Ženeva - Švajcarska

Ženeva (0), Švajcarska (0)
Ženeva, Švajcarska - hoteli, aranžmani, avio karte, sajam automobila

Ženeva, koja je dugo smatrana urbanim draguljem Švajcarske, s pravom uživa reputaciju kosmopolitskog i neverovatno privlačnog mesta sa odličnom organizacijom. Teško da može da se svrsta u najjeftinije evropske gradove na koje ćete naići, ali iako su njegovi troškovi svakodnevnog života visoki, visok je i kvalitet života.
Ženeva je sedište Evropske kancelarije UN-a, Međunarodnog Crvenog krsta, Svetske zdravstvene organizacije i mnogih drugih vladinih i nevladinih organizacija, za šta je najvećim delom zaslužna čuvena švajcarska neutralnost. Razne kulture doprinose živahnoj atmosferi. Tako je u čitavom gradu, pa je pogrešno smatrati ga nacionalnom prestonicom.

Geografija i klima

Položaj

Smešten tamo gde Rona ističeiz jezera Ženeva, ovaj grad je prestonica Republike Ženeve i Ženevskog kantona.

Regioni i okruzi

Ženeva je podeljena na osam kvartijera ili distrikata koji se ponekad sastoje iz nekoliko susedstava.

Klima

Klima Ženeve je umerena. Zime su blage, obično sa blagim mrazom tokom noći i toplijim vremenom tokom dana. Leta su prijatno topla.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezici su nemački, francuski, italijanski i romanš.

Religija

Većinu stanovništva čine rimokatolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Sadržajne multimedijalne izložbe u Međunarodnom muzeju Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (Musée International de la Croix Rouge et du Croissant-Rouge) pripovedaju o nedelima koje je počinila ljudska rasa. Nasuprot ovog dugog niza ratova i užasa dokumentovanih u filmovima, fotografijama, skulpturama i muzici, tu su plemeniti ciljevi organizacije koju su 1864. godine oformili ženevski biznismeni i filantropi Anri Dinan i Anri Dufur. Da biste došli do ovog muzeja, sedite na autobus 8 koji polazi iz Gare de Cornavin i izađite na stanici Appia.
- Pravu ženevsku boemsku atmosferu osetićete u opštini Karuž. Obratite pažnju na niz raskošnih kuća iz 18. veka, okrenutih ka dvorišnim vrtovima i Karuškom muzeju (Musée de Carouge) u kojem je izložena keramika iz 19. veka.

Verski objekti

Katedrala Sv. Petra (Cathédrale de St-Pierre), čija je gradnja započeta u 11. veku, uglavnom je gotička, sa neoklasicističkom fasadom iz 18. veka. Sa vrha njenog severnog tornja sa 157 stepenika pruža se divan pogled na grad, Ženevsku fontanu (Jet d’Eau) i planine. Od juna do septembra se u ovoj katedrali održavaju orguljaški koncerti, koji čitavom mestu daju dušu.

Ostale atrakcije

- Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, nalazi se 8 km zapadno od Ženeve u blizini Mejrina. To je laboratorija za istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica koja je osnovana 1954.godine. U njoj se vrši ubrzavanje elektrona i pozitrona unutar cirkularne cevi duge 27 km (Large Hadron Collider, najveće mašine na svetu), a sudarima koji su proizvod toga stvaraju se novi oblici materije – 1996. godine je na taj način prvi put stvorena antimaterija.
- Palata nacija, koja je sedište UN-a još od 1996.godine, podignuta je u periodu 1929-1936. kako bi se u nju smestila Liga naroda, koja danas više nije u funkciji. U cenu ulaza uračunat je jednočasovni obilazak i pristup vrtovima gde se nalazi sivi spomenik obložen titanijumom i otporan na toplotu, koji je poklonila vlada nekadašnjeg Sovjetskog saveza u čast svemirskih istraživanja.

Šta raditi i gde izaći

- Švajcarska ima tendenciju da ažurno sprovodi u delo projekte u domenu javnih ustanova. Jedan od njih je svakako i velika mreža biciklističkih staza i maršruta u Ženevi. To je sjajan način za istraživanje obale jezera. Ubrzo ćete shvatiti i da vam je potrebno izvesno vreme da dođete do ženevske prirode, ali je njen veći deo, srećom, pogodan za biciklizam.
- Ako ste već u Ženevi, nemojte propustiti krstarenje jezerom. Imate mnogo opcija za ovu aktivnost: luksuzna krstarenja sa obrocima, uz predivan pogled, potom opuštena nedeljna krstarenja, jednočasovna krstarenja, krstarenja na kojima se služi fondu, krstarenja sa ručkom, krstarenja tokom zalaska sunca, itd. Ako želite izlet koji se više fokusira na slavnu prošlost ukrcajte se u čamac koji plovi za srednjevekovni grad Ivuar.
- Uz jezero ide i riba i relativno je jednostavno organizovati izlet među bistre ženevske vode. Association École de Pêche sur le Léman vam može srediti celodnevne ili poludnevne ekskurzije do jezera Ženeve u grupama od po četvoro ljudi, zajedno sa opremom i savetima. Najbolji deo je kada na kraju sopstveni ulov pojedete u nekom od gradskih restorana.
- Verovali ili ne, kroz gradski centar Ženeve moguće je ići splavom. Splavovi na naduvavanje pokrivaju maršrutu od 8 km, obuhvatajući osam vodopada duž reke Arve.
- S obzirom na to da je Ženeva smeštena u blizini planina moguće su razne vrste aktivnosti u prirodi, od penjanja do letenja s padobranom, ali sportovi koji zaista privlače turiste su skijanje i snoubording. Ženeva se nalazi u neposrednoj blizini nekoliko najlepših alpskih odmarališta. Među njima su Geštad, Cermat i Kran-Montana, kao i francuski gradovi Val d’Izer i Šamoni.
Miris žene
11:10TV1000
Miris žene
Neverovatni
13:00HBO 2
Neverovatni
Krupna riba
15:20TV1000
Krupna riba
Kad budem mrtav i beo
18:00Pink Film
Kad budem mrtav i...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Nova godina

Nova godina

Hit destinacije
Romantičan ili party provod
Ispunite novogodišnje želje
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani