Turska

Upit za sve partnere

Turska (422)

Turska je zemlja sa širokim prostranstvima, masivnim planinskim lancima, plodnim dolinama i prelepom obalom. Prepuna je pospanih sela, gradova koji se sve više razvijaju i prometnih letovališta i plaža.
Ova zemlja takođe obiluje istorijskim lokacijama i arheološkim čudesima. Sredozemna obala je načičkana dobro očuvanim grčko-rimskim gradovima kao što su Pergamom i Efes, dok stroga i surova Maloazijska visoravan krije pećinske crkve i nadrealne bajkovite pejzaže Kapadokije. U Istanbulu, srcu ove nacije, nalaze se rimski akvedukti, vizantijske crkve i osmanlijske džamije i palate.

Geografija i klima

Položaj

Turska (Republika Turska) je evroazijska zemlja. Delom zalazi u Zapadnu Aziju (Maloazijsko poluostrvo) a delom u istočnu Trakiju i jugoistočnu Evropu. Graniči se sa 8 zemalja: sa Bugarskom na severozapadu, sa Grčkom na zapadu, sa Gruzijom na severoistoku, sa Jermenijom, Azerbejdžanom (Nakčivanskom enklavom) i Iranom na istoku i sa Irakom i Sirijom na jugoistoku

Regioni i okruzi

Teritorija Turske se deli na 81 provinciju, u administrativne svrhe. Provincije su organizovane u 7 regiona. Svaka provincija se deli na distrikte kojih ukupno ima 923.

Klima

U obalnom području Turske koje se graniči sa Egejskim i Sredozemnim morem vlada umerena sredozemna klima, sa vrelim suvim letima i blagim, svežim ili vlažnim zimama. U obalnim područjima Turske koja se graniče sa Crnim morem vlada umerena okeanska klima, sa toplim vlažnim letima i hladnim ili vlažnim zimama.

Razumevanje

Kultura

Turska ima veoma raznovrsnu kulturu koja predstavlja mešavinu raznih elemenata oguske, anatolske, osmanlijske i zapadne kulture i tradicije.

Jezik

Turski je jedini zvanični jezik.

Religija

Islam je dominantna veroispovest u Turskoj.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Goremski muzej na otvorenom se nalazi na listi lokacija Svetske baštine. To je mesto na kom se morate zaustaviti na bilo kom lutanju kroz Kapadokiju. Vizantijske kamene crkve, kapele i manastiri udaljeni 1 km od središta sela zaslužuju bar dvosatnu posetu.
- Neki od najzanimljivijih eksponata Fetijskog muzeja su male statue i zavetno kamenje (Nadgrobne stele i Stele obećanja). Tu je i trojezična stela iz Letona (na likijskom, grčkom i aramejskom) koja se koristila za dešifrovanje likijskog jezika. U njoj se opisuje kako je kralj Kaunos priložio novac kako bi na taj način odao počast bogovima. U etnografskom odeljku se nalaze neke zanimljive izložbe vezane za osmanlijski period, no, ovaj odeljak je ponekad zatvoren.

Dvorci i palate

Palata Topkapi: za ovu luksuznu palatu vezano je više zanimljivih priča nego za sve muzeje na svetu zajedno. Bila je dom Selima Sotskog koji se udavio u kadi posle previše šampanjca, Ibrahima Ludog koji je sišao s uma nakon što je 4 godine bio zatvoren u ozloglašenom kafesu palate, kao i Rokselane, prelepe i pakosne supruge Sulejmana Veličanstvenog.

Verski objekti

- Plava džamija: sultan Ahmet I (1603–1617.) je želeo da izgradi zdanje koje bi se nadmetalo sa susednom Aja Sofijom u veličanstvenosti i lepoti, pa čak je i nadmašilo. Tako je nastala ova džamija. Toliko entuzijastičan je bio u vezi sa ovim svojim velikim graditeljskim projektom da je, kako kažu, i sam radio sa radnicima i majstorima na gradilištu, podstičući ih i nagrađujući ih za dodatni trud.
- Crkva Sv. Stefana Bugarskog: Godine 1871. je konstruisana ova neogotička crkva od livenog gvožđa, od delova dopremljenih na 100 barki iz Beča preko Dunava i Baltičkog mora. Teško je reći šta je neobičnije - građevina i njena unutrašnjost, u potpunosti napravljena od livenog gvožđa, ili istorija njene kongregacije..

Ostale atrakcije

Veliko pozorište su rekonstruisali Rimljani u periodu između 41. i 117. g. n. e. Prvo pozorište na ovoj lokaciji potiče iz helenskog grada Lisimahusa. Mnoge karakteristike originalne građevine su zastupljene u rimskoj verziji, uključujući i genijalni dizajn prostora za sedenje u koji može da stane 25.000 ljudi.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Turska kuhinja predstavlja kombinaciju mediteranskih, centralnoazijskih i arapskih uticaja tako da je izuzezno bogata. Govedina je najvažnije meso a patlidžan, luk, sočivo, pasulj, paradajz, beli luk i krastavac su najvažniji od povrća. Glavne namirnice su pirinač (pilav), brašno i hleb od bulgura, a jela se uglavnom spremaju na biljnom ulju ili ponekad na puteru.

Piće

Raki (liker od anisa), poznat kao ’’lavlje mleko’’, koje se zamuti kada mu se doda voda. Konzumiranje rakija je ritual koji tradicionalno prate razne meze.
Ajran - osvežavajuće piće od jogurta.
Čaj - obično crn i jak i služi se u malim čašama u obliku lale.

Šta raditi i gde izaći

- Vozite se trajektom i istražite severna predgrađa Istanbula, plovite Bosforom uzduž i popreko i posetite sela koja se prostiru sve do ušća u Crno more.
- Pobegnite od stranih turista i pridružite se turskim izletnicima u nekom od gradova na obali Crnog mora, poput Unjea ili Giresuna. Manje je gužve, svežije je i ima više zelenila nego na sredozemnoj obali.
- Iznajmite gulet, tradicionalni drveni čamac, zarad opuštene plovidbe duž egejske ili sredozemne obale.
- Lutajte kroz pravi srednjeistočni bazar na jugoistoku, blizu granice sa Sirijom, i posetite pećinu za koju kažu da je mesto rođenja Avrama.
- Neka vam grad Van na dalekom istoku Turske bude polazište za putovanje duž južne obale Vanskog jezera, i plovite čamcem do jermenske crkve iz 10. veka na ostrvu Akdamar, poznatom po svojim složenim kamenim reljefima na kojima su prikazane biblijske scene.
- Potražite deliće Nojeve barke, koji se navodno nalaze ovde, na obroncima planine Ararat, visoke 5.165 m, u regionu Turske na dalekom istoku.
- Putujte skelom od eminonske luke u Istanbulu do Prinčevskih ostrva, mirnog letnjeg odmarališta popularnog u Istanbulu, gde je zabranjena vožnja automobilom a prevozno sredstvo su kočije koje vuku konji.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu