Srbija

U poslednjih nekoliko godina Srbija je postala jedna od „neotkrivenih“ destinacija Istočne Evrope. Glavni grad Beograd ima mnogo toga da ponudi. Odlične muzeje i galerijama, širok spektr restorana i kafća, i neke od najboljih mesta za večernji izlazak u jugoistočnoj Evropi.
Daleko od glavnog grada, se nalazi Novi Sad, živahan grad sa prelepim centrom i živopisnom tvrđavom sa pogledom na reku Dunav. Na dalekom severu je Subotica, grad sa nizom građevina u secesionističkom stilu i primetnim mađarskim kulturnim uticajem.
U pokrajini Vojvodina, severno od Beograda, se nalazi nekoliko močvarnih staništa koja predstavljaju dom za mnogobrojne vrste ptica. Južno od glavnog grada nalaze se sela sa bujnim, šumovitim dolinama koje skrivaju hrišćanske manastire. U planinskim predelima se nalazi veliki broj raštrkanih, a pritom ogromnih nacionalnih parkova.

Geografija i klima

Položaj

Srbija je zemlja koja ne izlazi na more. Nalazi se na raskrsnici Centralne i Jugoistočne Evrope, pokrivajući južni deo Karpatskog basena i centralni deo Balkana. Srbija se graniči sa Mađarskom na severu, Rumunijom i Bugarskom na istoku, Republikom Makedonijom na jugu i Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom na zapadu.

Regioni i okruzi


Srbija je podeljena na 150 opština i 24 grada.

Klima

Većinski deo Srbije zahvata vlažna suptropska klima. Klima u Srbije varira između umerene klime na severu, sa hladnim zimama i toplim, vlažnim letima sa raspoređenim padavinama i jadranske klime na jugu sa toplim, suvim letima i jesenima i relativno hladnim zimama sa dosta jakim snežnim padavinama na planinama.

Razumevanje

Kultura

Kultura Srbije počinje sa Južnim Slovenima koji su živeli na Balkanu. Još pre toga, Srbi su možda bili pod uticajem paleobalkanskih naroda. Vizantijsko Carstvo je imalo veliki uticaj na kulturu. U početku Srbi su uređivali Vizantijske granice u ime cara da bi im kasnije on kao odanom savezniku podario nezavisnost. Pokršteni od strane Grčkih misionara, usvojili su ćirilicu.

Jezik

Zvanični jezik je srpski.

Religija

Neke od verskih grupa u Srbiji su: pravoslavna, katolička, islamska i protestantska.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Izvaredan Etnografski muzej ima obimnu kolekciju srpskih odora, predmeta narodne umetnosti i predmeta za svakodnevnu upotrebu. Odore odlikuje visoki kvalitet tkanja i vezenja gde je pritom najdominantnija crvenkasta braon,vino crvena i prigušeno žuta boja. Agrarni alat i oprema zauzimaju mnogo prostora na najvišem spratu muzeja, sa nekoliko nameštenih soba koje prikazuju odraz različitih perioda vremena i drugačijih zajednica.
- Vojni muzej - Unutar impresivne Beogradske Kalemegdanske tvrđave leži veliki kompleks muzeja koji predstavljaju kompletnu istoriju vojske bivše Jugoslavije. Ponosno je prikazano konfiskovano oružje Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) kao i delovi američkog stelt aviona koji je bio oboren 1999.godine.
- Narodni muzej - osnovan 1844., poseduje kolekciju od više od 400 000 eksponata, više od 5600 slika i 8400 crteža i grafika.

Dvorci i palate

Palata Princeze Ljubice je izgrađena u balkanskom stilu za ženu Princa Miloša 1831.godine. Ovo je prvenstveno kolekcija nameštaja, tepiha i slika ali joj svakako nedostaju neke od princezinih ličnih stvari kako bi makar delimično imali uvid u njen privatnii život. Na jednoj strani se nalazi mali hamam (Tursko kupatilo), gde bi princeza danas verovatno imala parno kupatilo i sobu za masažu, a potencijalno i časove pilatesa ili joge.

Verski objekti

- Manastir Manasija - Spolja ova građevina prkosi konceptu manastira kao mestu mira i duhovnosti. Ono što upada u oči kod turista je masivni blok tvrđave koji datira iz ranih godina 15.veka kada je sagrađen od strane ljudi koji su bežali sa Kosova nakon što je car Otoman preuzeo isto. Preživele freske su dosta restaurirane, ali i dalje imaju zapanjujuću vitalnost i boju.
- Manastir Ravanica , u blizini Ćuprije, je mnogo puta napadan, oštećen i obnavljan. Tu se nalaze mošti kralja Lazara, koji je svetac srpske pravoslavne crkve.
- Neki od preostalih manastira su:Krušedol, Mileševa, Sopoćani, Žiča.

Ostale atrakcije

- Kalemegdanska tvrđava - ako zauzimite brdo zaštićeno ušćem Save u Dunav moći ćete da kontrolišete zemlju sve do juga. Ovo objašnjava zašto je ovde bilo utvrđeno naselje još od keltskih vremena, ali je upravo zbog takvog strateškog položaja ovo naselje i privlačilo neprijatelje. Preko poslednjih 2300 godina nekih 115 bitaka je bilo vođeno na ovom mestu, delovi ove zemlje i spoljašni grad sravnjeni su do temelja 44 puta, kako je jedan osvajač uklanjao drugog.
- Najupečatljiviji pogled u Novom Sadu je sa Petrovaradinske tvrđave. Ova masivna građevina, smeštena na brdu koji ima pogled na reku, obično se naziva „Gibratltar na Dunavu“. Dizajnirao ga je Francuski arhitekta Voban, a izgrađen je od strane robova, ubica i lopova koji su izdržavali svoju kaznu. Procenjuje se da je 70 do 80 muškaraca umiralo na dan i osamdeset osam godina je bilo potrebno da se izgradi tvđava. (od 1692. do 1780.).

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Srska kuhinja je poprilično heterogena, deleći karakteristike Balkana (posebno bivše Jugoslavije), Mediterana (posebno Grčke), Turske, i Centralne Evrope (posebno Austrijske i Mađarske) kuhinje. Svaki region ima sopstvene osobenosti i varijacije. Tradicionalna srpska jela su: ćevapčići, pljeskavice, sarma, pasulj, burek, gibanica, ajvar.

Piće

Šljivovica (rakija od šljiva), rakija (obično pravljena od grožđa), Loza i maraskino (pravljena od višnje) i turska kafa.

Šta raditi i gde izaći

- Večerajte u Skadarliji, beogradskoj boemskoj četvrt iz 19.veka, koja može da se pohvali nacionalnim restoranima i umetničkim galerijama.
- Obedujte na jednom od plutajućih restorana duž Dunava.
- Istražite Đerdap nacionalni park, koji obuhvata 64,000 hektara zemlje. Glavna atrakcija je Đerdapska klisura, dolina reke napravljena od četiri klisure. Drugi nacionalni parkovi su Tara, Fruška Gora, Kopaonik, i Šar planina.
- Idite na planinarenje ili razglednje ptica na brda Fruške Gore južno od Novog Sada, prateći šumovite staze i otkrivajući duboko sakrivene manastire.
- Uživajte u vožnji Šarganskom Osmicom, železnicom na Mokroj Gori, blizu granice sa Bosnom. Putovanje vozom dugo sat vremena vodi vas na 300 metara nadmorske visine za samo 3,5 kilometara.
Idite jednom od Srpskih staza vina. Palić vinski put prati trag „Vina sa peska“, gde je tradicija pravljenja vina stara preko 2,000 godina.
- Drugi putevi vina su: Vršac, Oplenac, Smederevo, Negotin i Župa.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti