sledeća
Hotel Petrus
Hotel Petrus

Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška

Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
Poklonička putovanja - Ravanica i Sveta gora Petruška
broj osoba cenabr.danasmeštaj vrsta usluge prevoz
1po osobi1 dana-usluga zavisi od... prevoz autobusomdetaljnije
Ravanica i Sveta gora Petruška (stopama kneza Lazara i petruških monaha)

06.06.2020.

Cene date u tabeli su informativnog karaktera. Molimo vas d apogledate tačne dinarske cene koje se nalaze u produžetku tabele.
Petruška oblast je spomenička celina koja obuhvata srednjovekovne spomenike iz druge polovine XIV i prve polovine XV veka, nastale u predelu zapadno od Paraćina, oko reka Crnice i Grze. Na tom prostoru se nalazila pogranična (krajiška) župa srednjovekovne Srbije, koju je sredinom XIV veka car Dušan dodelio na upravu županu Vukoslavu i njegovim sinovima Crepu i Držmanu. Od tog doba se za nju javlja ime Pustoš Petrus, prema njenom središtu, tvrđavi Petrus, smeštenoj na uzvišenju iznad Crnice, kod današnjeg sela Zabrege.

Pored Petrusa, tokom ovog perioda je, pod uticajem isihastičkog učenja, podignut veliki broj crkava i manastira u Moravskom stilu. Radi se o jednobrodnim građevinama sa osnovom trikonhosa i pripratom, od kojih su najpoznatije oko reke Crnice i Grze.

Program putovanja:
Polazak iz Beograda u 06:00 h. Putovanje prema srpskom srednjovekovnom manastiru Ravanica koji je podigao sveti knez Lazar Hrebeljanović 1377. godine a koji se nalazi na 10 kilometara od grada Ćuprije u blizini sela Senje.

Prisustvovanje Svetoj Liturgiji. Poklonjenje moštima svetog kneza Lazara, svetog Romila Ravaničkog Sinaita kao i grobu Cincar Janka Popovića.

Detaljan obilazak manastirskog kompleksa uz živopisnu priču o srednjovekovnoj Srbiji, porodici Hrebeljanović i despotu Stefanu Lazareviću kao i o arhitekturi moravskog stila i prelepom freskoslikarstvu unutar same crkve posvećene Vaznesenju Gospodnjem.

Nastavak putovanja do manastira petruške oblasti: Sveta Petka Izvorska i Lešje.

U srednjem veku ovde su podignute mnoge crkve i manastiri od kojih su danas ostali samo tragovi. Smatra se da su ih osnovali hilandarski monasi zbog čega se ovaj kraj naziva Malom Svetom Gorom. Obilazimo dva manastira u okolini reke Grze koji su obnovljeni, a o manastirima koji su u ruševinama u okolini reke Crnice i starog grada Petrusa ćemo slušati zanimljive priče dok se vozimo ka manastiru Svete Petke Izvorske.

Obilazak manastira Sveta Petka Izvorska koji je nastao u drugoj polovini 14. veka kao zadužbina jednog od monaha Sinaita. Tokom Drugog Svetskog rata u manastiru su bile smeštene srpske izbeglice koje su napustile prostor tadašnje NDH. U sklopu manastira danas funkcioniše i bolnica za smeštaj 88 autističnih i žena ometenih u razvoju koje su ostavljene kao neželjena deca a o kojima se brinu monahinje.

Nastavak puta prema Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju iz 14. veka. Obilazak tri crkve u manastirskom kompleks i Bogorodičine bašte sa dva izvora vode od 12°C koji se koriste tokom krštenja. Šetnja do Časnog Krsta. Slobodno vreme u manastiru sa čijeg imanja se pruža divan pogled na Petrušku oblast i Istočnu Srbiju. Povratak za Beograd.

Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

Cena: 1400 din

Aražman obuhvata
- Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
- Razgledanja i obilaske po programu.
- Usluge pratioca grupe.
- Agencijske usluge.

Način plaćanja
- Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
- Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna
- Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.
Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel" , licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

Alexandria Travel

  prilikom kontakta pozovite se na
  Aladin putovanja
 • Telefon:
 • +381 11 63 01 121
  +381 11 63 01 120
  +381 60 63 01 120
  +381 11 33 46 324
 • Adresa:
 • Simina 21, Beograd
 • Website:
 • https://www.alexandria.rs

Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje