Valensija - Španija

Valensija (3), Španija (17)
Valensija, Španija - letovanje 2020, hoteli, aranžmani, kružne ture, smeštaj

Krstarenje - MSC Fantasia - Sjaj jesenjeg Mediterana
Polazak autobusom iz Beograda u 05:00h sa parkinga Milan Gale Muškatirović, bivši 25. maj. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim usputnim pauzama radi odmora i obaveznih carinskih formalnosti....
Moto Gp - ulaznice za sve trke
Uzbuđenje, izazov, drskost, oštra konkurencija; najnovije i najmoćnije mašine na dva točka - dobrodošli u svet Moto GP-a. Moto GP je Velika nagrada uličnih trka, elitne klase trka za motocikle....
Španska La Liga - ulaznice za mečeve
Primera Division poznatija kao La Liga, je vrhunska liga španskog fudbala. Najuspešniji klub u istoriji La Lige je Real Madrid, koji je osvojio 32 titule, a prati ga Barselona sa 22 titule prvaka. Ova...
1 - 3 od 3 rezultata
Više od pet miliona prekomorskih posetilaca je 2005. godine izabralo Valensijansku pokrajinu kao svoju prazničnu destinaciju. Možete iznajmiti bicikl ili automobil, na kratko ostaviti iza sebe obalski hedonizam i istražiti bogatu unutrašnjost ovog regiona. Valensija ima i španske karakteristike, ali se ipak malo razlikuje. Bila je pet vekova pod muslimanskom vlašću, a njenu hrišćansko-evropsku istoriju su jednako oblikovale i Katalonija (severni sused) i Kastilja. Na zastavi regiona su crvene i žute pruge Katalonije. Ka severu, duž Koste del Azahar (Obale narandžinog pupoljka), nalazi se niz skrivenih odmarališta kao i istorijski lokalitet Sagunto. Ka jugu duž Kosta Blanke (Bele obale) protežu se neke od najlepših španskih plaža.

Geografija i klima

Položaj

Valensija je glavni grad Valensijanske pokrajine.

Regioni i okruzi

Podeljena je na 19 distrikata.

Klima

U Valensiji vlada mediteranska klima sa vrelim letima, uz uticaje iz polu-suve klimatske zone.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Faljasa (Museu Faller);
- Muzej valensijanske istorije (Museu d'Història de València);
- Valensijanski muzej koride (Museu Taurí de València);
- Valensijski muzej prosvetiteljstva i modernizma (MuVIM – Museu Valencià de la Il•lustració i la Modernitat);
- Nacionalni muzej keramike i umetnosti obrade plemenitih metala Gonzales Marti (Museo Nacional de Cerámica y de las Artes Suntuarias / Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí).

Verski objekti

- Valensijanska katedrala je nekada, u ranom periodu Rekonkiste, nosila naziv Iglesia Mayor, potom je prekrštena u Seo (od latinske reči „sedes“ - nadbiskupija), a nakon papske koncesije 16. oktobra 1866. godine nazvana je Basilica metropolitana. Tu je, kako mnogi veruju, postojao hram u čast boginje Dijane. U gotičkom periodu je uglavnom bila posvećena Hristu Spasitelju. Sid ju je posvetio Devi Mariji, kralj Đaume I od Aragona takođe, ostavivši u glavnoj kapeli sliku Deve Marije koju je nosio sa sobom i za koju se veruje da je ostala sačuvana u sakristiji. Pored kapela na kraju, poprečne lađe i prezbiterijuma u kom se nalazi mnogo slika cenjenih umetnika, postoje četiri kapele sa svake strane. Srebrno zaleđe oltara je odnešeno u bitku 1808.godine i pretvoreno u novčiće kako bi se finansirao taj ratni poduhvat. Iza Kapele Svetih tajni nalazi se predivna mala renesansna kapela koju je podigao Kalikst III. Pored katedrale nalazi se kapela posvećena „Devi napuštenih“ („Virgen de los desamparados“).
- Crkva Sv. Jovana Krstitelja i Sv. Jovana Bogoslova, obnovljena 1368.godine, na čijoj se kupoli, koju je dekorisao Palonino, nalaze neke od najboljih španskih freski.
- Hram (El Templo), drevna crkva Templarskih vitezova koja je prešla u ruke Monteškog reda i koja je obnovljena tokom vladavine Ferdinanda VI i Karla III.
- Nekadašnji dominikanski samostan koji ima predivno gotičko krilo, prostoriju sa kanonicima i velike stubove koji su imitacija palminog drveća.
- Colegio del Corpus Christi,
- Jezuitski koledž, koji je uništio revolucionarni Komitet 1868.godine, ali je obnovljen na istoj lokaciji;
- Colegio de San Juan, nekadašnji plemićki koledž, danas pokrajinska ustanova za srednjoškolsko obrazovanje.

Ostale atrakcije

- Trg koji je na drugom mestu po veličini u Valensiji je Trg gradske većnice (Plaça de l'Ajuntament). Na njemu se, kako mu i naziv govori, nalazi gradska većnica, bioskop u kome se prikazuju klasični filmovi, kao i mnogo restorana i barova. Ovo je mesto odakle se svakog podneva može čuti bučni vatromet za vreme Faljasa.
- Na Trgu Majke Božije (Plaça de la Verge) nalazi se Bazilika Majke Božije i Turijska fontana. To je popularno mesto i za lokalno stanovništvo i za turiste.
- Kraljičin trg (Plaça de la Reina), sa Katedralom, narandžinim drvećem i mnogim barovima i restoranima.
- Reka Turija je preusmerena tokom 1960-ih, nakon teške poplave. Staro rečno korito je danas pretvoreno u Turijske vrtove, u kojima se nalazi dečije igralište, fontana i sportski tereni. Palata katalonske muzike (Palau de la Música Catalana) se nalazi blizu Turijskih vrtova, a Grad umetnosti i nauka se nalazi na drugom kraju. Među ostale vrtove u Valensiji spadaju Real, Monforte, Botanički vrtovi i Kraljevski vrtovi (Jardines de Real).
- Pod patronat Santa María de los Inocentes 1409. godine stavljena je tada osnovana bolnica. Njoj je pridodato i bratstvo posvećeno nalaženju tela umrlih neprirodnom smrću unutar grada i u poluprečniku od oko 5 km oko grada. Po završetku 15. veka, ovo bratstvo se odvojilo od bolnice i nastavilo svoj rad pod imenom „Cofradia para el ámparo de los desamparados“. Španski kralj Filip IV i Vojvoda od Arkosa predložili su izgradnju nove kapele a 1647. godine je vicekralj Konde de Oropeza, koji je izbegao kugu, insistirao na ostvarenju njihovog projekta. Blažena Deva, pod imenom „Deva napuštenih“ („Virgen de los desamparados“), proglašena je zaštitnicom grada. Nadbiskup Pedro de Urbina je 31. juna 1652. godine položio kamen temeljac nove istoimene kapele. Nadbiskupska palata, žitna pijaca za vreme Maura, jednostavnog je dizajna, sa samostanom i elegantnom kapelom u svojoj unutrašnjosti. Luk koji je spaja sa katedralom sagrađen je 1357.godine. U komori veća sačuvani su portreti svih valensijskih prelata.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Paelja – jelo od pirinča kuvano na blagoj vatri koje sadrži plodove mora ili meso (piletinu i zečetinu). Fartoni, bunjueli, španski omlet, roskiljete i lignja samo su neka od tipičnih valensijskih jela.

Šta raditi i gde izaći

Geotermalni izvor se nalazi 90 km severno od Valensije u regionu koji je poznat po svojim planinama, dubokim klancima i slikovitom prirodom. Iz tla izbijaju kristalno bistre lagunske vode sa temperaturom od 25 ºC tokom čitave godine. Ovo mesto je lokalnom stanovništvu dobro poznato ali većina putnika ga još uvek nije otkrila. Prema priči, ovaj izvor je bio najomiljenije mesto za kupanje i opuštanje za harem maurskog kralja. Verovalo se da ta voda održava njegove žene mladim i lepim. Uronite u vodu i zaplivajte i istražite lagunu kao ronilac, posmatrajte ribe koje promiču pored vas i otkrijte skrivene pećine. Oni hrabriji mogu sa litica da skaču pravo u najdublji deo lagune.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja