Tanzanija

Upit za sve partnere

Tanzanija (0)

    Zatvorite oči i dočarajte sebi istinsku sliku Afrike: migracija divljih zveri, duž beskrajne savane; neskladni sneg planine Kilimandžaro; ponosna ratnička plemena Masai; egzotične plaže duž ostrva začina Zanzibara. A sada, ne tragajte dalje - sve to naći ćete ovde, u Tanzaniji. Ponizna Tanzanija jeste mesto gde mit o Africi oživljava. Gomile divljih životinja jure slobodno po brojnim nacionalnim parkovima, ribari i dalje brazdaju tirkizne vode van obala Tanzanije, u tradicionalnim drvenim jedrenjacima, a nedirnute počivaju nedirnute, čekajući gomile obožavatelja sunca.

    Geografija i klima

    Položaj

    Ujedinjena Republika Tanzanija je zemlja u Istočnoj Africi, koja se graniči sa Kenijom i Ugandom ka severu, Ruandom, Burundijem i Demokratskom Republikom Kongo ka zapadu i sa Zambijom, Malavijem i Mozambikom ka jugu. Istočne granice zemlje leže na Indijskom okeanu.

    Regioni i okruzi

    Tanzanija je podeljena na 26 okruga, 21 na kopnu i 5 u Zanzibaru (3 na Ungudži, 2 na Pembi). 99 distrikata, svaki sa bar po jednim savetom, stvoreni su da bi dodatno ojačali lokalni autoritet; saveti su takođe poznati i kao lokalni vladini autoriteti. Postoji 114 saveta koji operišu u 99 distrikata; 22 distrikta su urbani, a 92 distrikta su ruralni.

    Klima

    U Tanzaniji vlada tropska klima. U brdima, iznosi temperature se kreću između 10 °C tokom hladnih i 20 °C tokom vrelih godišnjih doba. U ostalim delovima zemlje, temperature retko kad padaju ispod 20 °C. U Tanzaniji postoje dve glavne kišne oblasti. Jedna je uni-modalna (decembar-april), a druga je bi-modalna (oktobar-decembar i mart-maj).

    Razumevanje

    Kultura

    Muzika Tanzanije varira od tradicionalne afričke muzike do taraba, muzičkog stila koji je zasnovan na žičanim instrumentima, do karakterističnog hip-hopa poznatog pod imenom bongo flava. Tanzanija zauzima značajno mesto u sferi umetnosti. Dva stila su postala svetski poznata: tingatinga i makonde.

    Jezik

    Engleski više nije zvanični pravni jezik u Tanzaniji, koja predstavlja jednu od svega par afričkih država u kojima je lokalni jezik dobio na značaju, smanjivši time značaj bivšeg kolonijalnog jezika. Pošto je engleski još uvek jezik viših sudova, može se, međutim, smatrati i zvaničnim jezikom. Tanzanijci kažu kako imaju dva ’’zvanična’’ jezika, engleski i svahili.

    Religija

    Stanovništvo Tanzanije se, kako je utvrđeno, sastoji od hrišćana, muslimana i sledbenika starosedelačkih verskih grupa. Hrišćanski deo stanovništva se najvećim delom sastoji od rimokatolika. Veliku većinu muslimanskog dela stanovništva čine suniti. Islamski deo stanovništva Dar es Salama, najvećeg i najbogatijeg grada u Tanzaniji, sastoji se većinom iz šiita.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej Sukuma, 15 km istočno od Muanze na jezeru Viktorija, jedinstven je zbog svojih nedeljnih nastupa plesača tradicionaln plesa plemena Vasukuma, među koje se ubraja i bugobobobo (sukumski’’ples zmije’’).
    - U Nacionalnom muzeju Tanzanije možete naučiti nešto i istoriji i kulturi ove drevne oblasti, i pogledati 1.7 miliona godina staru lobanju praistorijskog čoveka OH 5. U obližnji Seoskom muzeju održavaju se izložbe tradicionalnih kuća i zanata.

    Ostale atrakcije

    U nacionalnim parkovima Potok Gombe i Mahale, na obalama jezera Tanganjika, bujaju trupe divljih šimpanzi. Moguće je organizovati vožnje volovskom zapregom kako biste mogli da posetite 200 šimpanzi u Gombeu ili 700 šimpanzi u Mahaleu, pri čemu vam je posmatranje gotovo zagarantovano.
    Kanjon reke Ruaha u Nacionalnom parku Ruaha diči se svojim jedinstvenim pejzažima. Drugi po veličini i park sa najviše divljih životinja u Tanzaniji, poznat je po svojim izuzetno velikim krdima slonova, bufala, i preko 400 vrsta ptica.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Među lokalna jela ubrajaju se mtori - kuvana govedina i banane, i mčiča, jelo od dinstanog povrća sa mesom ili ribom.
    Ako postoji išta što bi se moglo nazvati nacionalnim jelom Tanzanije, pobedu bi najverovatnije odnelo jelo zvano ugali. Poput palente, pravi se od kukuruznog brašna, pratilac je kuvanom mesu i raznim dinstanim jelima, i jede se rukama. Recepti variraju od sela do sela, i svako ima neki svoj način na koji ga priprema.
    Ulična hrana je jevtina i obilna. Kukuruz na roštilju je veoma ukusan, kao i pomfrit, koji se priprema na jakoj vatri.
    - Mandazi je slatko jelo, nalik krofnama, koje se uglavnom sveže pripremaju svakog jutra. Odlično idu uz kafu ujutru, što ih čini idealnim lakim obrokom.
    - Čips majai (čips u omletu) se služi na gotovo svakom afričkom kiosku sa hranom u Tanzaniji i smatra se tanzanijskim specijalitetom. Prilično dobro ide uz pili pili (ljuti sos).

    Piće

    - Flaširana voda je jevfina i može se kupiti širom zemlje. Ne biste trebali da pijete vodu sa česme osim ako nemate drugog izbora, i u tom slučaju je ili morate prečistiti visokokvalitetnim filterom i prečistačem za vodu, ili je pustiti da vri barem 10 minuta pre konzumiranja.
    - Čai maziva (čaj sa mlekom) jeste lokalni favorit koji doista vredi probati, ako ste u stanju da se nosite sa velikim količinama šećera koje se dodaju u ovaj napitak.
    - Lokalno proizvedeno pivo od banane se takođe može naći ponekad, ali nije baš dobro za piće.
    Tradicionalno, to se pije iz šuplje tikve. Prvo piju gosti, potom se dodaje starešinama. U nekim delovima Tanzanije, fermentisani sok od bambusa (pombe) je uobičajeno žestoko piće.
    - Sokovi od marakuje, manga i pomorandže se mogu naručiti u mnogim restoranima, i izvrsni su tokom sezone dotičnog voća.

    Šta raditi i gde izaći

    - Najviši vrh na Afričkom kontinentu, planina Kilimandžaro već decenijama privlači strastvene istraživače svojim snežnim vrhovima. Petodnevni ili šestodnevni usponi mogu da se organizuju kako bi se posmatrao izlazak sunca sa ovog izvanrednog vrha, a u taj aranžman se mogu uključiti i vodiči za hranu i nosači.
    - Kao epicentar istorijske trgovine začinima, Zanzibar je mesto u kome se mogu obići brojne plantaže začina i voća. Organizovanih obilazaka ima širom Ostrva začina (kako još nazivaju Zanzibar), a u njih su uključeni i konzumiranje i uzorci.
    - Raznobojni pomorski život koji okružuje koralna ostrva Zanzibar i Pembu predstavlja idealno mesto gde možete da se okušate u ronjenju u većim ili manjim dubinama. Dalje ka jugu, zaliv Kloi u Mafiji deo je zakonom zaštićenog pomorskog parka, sa neprekinutim lancem grebena koji se proteže čitavom dužinom ostrva.
    - Jedinstveni krater Ngorongoro, koji je dubok 610 metara a širok 20 kilometara, gusto je naseljen gotovo svakom vrstom afričkog ravničarskog sisara (uključujući i najgušću populaciju lavova u Africi). Posete krateru u vidu safarija se često organizuju tako da su povezane sa posetama Nacionalnom parku Serengeti.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje