Švajcarska

Upit za sve partnere

Švajcarska (0)

    Poput mešavine skupog zelenila, ugladjenih gradova i svežeg vazduha, Švajcarska je moderna turistička destinacija koja nudi bezbroj avantura i urbanih destinacija za odmor. Vrhunska skijališta u Švajcarskoj uključuju Zermatt, Verbier i skijališe poznatih – Sent Moric, dok belim snegom pokriveni planinski vrhovi sa plavim nebom iznad njih čine divan pejzaž za letnje šetnje.

    Geografija i klima

    Položaj

    Švajcarska, zvanično Švajcarska Konfederacija je zemlja koja se nalazi na zapadu Evrope, gde se graniči sa Nemačkom na severu, Francuskom na zapadu, Italijom na jugu, i Ausrtijom i Lihtenštajnom na istoku.

    Regioni i okruzi

    Švajcarska konfederacija i sastoji se od 26 kantona.

    Klima

    Klima Svajcarske je umereno-kontinentalna,ali može da varira od mesta do mesta (od ledene na planinama do prijatne mediteranske klime na jugu Švajcarske). Leto je toplo i vlažno sa povremenom kišom što je veoma povoljno za pašnjake i ispašu stada,te je trava tokom celog leta zelena. Manje vlažne zime na planinama na prouzrokuju duge intervale stabilnog vremena tokom nedelja, dok u nižim delovima zemlje može doći do inverzije u tom periodu tako da ne vide sunce nedeljama.

    Razumevanje

    Kultura

    Švajcarska kultura se odlikuje raznovrsnošću, koja se ogleda u širokom spektru tradicionalnih običaja. Odredjeni region može u odredjenom kulturnom pravcu imati jake sličnosti se zemljama u okruženju, dok sama zemlja vuče korene iz zapadnoevropske kulture.

    Jezik

    Švajcarska ima četiri zvanična jezika: Nemački, Francuski, Italijanski i Romanski.

    Religija

    Hrišćanstvo, dominantna religija u Švajcarskoj, podeljena na Katoličku crkvu i razne protestanske denominacije. Imigranti su doneli Islam i Pravoslavlje.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Olimpijski muzej je izuzetno interesantan. Smešten u raskošnoj zgradi u Olimpijskom parku, na čijem vrhu se nalazi uredjena bašta, priča Olimpisjku priču od njenog početka pod Pijerom De Kubertenom do najskorijih takmičenja. Video materijali , arhivski filmovi (obično uključujući snimak poslednjih igara), touch-screen kompijuteri i suveniri (bilo šta od Olimpijskog baklje korištene 1936.godine, do para sprinterica Karla Luisa) sve zarad istog cilja – da se ova sportska saga održi i dalje.
    - Muzej prirode: gde se mogu videti primerci prepariranih životinja.

    Dvorci i palate

    Šiljonski zamak - ovaj izvanredan zamak ovalnog oblika stekao je svetsku popularnost zahvaljujući Lordu Bajronu, i danas prima više posetilaca nego druge istorijske zgrade u Švajcarskoj. Ovu tvrdjavu iz 13.veka koja se nalazi na Ženevskom jezeru čini bezbroj dvorišta, kula i hodnika ispunjeniih oružjem, nameštajem od dveta i umetničkim delima. Šiljon je u velikoj meri izgradjen za vreme Savojske dinastije.

    Verski objekti

    Gotska katedrala Notre Dam, verovatno najlepša u Švajcarskoj, stoji ponosno u srcu starog grada. Nastala u 12. i 13. veku na mestu ranijih, skromnih crkava, nedostaje joj svetlost Francuskih gotičkih zgrada ali je i pored toga je izvanredna. Papa Greorg X, je u prisustvu Rudolfa Habsburškog (Svetog rimskog imperatora) i evropskih kardinala i biskupa, osveštao crkvu 1275.godine.

    Ostale atrakcije

    - Decorative Fountains - Izgradjene oko 1545.godine, ovaj niz od 11 fontana opisuje sve likove iz istorije i/ili folklora i koncetrisan je uzduž Marktgasse koja se dalje nastavlja u Kramgasse i Gerchitgkeitsgasse. Ipak, najpoznatija se nalazi na Kornhauspltz; to je Kindlifresserbrunnen (Orge fountain), koja prikazuje džina koji jede malu decu.
    - Lucernova najznačajnija kulturna atrakcija je Sammlung Rosengart. Ova gradjevina je pripadala Angele Rosengart, nekada trgovcu umetninama i bliskom prijatelju Pabla Pikasa. Zajedno sa delima španskih majstora su slike i skice Pola Sezana, Paula Klea,Vasili Kandinskog, Djoan Miroa, Anri Matisa i Monea. Ističe se Djoan Miroova „Electric blue dancer II“ (1925.godine) i Pol Kleova „X-chen“ (1938.godine)

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Kuhinja Švajcarske sadrži više aspekata. Dok su neka jela kao fondue raclette ili rosti sveprisutna u zemlji, svaki region razvija svoju sopstvenu gastronomiju prema razlikama u klimi i jeziku.
    Čokolada je stvorena u Švajcarskoj u 18.veku ali je stekla svoju reputaciju na kraju 19.veka zahvaljujući napretku tehnike što je olakšalo proces proizvodnje i obezbedjivalo najviši mogući kvalitet .
    - Viande seche - sušeno meso ili svinjsko meso iz kantona Vale, služi se sa lukom.
    - Fondo Bourgiugnone - meso iseckano na kockice sa različitim sosovima.
    - Leckerli - začinjeni kolači sa medom prelivenim šećerom u prahu (u Bernu su ukrašeni sa belim šećerom)

    Piće

    Najpopularnije alkoholno piće u Švajcarskoj je vino. Švajcarska je poznata po različitim vrstama groždja koje se tamo gaji ponajviše zahvaljujući velikom izboru zemljišta koje odlikuje različita nadmorska visina, vazduh, svetlost. Švajcarska vina se proizvode uglavnom uValeu, Vouu , Ženevi i Ticinu, sa malim procentom belih vina.

    Šta raditi i gde izaći

    - Vozite se putem rustičnog Apencela, najtradicionalnijeg kantona, sa njegovim slikovitim selima punim kitanjstih kuća smeštenih u bujnim pejzažima. Santis je Apencelov najpoznatiji vrh, sa pogledima za pamćenje preko čak šest zemalja: Austrije, Francuske, Nemacke, Italije, Lihtenstajna i Švajcarske.
    - Istražite Berner Oberland, glavnu turističku oblast koja uključuje spektakularne pejzaže uključujući i poznate vrhove (Nongfrau,Menh,Ziger), planinska jezera, alpske potoke i divlje cveće, kao i najvišu evropsku železnicu i poznata odmarališta Adelboden, Grindelvald i Interlaken.
    - Vožnja bicikla nije toliko naporna kako planinski teren možda izgleda. Postoji mreža biciklistickih staza dobro obeležena u ukupnoj dužini od 3,300 kilometara (2,046 milja). Za one sa zdravstvenim problemima, predlažemo posetu jednom od renomiranih Švajcarskih odmarališta.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude