Cirih - Švajcarska

Cirih (0), Švajcarska (0)
Cirih, Švajcarska - hoteli, aranžmani, avio karte, kružne ture, city break

Cirih je finansijski motor Švajcarske i sedište jedne od najvećih svetskih berzi. Ako se malo odaljite od tržišta i finansija pronaći ćete jedan umetnički i iznenađujuće živahni grad koji prati savremene trendove.
Crkve Fraumünster i Grossmünster na obali reke Limat ukazuju na bogatu baštinu Starog grada. Pored svega toga, u Cirihu ćete naći i zanimljive prodavnice, klubove i elegantne restorane. Grad se nalazi na severnom kraju Ciriškog jezera, koje je nezaobilazna destinacija kada ste u poseti ovom prelepom gardu.

Geografija i klima

Položaj

Nalazi se u centralnom delu Švajcarske na severozapadnom kraju jezera Cirih.

Regioni i okruzi

Cirih je podeljen na 12 distrikata (ili ’’Kreis’’ na nemačkom).

Klima

U Cirihu vlada vlažna kontinentalna klima, sa karakteristikama okeanske klime, sa četiri godišnja doba.

Razumevanje

Kultura

Cirih poseduje bogatu kulturnu tradiciju. Pored mnogobrojnih muzeja i galerija tu su i svetski poznati kamerni i simfonijski orkestri, kao i nekoliko značajnih pozorišta.

Jezik

Zvanični jezici su nemački, francuski, italijanski i romanš.

Religija

Cirih je nekada bio središte i glavna baza protestantizma u Švajcarskoj.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Migrosov Muzej savremene umetnosti (Migros Museum für Gegenwartskunst): ovde se izlažu savremeni umetnički radovi, naročito iz 1990-tih. U ovom muzeju se nalazi najvažnija zbirka radova udruženja Migros. Pored toga, tu je i prostor koji je rezervisan za povremene izložbe i specijalne instalacije. Izložbe su samostalne ili grupne, a četvrtkom uveče ulaz je slobodan.
- Zbirka Ritbergškog muzeja neevropske umetnosti je potpuno posvećena neevropskim kulturama i predstavlja jednu od najprimamljivijih gradskih atrakcija. Ovaj muzej je smešten unutar dve zgrade u središtu Riterskog parka koje potiču iz 1850-tih. U Vili Vesendonk se održavaju i specijalne izložbe, a stalne su postavke sa indijskim, kineskim i afričkim umetničkim radovima (čiji je najvažniji deo zbirka skulptura koju je poklonio baron Edvard fon der Hejt). U Riterskoj vili su izložene razne slike iz Kine, Japana i Indije a tu se povremeno održavaju i koncerti etno-muzike.
- Bejerski muzej je mali muzej koji se bavi istorijom merenja vremena. Ovde možete videti sve od izbrazdanih srednjevekovnih sveća do modernih ručnih satova. Unutra je i prodavnica čija je izložba preciznih instrumenata za merenje vremena izuzetna gotovo koliko i sama muzejska postavka.

Verski objekti

- Fraumünster: iako ova predivna crkva potiče iz 9. veka, ono što najviše privlači posetioce jeste pet prozora od obojenog stakla iz 20. veka (tačnije iz 1970.godine). Njihov autor je Mark Šagal, a najlepše je posmatrati ih na jutarnjem svetlu.
- Grossmünster: dvostruki tornjevi ove primamljive katedrale postali su neka vrsta simbola Ciriha, a sama građevina predstavlja spoj velikog broja dizajnerskih uticaja, od kripte iz 11. veka do prozora od obojenog stakla avangardnog umetnika Sigmara Polkea. Ova katedrala je igrala centralnu ulogu u protestantskoj Reformaciji, i upravo je ovaj pokret i zaslužan za njenu relativno jednostavnu unutrašnjost. Skorašnja arheološka otkrića ukazuju na to da ispod katedrale možda postoji rimsko groblje. Tu su takođe i ostaci romanskog samostana, statue iz 12. veka i obojeno staklo Avgusta Đakometija (Albertovog rođaka). Do vrha Karlšturmskog tornja vodi 187 stepenika.

Ostale atrakcije

Botanički vrtovi Univerziteta u Cirihu (Botanischer Garten): poznati su po svojim velikim zatvorenim ekosistemima nalik na igloe i predstavljaju predivno mesto ako želite da se sklonite od svega. Unutra se nalazi veliki broj biljaka iz univerzitetske botaničke kolekcije koje uspevaju u različitim ekosistemima, od tropskih kišnih šuma do alpskog livadskog cveća. Vrtovi su osnovani 1976. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Najpoznatije ciriško jelo je Zürigschnätzlets - teletina u sosu od vina.
- Razne vrste grilovanih kobasica (Wurst) takođe su popularne. Uz njih se često služi kuvani krompir, Rösti, švajcarska palačinka od krompira (tačnije od narendanog krompira koji se oblikuje u palačinku, pa se potom prži u tiganju na puteru ili ulju dok ne postane hrskav) ili Chnöpfli tj. Spätzle (valjušci od rezanaca).

Šta raditi i gde izaći

- Ciriški zoo-vrt: u otvorenom prostoru nalik na park se nalazi oko 1500 životinja. Životinje su raspoređene u oblasti koje oponašaju njihovo prirodno životno okruženje. Neki od najpopularnijih stanovnika, naročito čovekoliki majmuni, foke i pingvini, uvek privlače veliki broj ljudi kad je vreme za hranjenje (tačan raspored možete proveriti na zvaničnom sajtu). Može se desiti i da prisustvujete kupanju slonova rano ujutru. Ovaj zoo-vrt se ponosi i svojim programom za uzgoj, pa uvek možete videti poneko mladunče, od mravojeda do orangutana.
- Fabrika čokolade Lindt & Sprüngli se nalazi južno od gradskog centra. Ulaz je besplatan, a možete i degustirati čokoladu.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru

Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije