Tunis

Pružajući dovoljno svakojakih razonoda za sve one koji su željni sunca, istorije ili su avanturističkog duha, Tunis je pravi miks svih stvari koje čine severnu Afriku toliko primamljivom. Od širokih plaža do milenijumima starih ruševina, od lavirintskih medina do talasastih pustinja, to je destinacija koja uspešno održava ravnotežu između prirode i urbanog gradskog života.
Tunis je tradicionalno najslobodnija arapska zemlja u kontekstu islama: ženska prava se poštuju, alkohol je svuda dostupan i država i njena religija su tretirani kao dva različita entiteta.

Geografija i klima

Položaj

Tunis, zvanično Republika Tunis je najsevernija zemlja u Africi. Tunis je zemlja Magreba i graniči se sa Alžirom na zapadu, Libijom na jugoistoku i Sredozemnim morem na severu i istoku.

Regioni i okruzi

Tunis je podeljen na 24 guvernorata.

Klima

Klima Tunisa je umerena na severu, sa blagim kišnim zimama i toplim i suvim letima.

Razumevanje

Kultura

Kultura Tunisa je miks različitih uticaja i kultura obzirom na brojne narode koji su tokom istorije prošli ovim prostorima kao što su Feničani, Rimljani, Vandali, Vizantinci, Arabljani, Turci, Španci i Francuzi.

Jezik

Moderni standarni arapski je zvanični jezik, ali tuniški arapski je govorni jezik lokalnog stanovištva i smatra se maternjim jezikom u Tunisu.

Religija

Glavni deo Tuniškog stanovništva čine muslimani.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Dar Essid, mali privatni muzej ne trebate propustiti. Nalazi se u mirnom delu medine, u lepoj staroj kući, dobro opremljenoj u stilu nekadašnjeg zvaničnika grada Susa i njegove porodice iz 19.veka. Dimenzije bogato dekorisanih, zaobljenih vrata su prva indikacije statusa vlasnika. Ona vas vode u malo predsoblje za sastanake sa strancima, a onda i u popločano dvorište koje je okruženo porodičnim sobama.
- Bardo muzej: najbolji muzej u državi. Smešten nekoliko kilometara od centra Tunisa, Bardo sadrži odličnu kolekciju mozaika i poseduje širok spektar drugih pronalazaka iz mnogih drevnih Tuniskih građevina. Sve kolekcije su podeljene na različite epohe.

Dvorci i palate

Besprekorno restaurirana, Le Diwan je palata iz 18.veka. Danas je to ekskluzivna zanatska radnja i banket sala. Ovaj ugao medine je posebno uredan, sa okrečenim fasadama, visećim cvećem i velikim okovanim vratima koja su pravi pokazatelj bogatstva stanovnika ovog dela grada.

Verski objekti

Velika Džamija, u severoistočnom delu medine, je najsvetija građevina u severnoj Africi. Takođe je poznata i kao Sidi Okba Džamija, po osnivaču Keruana koji je sagradio prvu džamiju ovde 670.godine posle nove ere. Originalna verzija je komletno uništena i većina onoga što postoji danas je bilo sagrađeno od strane Aglabida u 9.veku.

Ostale atrakcije

Pećina d' Ali Berbere - Lokalni simpatični starac koji tvrdi da pećina, kojoj kao potpora služi niz kamenih lukova, datira još iz vremena Rimljana. On će vam pokazati kako su se nekada pravili predmeti od gline (grnčarstvo), popeće se na masivnu amforu da vam pokaže kako su Ali Baba i njegovih 40 razbojnika uspevali da se sakriju, a odvešće vas i u podzemlje da vidite presu za ceđenje maslina.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Tuniška kuhinja je veoma pod uticajem Magreb tradicije, gde posebno treba istaći jela kao što su couscous i marqa stew. Pored njih se još izdvajaju i harissa - ljuti čili sos, male masline kojih ima u izobilju u zemlji. Tajin - u Tunisu vrsta omleta, poput pite pripremljene sa raguom od mesa ili mešavinom raznih sastojaka kao što su bilje, mahunarke pa čak i iznutrice, zatim obogaćene jajima i sirom i na kraju pečene u dubokoj posudi. U pitanju nešto jako slično italijanskoj fritati. Jagnjetina je osnova svakog jela od mesa. Plodovi mora takođe su na trpezi u velikom broju situacija.
Specijaliteti su:
- Couscous (mleveni griz služen sa mesom, ribom ili sa sosom od povrća)
- Harissa (ljuta čili pasta), Salata Mechouia (salata od povrća), Tajine (vrsta pite, služi se hladna-nema nikakvih dodirnih tačaka sa marokanskim jelom istog imena)
- Brik au thon (prženo pecivo punjeno obično sa tunom, jajima, lukom, kaprom i peršunom)

Piće

La menthe (čaj od nane), često služen sa borovim orasima. Ahwa arbi (Turska kafa), Boukha (rakija od smokve), Thibarine (liker na bazi bilja).

Šta raditi i gde izaći

- Posetite Bulla Regia, arheološko nalazište i nekadašnji rimski grad.
- Chott El Jerid, dožvite nezaboravno iskustvo posetom ovom jezeru površine 5000 kvardatnih metara, koje predstavlja samo deo serije jezera koja se protežu svojom površinom i u susednu državu Alžir.
- Putujte pustinjom od Douza, kamilom ili kolima. Putovanje može da potraje od jednog sata do tri nedelje. Takođe možete skijati na dinama, voziti karting pustinjom ili leteti lakim avionom iznad dina.
- Prođite kroz nasip ili uzmite trajekt do ostrva Đerba, sa plažama okruženim Mediteranskom morem, simaptičnim gradićima u senci palminog drveća i zanatskim.
- Parirajući El Džemovim ostacima iz rimskog perioda koje svakako ne smete propustiti, Dougga je bio grad na vrhu brda sa nekada populacijom od oko 10,000 stanovnika. Građevina je dobro očuvana, zahvlajujući čemu možete vrlo lako steći utisak kako su nekada njegovi stanovnici živeli.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje