sledeća
Poklonička putovanja - Vidovdan u Kruševcu
Poklonička putovanja - Vidovdan u Kruševcu

Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara

Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
Poklonička putovanja - Stopama vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara
broj osoba cenabr.danasmeštaj vrsta usluge prevoz
2po osobi2 danasobanoćenje sa doručkomprevoz autobusomdetaljnije
Stopama Vladike Nikolaja, gradom kneza Lazara (Žiča, Vrnjačka Banja, Ljubostinja, Kalenić, Kruševac, Bošnjane)

18.07.2020.-19.07.2020.

Cene date u tabeli su informativnog karaktera. Molimo vas d apogledate tačne dinarske cene koje se nalaze u produžetku tabele.
„Vladika Nikolaj je kao rijetko ko u našem vremenu pronio kroz sebe jednu čitavu epohu. On je istovremeno udario neizbrisiv pečat na život i sudbinu Srpskog naroda u XX vijeku. Nesumnjivo, on će ostaviti dubokog traga i na srpske vjekove koji dolaze. Za mnoge veličine njegovog vremena u našem narodu neće se znati, dok će on ostati nezaobilazan u narodnom pamćenju. Kao što je u prethodnim vjekovima svako novo srpsko pokoljenje stajalo pred izborom: Za ili protiv Svetog Save; za ili protiv Kosovskog zavjeta, tako će i u budućnosti stajati pred istim izborom, s tim što će izbor biti istovjetan sa dilemom: Za ili protiv Vladike Nikolaja.”
Mitropolit Amfilohije Radović (1996)

„Ovaj maleni dečko, toliko slabunjav da su se bojali da ga pošalju u školu, postao je veliki učitelj Crkve Pravoslavne, propovednik pravoslavne vere, mudri pastir, duhovni vođa Srbije, stub svoje otadžbine, apostol Pravoslavlja u daljnjim zemljama. (...) Kao što je za Svetog Jovana Zlatoustog rekao Sveti Prokli: da mu samo drugi Zlatoust može odati dostojnu hvalu, isto tako i episkopa Nikolaja može pohvaliti samo ravan njemu.” Sveti Jovan Šangajski (1958)

„Njegov uspeh je bio izvanredno velik. Zadobio je Amerikance sa njegovom ozbiljnošću i sa njegovom iskrenošću, i svaki je odmah primetio da on zaista veruje u ono što propoveda i da mu svaka reč potiče iz dubine srca i duše, gde leže njegova čvrsta vera i čvrsto ubeđenje (...) Ceo rad svih Srba koje je danas Srbija poslala u Ameriku ne vredi ni stotiniti deo onog uspešnog rada koji je Episkop Nikolaj do danas izvršio.” Mihajlo Pupin (Nikoli Pašiću, 1921)

Program putovanja:
1. dan
Polazak iz Beograda u 07:00 h. Putovanje preko Čačka i Kraljeva do Manastira Žiča.

Obilazak crkve Sv. Spasa. Manastir Žiču su podigli prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani i njegov mlađi brat arhimandrit Sv. Sava koji je osmislio celokupan živopis u manastiru i koncipirao crkvu po uzoru na svetogorske hramove. Čućete priču o tome kako je Sv. Sava u Žiči odabrao svog naslednika, zašto je odlučio da se manastir oboji u crveno i zašto se ovaj hram zove i, sedmovrata Žiča".

Posle Prvog svetskog rata, 1919. godine, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović hirotonisan je za Episkopa Žičkog i to na sedamstogodišnjicu hirotonije Svetoga Save za Arhiepiskopa srpskog. Vladika Nikolaj je pripremao širi plan, sa namerom da pored Žiče " srpske priče" i Žiče " duhovne riznice" , kako ju je on nazivao, bude u njoj stvoren duhovni centar Srpskoga naroda, odakle će sijati srpska duhovnost, i Žiča biti utkana u sve narodne biti, jer ona sve vidi, sve nadahnjuje, svemu daje duhovni život i smisao i o svemu daje konačnu reč.

Slobodno vreme u manastirskom kompleksu.

Nastavak putovanja prema Vrnjačkoj banji. Slobodno vreme u banji. Naša preporuka: šetnja nekom od pešačkih staza, poseta Rimskom bunaru, Mostu ljubavi, Banjskom parku, kafa ili ručak u nekom od mnogobrojnih restorana.

Izvori lekovite vode Vrnjačke Banje korišćeni su još u Antici. Ipak, prvi banjski lekar u modernoj istoriji bio je Josif Pančić. Po njegovim savetima vodom iz Vrnjaca lečio se i Pavle Mutavdžić, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj i gradnja prvih banjskih objekata.
Sedam izvora mineralne vode nalazi se na području banje u Vrnjcima: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Među njima nalaze se izvori i tople i hladne vode. Za lečenje se koriste Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Dve vode se i flaširaju kao stone mineralne vode.

Topla voda je jedinstveni izvor mineralne vode na celom svetu. Jedino ovde na planeti temperatura vode je ista kao i temperatura ljudskog tela, 36, 50 C.

U Vrnjačkoj Banji, na bogomoljačkim saborima Vladika Nikolaj je držao brojne besede koje su privukle svetosavskoj veri mnoge posetioce, tako i Sv. Jakova Novog Tumanskog.

Nakon odmora i prijatno provedenog vremena u Vrnjačkoj Banji nastavak putovanja prema manastiru Ljubostinja, zadužbini kneginje Milice.

Manastir je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Građen je od 1388. do 1405. godine. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica (monaško ime Jevgenija), žena kneza Lazara i monahinja Jefimija (Jefronisija), koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile sa brojnim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju.

Vladika Nikolaj Velimirović je proveo godinu i po dana utamničen u Ljubostinji tokom II Svetskog rata pre nego što je prebačen u manastir Vojlovicu. U manastiru je napisao i čuvenu pesmu, Zidanje Ljubostinje".

Poklonjenje moštima svetiteljkama Jevgeniji i Jefrosiniji kao i kosovskim junacima čije su kosti rasute ispod zemlje u manastirskoj porti.

Nastavak putovanja prema manastiru Kalenić. Obilazak crkve posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice.

Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1407. i 1413. godine.

Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka. u. Ikonografsko rešenje Svadbe u Kani Galilejskoj, prvog Hristovog čuda kojim se on oglasio kao Bogočovek, predstavlja svedočanstvo vrhunskog slikarstva kasnog srednjeg veka u Srbiji i često otvara brojne polemike o naprednosti srpske srednjovekovne kulture vezane za korišćenje pribora za jelo.

U manastiru je neko vreme, još pre I Svetskog rata boravio vladika Nikolaj.

Noćenje u manastirskom konaku.

2. dan
Prisustvovanje Svetoj Liturgiji u manastiru Kalenić. Doručak.

Nastavak putovanja prema srpskoj srednjovekovnoj prestonici sagrađenoj u 14. veku.- Kruševcu.

Obilazak Lazarevog grada i crkve Lazarice kao i monumentalnog spomenika Kosovskim junacima. U Kruševac je vladika Nikolaj odvođen iz manastira Ljubostinja i konstantno ispitivan tokom boravka u ljubostinjskom zatočeništvu.

Slobodno vreme u centru Kruševca.

Nastavak putovanja prema manastiru Bošnjane. Obilazak crkve posvećene Svetom Luki. U saglasnosti sa predanjem je i realna pretpostavka, da je manastir osnovan u doba kneza Lazara, imajući u vidu da se nalazi na posedima, koje je ovaj vladar Ravaničkom poveljom darovao svojoj zadužbini — manastiru Ravanici.

Manastir Bošnjane je postao prepoznatljiv u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući igumanu arhimandritu Alekseju koji je obnovio crkvu. Otac Aleksej oblikovao se kao kaluđer u manastiru Dečani, na Svetoj Gori, pa potom 4 godine u Svetoj Zemlji. Susretao se sa mnogim, najpoznatijim pravoslavnim duhovnicima prošlog veka. Boravio je u Divijevskom manastiru Svetog Serafima Sarovskog, odakle je nedavno doneo za svoj manastir i deo Svečeve kaluđerske mantije. Zamonašio ga je Patrijarh Pavle.

Slobodno vreme u manastirskom kompleksu.

Povratak u Beograd u kasnim popodnevnim časovima.

Cena: 4500 din
Specijalna cena: 3500 din

Aražman obuhvata
- Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
- Smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u manastirskom konaku u manastiru Kalenić u višekrevetnim sobama
- Razgledanja i obilaske po programu.
- Usluge pratioca grupe.
- Agencijske usluge.

Način plaćanja
- Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
- Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna
- Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Alexandria Travel", licenca OTP 219/2020 izdata 01.02.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

Alexandria Travel

  prilikom kontakta pozovite se na
  Aladin putovanja
 • Telefon:
 • +381 11 63 01 121
  +381 11 63 01 120
  +381 60 63 01 120
  +381 11 33 46 324
 • Adresa:
 • Simina 21, Beograd
 • Website:
 • https://www.alexandria.rs

Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja