Bangkok - Tajland

Bangkok (1), Tajland (2)
Bangkok, Tajland - hoteli, avio karte, aranžmani, metropole, smeštaj

Hotel Mercure Pattaya
Ovaj hotel je smešten u centralnoj zoni Pataje, oko 6 minuta hoda od peščane, gradske plaže Pataje. A sa druge strane, za goste koji žele da budu smešteni u blizini mnogobrojnih restorana, šetališta,...
1 - 1 od 1 rezultata
Bangkok je nekada bio manje trgovačko središte na ušću reke Chao Phraya. Nakon više od dva veka, Bangkok se razvio u političko i društveno središte Tajlanda, pa i Indokine i cele jugoistočne Azije.
Jedan je od ekonomsko najdinamičnijih i socijalno progresivnih gradova jugoistočne Azije. U današnje vreme se smatra regionalnim centrom koji napreduje i polako postaje rival Singapuru i Hong Kongu.

Geografija i klima

Položaj

Bangkok je glavni grad i najveća urbana oblast na Tajlandu.

Regioni i okruzi

Bangkok je administrativno podeljen na 50 okruga (khet).

Klima

Bangkok ima tropsku klimu.

Razumevanje

Kultura

Bangkok je kulturni centar Tajlanda. U njemu se održava veliki broj festivala svake godine i ima mnogo umetničkih galerija.

Jezik

Zvanični jezik je tajlandski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Jedan od najvećih muzeja u regionu je Nacionalni muzej koji sadrži ogromnu kolekciju artefakta od neolitskog perioda. Zgrada je počela da se gradi 1782. godine i izgrađena je u tradicionalnom tajlandskom stilu. Muzej je toliko veliki da će vam biti potrebno više od jedne posete da ga obiđete. Ako imate malo vremena, trebalo bi da ga iskoristite kvalitetno, obilazeći paviljon sagrađen od tikovine, gde su izložene lične kraljevske stvari.
- Kraljevske brodove danas kraljevska porodica retko koristi. Nekoliko brodova se čuva u Kraljevskom muzeju na Thonburi strani reke Chao Phraya. Osam dugih, uskih, pozlaćenih brodova je izloženo i za svaki od njih je potrebno 50 do 60 veslača da bi mogao da plovi. Figure na pramcu svakog čamca označavaju da li vozi kralja, kraljicu ili druge članove kraljevske porodice. Najvažniji brod je Suphannaong, koji je koristio kralj.

Dvorci i palate

- Velika Kraljevska Palata predstavlja blistavi kompleks koji sadrži nekoliko palata, dekorisanih pločicama i keramikom. Izgradnja je počela 1782. godine kada je Bangkok bio proglašen za glavni grad Tajlanda. Kompleks sadrži War Phra Kaeo, najsvetiji od svih hramova, gde su smešteni ostaci Smaragdnog Bude (ali nisu prekriveni samo smaragdom već i žadom). Postoji propisan način oblačenja, pa posetioci ne mogu da nose šorc, mini-suknje ili kratke majce. Postoji mogućnost da se iznajme pantalone i patike.
- Vimanmek Palata je najveća svetska palata napravljena u potpunosti od zlatne tikovine. Nekada je služila kao kraljevsko sklonište leti, a bila je srušena i ponovo izgrađena 1900. godine. Vila sa 81 sobom nalazi se na prostranom travnjaku, blizu sadašnje kraljevske rezidencije i sadrži 31 sobu za izložbe. Posetiocima nije dozvoljen ulaz, osim u organizovanim grupama. U glavne atrakcije spadaju prvo tajlandsko kupatilo i stara pisaća mašina sa tajlandskim slovima. Kodeks oblačenja je sličan onom u Velikoj Kraljevskoj Palati.

Verski objekti

- Wat Arun (hram svitanja) se nalazi na zapadnoj obali reke Chao Phraya. Hram potiče iz 17.veka i ima 79 metara visoku kulu dekorisanu sa raznobojnim keramčkim pločicama, što ga čini najvažnijom znamenitošću duž reke. Efekti pločica se najbolje vide sa udaljenosti. Hram je bio prvi dom Smaragdngog Bude, pre nego što je prebačen u Wat Phra Kaeo 1785. godine.
- Wat Pho je najstariji i najveći hram u Bangkoku, a zauzima 20 hektara pored Velike Karljevske Palate. Sagrađen je 1688. godine tokom vladavine Kralja Petraja od Ayutthaya i sadrži jednu od najlepših tajlandskih znamenitosti, 46 metara dugu i 15 metara visoku statuu Bude.

Ostale atrakcije

- Ban Kham Thieng je 200 godina stara građevina od tikovine, u stilu karakterističnom za severni deo zemlje, doneta iz Chiang Mai i rekonstruisana u Bangkoku. Kuća je bila vlasništvo radnika i prikazuje jednostavnost ruralnnog života na severu tokom poslednjih vekova. Sadrži kolekciju tradicionalnih alatki koje su koristili farmeri, ribolovci i sakupljači pirinča.
- Džim Tompson je bio Amerikanac koji je došao u Bangkok posle Drugog svetskog rata i Tajlandska kuća je bila njegov dom sve dok nije misteriozno nestao u Maleziji 1976. godine. On je kompletno oživeo tajlansku industriju svile i njegova kuća, koja je napravljena u tradicionalnom tajlandskom stilu, danas predstavlja muzej koji prikazuje njegovu kolekciju azijskih artefakta. Kuća je kompleks od šest tradicionalnih tajlandskih objekata od tikovine donetih u Bangkok iz različitih delova Tajlanda i njena gradnja je završena 1955. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Jedno od tajlandskih nacionalnih jela koje bi trebalo da probate je pad thai, rezanci od pirinča sa jajima, ribljim sosom, sokom od urme i čilijem. Možete ih naručiti sa piletinom (kai) ili škampima (kung).

Šta raditi i gde izaći

- Postoji veliki broj zatvorenih objekata za alpinizam širom grada. Jedan od najbolje opremljenih je Soi Klang Racquet Club, sa zidom visokim 13 metara.
- Posetite Mui Tai (tajlansdki boks), sale za vežbanje koje postoje u Bangkoku.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude