuju potrebnu ronilačku opremu, ručak i grickalice pripremljene na brodu.
- Na izlet brodom možete poći sa bilo koje plaže. U Bodrumskoj Marini se nalaze agencije u kojima se može unapred rezervisati obilazak po vašem izboru. Ovi izleti pružaju mogućnost istraživanja i upoznavanja različitih plaža u okolini Bodruma, i nezaobilazne obale ada do kojih se ne može doći kopnom.
- U Bodrumu možete u potpunosti uživati na turski način tako što ćete se kupati u hamamu, poznatom kao tursko kupatilo. Nalazi se na udaljenosti od nekoliko blokova od luke ka unutrašnjosti, nasuprot autobuske stanice. Prostorije turskog kupatila su odvojene posebno za muški i ženski pol, pri čemu je tretman isti za sve posetioce.
- Do svih plaža Bodruma se može stići dolmušima (minibusevima). Tako je do Tropske kamila plaže potrebno pola sata vožnje od centralne autobuske stanice. Iako je do nje teže doći, ona kao jedina koja svojim kupačima nudi obilazak plaže kamilama svakako zaslužuje vašu pažnju. To je jedna od najvećih plaža gde je more toplije u odnosu na druge.
Bande Njujorka
22:55CineStar TV
Bande Njujorka
Povratak u budućnost
23:00TV1000
Povratak u...
Povratak u budućnost 2
00:55TV1000
Povratak u...
Trejnspoting
01:45CineStar TV
Trejnspoting
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude