Cirih - Švajcarska

Cirih (0), Švajcarska (0)
Cirih, Švajcarska - hoteli, aranžmani, avio karte, kružne ture, city break

Cirih je finansijski motor Švajcarske i sedište jedne od najvećih svetskih berzi. Ako se malo odaljite od tržišta i finansija pronaći ćete jedan umetnički i iznenađujuće živahni grad koji prati savremene trendove.
Crkve Fraumünster i Grossmünster na obali reke Limat ukazuju na bogatu baštinu Starog grada. Pored svega toga, u Cirihu ćete naći i zanimljive prodavnice, klubove i elegantne restorane. Grad se nalazi na severnom kraju Ciriškog jezera, koje je nezaobilazna destinacija kada ste u poseti ovom prelepom gardu.

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se u centralnom delu Švajcarske na severozapadnom kraju jezera Cirih.

Regioni i okruzi

Cirih je podeljen na 12 distrikata (ili ’’Kreis’’ na nemačkom).

Klima

U Cirihu vlada vlažna kontinentalna klima, sa karakteristikama okeanske klime, sa četiri godišnja doba.

Razumevanje

Kultura

Cirih poseduje bogatu kulturnu tradiciju. Pored mnogobrojnih muzeja i galerija tu su i svetski poznati kamerni i simfonijski orkestri, kao i nekoliko značajnih pozorišta.

Jezik

Zvanični jezici su nemački, francuski, italijanski i romanš.

Religija

Cirih je nekada bio središte i glavna baza protestantizma u Švajcarskoj.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Migrosov Muzej savremene umetnosti (Migros Museum für Gegenwartskunst): ovde se izlažu savremeni umetnički radovi, naročito iz 1990-tih. U ovom muzeju se nalazi najvažnija zbirka radova udruženja Migros. Pored toga, tu je i prostor koji je rezervisan za povremene izložbe i specijalne instalacije. Izložbe su samostalne ili grupne, a četvrtkom uveče ulaz je slobodan.
- Zbirka Ritbergškog muzeja neevropske umetnosti je potpuno posvećena neevropskim kulturama i predstavlja jednu od najprimamljivijih gradskih atrakcija. Ovaj muzej je smešten unutar dve zgrade u središtu Riterskog parka koje potiču iz 1850-tih. U Vili Vesendonk se održavaju i specijalne izložbe, a stalne su postavke sa indijskim, kineskim i afričkim umetničkim radovima (čiji je najvažniji deo zbirka skulptura koju je poklonio baron Edvard fon der Hejt). U Riterskoj vili su izložene razne slike iz Kine, Japana i Indije a tu se povremeno održavaju i koncerti etno-muzike.
- Bejerski muzej je mali muzej koji se bavi istorijom merenja vremena. Ovde možete videti sve od izbrazdanih srednjevekovnih sveća do modernih ručnih satova. Unutra je i prodavnica čija je izložba preciznih instrumenata za merenje vremena izuzetna gotovo koliko i sama muzejska postavka.

Verski objekti

- Fraumünster: iako ova predivna crkva potiče iz 9. veka, ono što najviše privlači posetioce jeste pet prozora od obojenog stakla iz 20. veka (tačnije iz 1970.godine). Njihov autor je Mark Šagal, a najlepše je posmatrati ih na jutarnjem svetlu.
- Grossmünster: dvostruki tornjevi ove primamljive katedrale postali su neka vrsta simbola Ciriha, a sama građevina predstavlja spoj velikog broja dizajnerskih uticaja, od kripte iz 11. veka do prozora od obojenog stakla avangardnog umetnika Sigmara Polkea. Ova katedrala je igrala centralnu ulogu u protestantskoj Reformaciji, i upravo je ovaj pokret i zaslužan za njenu relativno jednostavnu unutrašnjost. Skorašnja arheološka otkrića ukazuju na to da ispod katedrale možda postoji rimsko groblje. Tu su takođe i ostaci romanskog samostana, statue iz 12. veka i obojeno staklo Avgusta Đakometija (Albertovog rođaka). Do vrha Karlšturmskog tornja vodi 187 stepenika.

Ostale atrakcije

Botanički vrtovi Univerziteta u Cirihu (Botanischer Garten): poznati su po svojim velikim zatvorenim ekosistemima nalik na igloe i predstavljaju predivno mesto ako želite da se sklonite od svega. Unutra se nalazi veliki broj biljaka iz univerzitetske botaničke kolekcije koje uspevaju u različitim ekosistemima, od tropskih kišnih šuma do alpskog livadskog cveća. Vrtovi su osnovani 1976. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Najpoznatije ciriško jelo je Zürigschnätzlets - teletina u sosu od vina.
- Razne vrste grilovanih kobasica (Wurst) takođe su popularne. Uz njih se često služi kuvani krompir, Rösti, švajcarska palačinka od krompira (tačnije od narendanog krompira koji se oblikuje u palačinku, pa se potom prži u tiganju na puteru ili ulju dok ne postane hrskav) ili Chnöpfli tj. Spätzle (valjušci od rezanaca).

Šta raditi i gde izaći

- Ciriški zoo-vrt: u otvorenom prostoru nalik na park se nalazi oko 1500 životinja. Životinje su raspoređene u oblasti koje oponašaju njihovo prirodno životno okruženje. Neki od najpopularnijih stanovnika, naročito čovekoliki majmuni, foke i pingvini, uvek privlače veliki broj ljudi kad je vreme za hranjenje (tačan raspored možete proveriti na zvaničnom sajtu). Može se desiti i da prisustvujete kupanju slonova rano ujutru. Ovaj zoo-vrt se ponosi i svojim programom za uzgoj, pa uvek možete videti poneko mladunče, od mravojeda do orangutana.
- Fabrika čokolade Lindt & Sprüngli se nalazi južno od gradskog centra. Ulaz je besplatan, a možete i degustirati čokoladu.
Poslednja trka
18:00Pink Film
Poslednja trka
Leon Profesionalac
22:00FOX Movies
Leon Profesionalac
Zelena milja
23:00TV1000
Zelena milja
Šindlerova lista
01:29Prva Plus
Šindlerova lista
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti