Tadžikistan

Upit za sve partnere

Tadžikistan (0)

    Planinski teren Tadžikistana je idealan za putnike naklonjene avanturama, dok vam drevne maršrute Puta svile, obuhvatajući neke od najdivnijih pejzaža zemlje, nude priliku da zavirite u neko naprednije doba.
    Tadžici imaju drevno poreklo - ovi stanovnici Pamirskih planina tvrde da su oni jedini čisti potomci arijskih plemena, koja su preplavila Indiju pre više od 4000 godina, i da i saksonska plemena iz zapadne Evrope takođe potiču od njih. Nedostupnost Tadžikistana je doprinela da bude zaštićen od najvećeg broja napadača, iako je Aleksandar Veliki osnovao grad na mestu današnjeg Kodžanda, nazvavši ga Aleksandrija Eskate (Najdalja Aleksandrija).

    Geografija i klima

    Položaj

    Tadžikistan je planinska zemlja u Centralnoj Aziji, potpuno okružena kopnom. Sa Avganistanom se graniči ka jugu, Uzbekistanom ka zapadu, Kirgistanom ka severu i Narodnom Republikom Kinom ka istoku. Tadžikistan se, pored toga, nalazi i blizu distrikta Čitral u Pakistanu, i regiona Gilgit-Baltistan, od kojeg ga razdvaja uski Vakanski koridor, koji svojataju i Pakistanci i Avganistanci.

    Regioni i okruzi

    Tadžikistan se sastoji od 4 administrativna okruga. Ovo su provincije Sugd i Katlon, potom autonomna provincija Gorno-Badakšan i Regija republičke podređenosti. Svaki region se deli na nekoliko distrikata, koji se, dalje, dele na džamoate, potom na sela.

    Klima

    Kontinentalna klima srednje geografske širine, sa vrelim letima i blagim zimama, a u Pamirskim planinama se kreće od polusuve do polarne.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura Tadžikistana se razvijala tokom više od nekoliko hiljada godina. Istorijski, Tadžici i Persijanci imaju veoma slično poreklo, sa zajedničkim jezikom i srodni su u smislu da su i jedni i drugi deo veće grupe arijskih naroda. Tadžikanska kultura može da se podeli u dve oblasti, metropolitansku i kuhistansku. Drevni gradovi kao što su Bukhara, Samarkand, Herat, Balk i Nišopur Kiva više nisu deo zemlje. Među današnje, modernije centre ubrajaju se Dušanbe, Kuddžand, Kulob, Pandžikent i Istarvšan.

    Jezik

    Zvanični jezik je persijski.

    Religija

    Sunitski islam hanafske škole je zvanična veroispovest Tadžikistana.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - U Nacionalnom muzeju Bekzod, na Majdani Ajniju, možete videti standardne izložbe o prirodnoj istoriji, umetnosti, etnografiji i arheologiji, ali sa malo objašnjenja na engleskom. Tu su i divni minbar i mihrab (udubina kojom se obeležava put za Meku) iz Istaravšana, i lepa slika na kojoj je predstavljen Lenjin koji se sreće sa ugnjetenim ženama sveta na moskovskom Crvenom trgu.
    - Muzej nacionalnih antikviteta je najbolji u zemlji, a fokusira se na greko-baktrijanske lokacije Takt-i-Sangina (uključujući i mali portret Aleksandra Velikog, od slonove kosti) i Kobadijana, a tu su i originalni sogdijski murali iz Pendžikenta, i korice i balčak u obliku grifona, iz 6. veka. Vrhunac posete predstavlja 13 km dugački usnuli Buda iz Addžina - Tepe (Veštičiji breg), iskopan 1966.

    Verski objekti

    Sa svojim minaretom na čijem je vrhu polumesec i uglačanom zlatnom kupolom, džamija i medresa Hadži Jakub, zapadno od Hotela Avesto, jedno je od par vidljivih otelotvorenja islama u Dušanbeu. Džamije je dobila ime po Hadži Jakubu, verskom tadžikanskom vođi, koji je pobegao u Avganistan. Ženama je dozvoljeno samo da uđu u dvorište.

    Ostale atrakcije

    Kratak ali izuzetan put predstavlja pešačenje uz Gumbezkulsku dolinu, od njene tačke spajanja sa dolinom Pšart. Pešačenje od 9 km vodi vas preko Gumbezkulskog prolaza, 4731 m dugog, pa niz Gumbezkulsku dolinu, odakle vas neravni put vodi 7 km do Madijanske doline.
    Put je lako pratiti, i ima zadivljujućih vidika u oba smera od prolaza, iako je strmo na obe strane. Ako želite da se okupate posle pešačenja, naćićete madijske termalne izvore idući uz Madijsku dolinu.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    - Plov: nacionalno jelo koje se pravi od pirinča, govedine ili ovčetine i šargarepa.
    - Šašlik (šiš-kebab): riba, jetra, piletina, ovčetina i govedina, grilovani na uglju.
    - Supa tušbera: kao ravioli, ili pasta sa mesom.
    - Supa ugro: supa sa ručno napravljenim špagetama, koja se služi sa kremom od sira i bosiljkom.
    - Džiz-biz: na vatri pečena sveže isečena jagnjetina ili ovčetina, u sopstvenom soku.

    Piće

    - Zeleni čaj: Tadžici po običaju sipaju malu količinu čaja 3 puta, pa ga sipaju nazad u čajnik.
    - Kompot: destilovani voćni punč.

    Šta raditi i gde izaći

    - Jedini grad od nekog značaja na Pamirskom autoputu, koji se proteže od Dušanbea u Kirgistan, jeste Korog. Glavni grad istočnog Tadžikanskog regiona Gorno-Badakšana, to je mali grad, sa jednom ulicom, u kome se nalazi muzej sa prepariranim životinjama i izložba fotografija sa Lenjinom. Za let iz glavnog grada Tadžikistana do Koroga se kaže da je najteži let na svetu.
    - Put svile: Ovaj drevni trgovački put su koristili trgovci svilom, od 2. do 14. veka, i delimično je otvoren za turiste, protežući se od severne Kine, kroz pustu i jezivu pustinju i planinski teren, do pristaništa na Kaspijskom ili Mediteranskom moru. Vrhunac putovanja duž Puta svile jeste predivno prirodno okruženje koje je postavljeno nasuprot Pamirskim i Fanskim planinama, sa raskošnim dolinama i tirkiznim jezerima. Pešačenja se najbolje mogu organizovati iz Samarkanda (Uzbekistana).
    - Pik Lenina i planina Garmo (nekada Pik Komunizma) nalaze se na severozapadu i zapadu od jezera Kara-Kul. Visoki preko 7000 m, ova dva vrha se izdižu iznad Tadžikistana i susedne republike Kirgistana ka severu. Za one koji žele da se popnu na ove vrhove, može se organizovati vožnja helikopterom. Neki ljudi su ubeđeni da su jetiji stvarni i da borave u ovoj udaljenoj divljini.
    - Dalje na zapad, na Pendžikentu na uzbekistanskoj granici, nalaze se ostaci jedne sogdijske utvrde, koji se tek odnedavno iskopavaju. Za freske u Pendžikentu se smatra da su izuzetno lepe.
    - Divite se kaleidoskopskim bojama Muragazorskih jezera, južno od Pendžikenta, koja čini sistem od sedam jezera čije se boje menjaju svaki put kad nastane promena u osvetljenju.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje