Šri Lanka

Upit za sve partnere

Šri Lanka (1)

Šri Lanka, ostrvo u obliku suze koje pluta na Indijskom okeanu prepušteno vetru i talasima, prepuno je kulturnih i nacionalnih blaga. Ovde su svoje tragove ostavili Indijci, Portugalci, Holanđani i Britanci, stvarajući zajedno jednu divnu mešavinu sačinjenu od drevnih gradova, spomenika i kolonijalne arhitekture.
Plaže su okružene palmama, a uvek možete uživati i u planinskom zelenilu. Jasno je zašto je Marko Polo proglasio Šri Lanku jednim od najlepših ostrva na svetu. Od raskošnih planinskih oblasti do savršenih plaža, od jedinstvene divljine do istorijskih spomenika - Šri Lanka je jedna od najpopularnijih destinacija za turiste.

Geografija i klima

Položaj

Šri Lanka je zemlja koja se nalazi van južne obale Indijskog potkontineta. To je ostrvo koje je okruženo Indijskim okeanom, zalivom Manar i tesnacem Palk, a nalazi se u blizini Indije i Maldiva. Deo je Južne Azije.

Regioni i okruzi

Šri Lanka je podeljena na 9 provincija i 25 distrikata. Distrikti se dele na 256 okružnih sekretarijata, a ovi se dele na oko 14.008 okruga po imenu grama niladari.

Klima

Klima Šri Lanke se može nazvati tropskom i toplom. Pozicija na kojoj se ova zemlja nalazi ima toplom klimu koju ublažavaju okeanski vetrovi i znatna količina vlage. Iznos prosečne temperature varira od približno 17 °C u centralnim brdima, gde se mraz može javiti u trajanju od nekoliko dana tokom zime, do maksimalne temperature od približno 33 °C u nekim drugim oblastima na niskoj nadmorskoj visini.

Razumevanje

Kultura

Na kulturu Šri Lanke su uticala mnoga dešavanja iz prošlosti, ali ipak je uspela da zadrži dobar deo svojih bogatih drevnih aspekata. Na nju su najviše uticale holandska, portugalska i britanska religija i kolonizacija.
Mnogi oblici umetnosti i zanata Šri Lanke crpe inspiraciju iz dugovečne budističke kulture ovog ostrva, koja je usvojila mnogobrojne regionalne i lokalne tradicije. Umetnost Šri Lanke u najvećem broju slučajeva potiče iz verskih ubeđenja, koja se predstavljaju pomoću mnogih umetničkih formi, poput slikanja, vajanja i arhitekture. Dva najveća faktora koja utiču na muziku Šri Lanke jesu budizam i portugalski kolonizatori.

Jezik

U Šri Lanci se govori nekoliko jezika. Jezici koji se govore na ostrvu su pod velikim uticajem jezika susednih država Indije, Maldiva i Malezije. Arapski doseljenici i kolonijalne sile Portugala, Holandije i Britanije takođe su uticali na razvoj savremenih jezika u Šri Lanki.

Religija

Stanovništvo Šri Lanke praktikuje razne religije, poput teravada budizma, hinduizma, muhamedanstva i hrišćanstva.

Turističke atrakcije

Muzeji

U Polonaruvi, drevnom glavnom gradu, obavezno obiđite spomenik ogromnog Bude koji leži. U istom gradu se takođe nalazi i izuzetan muzej, jedan od najboljih u zemlji.

Dvorci i palate

Iskažite svoje divljenje izvanrednoj civilizaciji koja je pre više hiljada godina sprovodila svoju vladavinu iz Anuradapure, drevnog glavnog grada. Njegovi veličanstveni ostaci predstavljaju svedočanstvo o postojanju jednog naprednog grada čije je uređenje bilo brižljivo planirano i koji je bio prepun prelepih palata i hramova.

Verski objekti

Zadivljujuće očuvani Pećinski hramovi u Dambuli pružaju jedinstven uvid u budističko nasleđe Šri Lanke. Ušuškani su ispod masivnog kamenog sloja i služe kao sklonište za obimnu kolekciju religijskih murala i gizdavih figura Bude u raznim položajima. Pogled na okolinu je takođe fenomenalan.
- Posetite Kandi, slikoviti grad koji je bio poslednje uporište kandijskih kraljeva. Sada je to kulturno utočište u kome se dobro čuvaju vekovima stari običaji, umetnosti, zanati, obredi i način života. U izvanrednom Hramu zuba koji se nalazi na listi Uneska, čuva se Budin zub, sveta relikvija.

Ostale atrakcije

Istražite najpopularniju destinaciju za ljubitelje divljine, Nacionalni park Jala, koji se nalazi na jugoistočnoj obali. Ovaj nacionalni park jeste dom najvećeg skupa leoparda na svetu, kao i mnoštva drugih vrsta – od slonova do ptica. Još jedno sjajno mesto gde se mogu videti leopardi jeste Nacionalni park Vilpatu.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Kad je u pitanju hrana, Šri Lanka i Južna Indija imaju mnogo toga zajedničkog, a mnogo lokalnih restorana je svoje menije okarakterisalo kao šrilankanske i južnoindijske.
Kotu Roti (mešavina iseckanog rotija, povrća po izboru i mesa) obavezno se mora probati ako ste u Šri Lanki. To je isključivo šrilankansko jelo i ukus mu je najbolji kada vam ga, sveže spremljenog, prodaju ulični prodavci.

Piće

Tambili, piće od kokosa, veoma je osvežavajuće. Prodaje se na ulicama širom ostrva i jevtinije je od flaširanih pića.
Bezalkoholna pića se mogu naći gotovo svuda, obično u naizgled prašnjavim staklenim flašama. Probajte pivo od đumbira i krem-sodu.

Šta raditi i gde izaći

- Uživajte u sunčanju i plivanju duž prelepih 1.600 km dugačkih plaža Šri Lanke, pod senkom palmi.
Neka od kvalitetnih letovališta nalaze se u Beruveli, Bentoti, na planini Laviniji Negombo i u Hikaduvi.
- Ronjenje, u većim i manjim dubinama, duž cele obale, odlično je iskustvo. Bacite pogled na bujne koralne grebene Šri Lanke i na njihove mnogobrojne šarene stanovnike. Bentota i Hikaduva na jugozapadu Šri Lanke su živopisna mesta za ronjenje u kojima postoje i podvodne pećine i olupine brodova koji se mogu istražiti.
- Adamov vrh, najviša planina Šri Lanke. Poznata je i pod imenom Sri Pada (Sveti otisak stopala), zbog nazupčenja na svom vrhu. I budisti i hinduisti i muslimani i hrišćani je smatraju podjednako svetim mestom, a ujedno predstavlja i popularnu lokaciju za hodočašće, sa svojim vrhom do kog vodi 4800 stepenika.
- Uživajte u bogatoj divljini Šri Lanke (od koje se dobar deo ne može naći nigde drugde na planeti), obiđite neka od mnogobrojnih skloništa i nacionalnih parkovima. Posmatranje ptica je zanimljiva aktivnost, a pored čuvenih slonova, možete takođe videti i leoparde, jelene, medvede, divlje svinje, majmune.
Sladak život
01:00Cinemax
Sladak život
Tren
13:40RTS HD
Tren
Američka lepota
22:00Prva Plus
Američka lepota
Dogvil
23:00Pink Movies
Dogvil
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Egzotične destinacije

Egzotične...

Putovanja iz snova
Egzotične zemlje
Daleke destinacije
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Nova godina

Nova godina

Hit destinacije
Romantičan ili party provod
Ispunite novogodišnje želje