sledeća
Srpska Sveta Gora
Srpska Sveta Gora

Poklonička putovanja - Manastiri ovčarsko-kablarske klisure

Poklonička putovanja - Manastiri ovčarsko-kablarske klisure
Poklonička putovanja - Manastiri ovčarsko-kablarske klisure
Poklonička putovanja - Manastiri ovčarsko-kablarske klisure
Poklonička putovanja - Manastiri ovčarsko-kablarske klisure
broj osoba cenabr.danasmeštaj vrsta usluge prevoz
1po osobi1 dana-usluga zavisi od... prevoz autobusomdetaljnije
Poklonička putovanja - Manastiri ovčarsko-kablarske klisure
Vavedenje-Blagoveštenje-Nikolje-Preobraženje

Termin putovanja: 25.05.2019.

Molimo vas da pogledate tačne dinarske cene koje se nalaze u produžetku tabele

Za realizaciju ovog putovanja neophodno je minimum 40 putnika
Manastir Vavedenje: Nema pisanih podataka o ranoj istoriji ovog manastira, za koji legenda kaže da su ga podigli Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava. Međutim, sudeći prema arhitektonskim odlikama samog hrama, Vavedenje je podignuto najverovatnije u 16. veku. Manastir je porušen 1690. godine, a obnovljen 1797. Nedugo zatim, crkva je dobila i ikonostas, rad Nikole Apostolovića. Zanimljivo je da se na ovim ikonama vidi uticaj baroka, što je bila novina za manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Manastirska slava: Vavedenje, 4. decembra.
Manastir Blagoveštenje: Iznad ulaza u crkvu ispisano je da je ovaj hram podignut 1601-1602. godine trudom igumana kir Nikodima. Posle manastira Svete Trojice, Blagoveštenje je po svom arhitektonskom izgledu sigurno najlepši manastir Ovčarsko-kablarske klisure. Najpoznatija je ikona Bogorodice Odigitrije, rad zografa Mitrofana. Manastirska slava: Blagovesti Presvete Bogorodice, 7. aprila. U ovom manastiru je svoje monaške dane proveo i Blaženo počivši Patrijarh srpski Pavle.
Manastir Nikolje: se nalazi u selu Rošci blizu Ovčar Banje, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u podnožju planine Kablar. Manastir Nikolje je jedan od važnijih Ovčarsko-kablarskih manastira koji se zovu i Srbska Sveta Gora. Osnivač manastira Nikolje je župan Stracimir Zavidović, brat velikog župana Stefana Nemanje u 12 veku. Prema ikoni koja se čuva u narodnom muzeju u Beogradu, može se videti da je ikonopisana u Nikolju 1489. godine. Vuk Karadžić je zabeležio da je u manastiru Nikolje nekada živelo i 300 kaluđera. Manastir je kroz istoriju stradao od Turaka. Utočište u manastiru je našao i Miloš Obrenović sa porodicom, koji se sa narodom krio od Turaka. Miloš Obrenović je u porti 1817. godine sagradio konak koji se i danas po njemu zove. Kasnije je manastiru poklonio i jednu vodenicu u Prijevoru i nešto zemlje. Nikoljska crkva je mala i neobično je to što se u nju ulazi sa južne strane crkve. Manastirska riznica je značajna. U crkvi su freske iz 1587. i 1637. godine. Postoje i freske iz 19. veka. Riznica poseduje rukopisane knjige i nešto vrednih crkvenih starina.
Manastir Preobraženje: Manastir Preobraženje prvi put se u pisanim izvorima javlja 1525. godine. Delatnošću vladike Nikolaja Velimirovića, 1938. godine započela je izgradnja novog Preobraženja, a dve godine kasnije radovi su završeni i manastir je osvećen. Po blagoslovu episkopa Nikolaja, život u ovom manastiru je organizovan po svetogorskom pravilu, što znači da nema ni parohiju niti imovinu, već mu je uloga misionarska. Manastirska slava: Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta.

Cena: 1600 din

Program putovanja:
Polazak iz Beograda u 08:00 h
Dolazak u manastir Vavedenje. Nakon toga obilazak manastira Blagoveštenje. Odlazak u manastir Nikolje. Slobodno vreme u Ovčar Banji. Odlazak u manastir Preobraženje.
Povratak za Beograd.
Dolazak u Beograd u večernjim časovim.

Aranžman obuhvata:
- Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
- Razgledanja i obilaske po programu.
- Usluge pratioca grupe.
- Agencijske usluge.

Način plaćanja:
- Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak dvadeset dana pre putovanja.
- 40% odmah, ostatak na jednu mesecnu ratu čekovima građana.
- Kreditnim i platnim karticama na dve mesečne rata bez kamate.
- Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračun.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.
Organizator putovanja je Turistička agencija Alexandria Travel, licenca OTP 06/2014 izdata 28.01.2014. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

Alexandria Travel

  prilikom kontakta pozovite se na
  Aladin putovanja
 • Telefon:
 • +381 11 63 01 121
  +381 11 63 01 120
  +381 11 33 46 324
 • Adresa:
 • Simina 21, Beograd
 • Website:
 • https://www.alexandria.rs

Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike