Sevilja - Španija

Sevilja (0), Španija (14)
Sevilja, Španija - hoteli, aranžmani, kružne ture, smeštaj, leto 2019

Sevilja je mesto tradicionalne andaluzijske arhitekture, velikih festivalskih slavlja i iskričave umetnosti. Sevilja je grad za svako godišnje doba. Zabavljajte se u Plaza Alfalfi i Kale Betisu ili uživajte u samoći u nedeljnim popodnevnim časovima šetajući duž obale reke, ili kroz Park Marije Lujze (Parque de Maria Luisa). Ljubitelji kulture mogu da posete neki od mnogobrojnih muzeja i megalitskih spomenika drevnog doba, a svi će biti fascinirani i najmanjim detaljem ove oaze bogate istorijom.

Geografija i klima

Položaj

Sevilja je grad u sedištu Andaluzije.

Regioni i okruzi

Podeljena je na 11 distrikata i 108 susedstava.

Klima

U Sevilji vlada mediteranska klima sa vrelim letima, sa uticajima polu-suve klime. Prosečna godišnja temperatura je 18.6 °C.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Na zapadnoj strani Trijumfalnog trga (Plaza del Triunfo), Indijanski arhiv (Archivo de Indias) je glavni arhiv za informacije o špansko-američkom carstvu. Ovde se nalazi 80 miliona stranica dokumenata koji potiču iz 1492. godine pa do kraja carstva, tj. do 19. veka.
- Muzej flamenka (Museo del Baile Flamenco) je najnoviji seviljski muzej, koji se rodio iz zamisli Kristine Hojos, plesačice flamenka. Zauzima tri sprata palate iz 18. veka. Na izložbama se mogu videti skice, slike, fotografije velikana flamenka, kao i zbirku kostima i marama. Nastupi, časovi i radionice se ovde redovno održavaju, a tu je i nezaobilazna prodavnica.

Dvorci i palate

- Leonovo dvorište (Patio del León) je bio sedište garnizona palate Al-Muvarak.
- Salon pravde (Sala de la Justicia), sa svojim predivnim mudeharskim gipsanim radovima, sagradio je Alfonso XI, 1340-tih godina.
- Palata Don Pedra (Palacio de Don Pedro) je predivna palata koja se nalazi unutar Alkazara, podizana je tokom 1360-tih., a podigao ju je Pedro I.
- Alkazar, rezidencija mnogih generacija kraljeva i kalifa, je seviljski odgovor na granadsku Alhambru. Nalazi se južno od katedrale preko Trijumfalnog trga i dostupan je i za invalide. Ovaj intrigantni kompleks je blisko povezan sa životom i ljubavima izvanrednog vladara Pedra I od Kastilje (1350–1369).

Verski objekti

- Jedna od najimpresivnijih seviljskih crkava, Iglesija de San Luis, nalazi se 500 m južno od Bazilike de La Makarena. Leonardo de Figveroa ju je 1731. godine dizajnirao za jezuite. Ova barokna crkva se zasniva na neobičnom simetričnom unakrsnom planu, sa 16 izuvijanih kamenih stubova i izvanrednim visokim svodom.
- U južnom delu Trijane, Kapilja del Roćo je sedište bratstva pod nazivom Hermandad del Rocío de Triana. Njihove procesije sa konjima i kočijama koje se kreću do El Roća četvrtkom pre Duhova predstavljaju jedan od najšarenijih i najemotivnijih događaja u seviljskom kalendaru.

Ostale atrakcije

Iza južnih vrata katedrale nalazi se Grobnica Kristofera Kolumba, raskošni spomenik koji potiče iz 1902. godine, sa četiri nosioca koji predstavljaju četiri španska kraljevstva u vreme Kolumbove plovidbe 1492.godine: Kastilju, Leon, Aragon i Navaru.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Sevilja, kao i većina andaluzijskih destinacija, poznata je po svojim tapama. ’’Tapa’’, koja se često vezuje za određena jela, zapravo je mera za veličinu. Mnogi restorani ili barovi u ponudi imaju tapu, pola porcije (1/2 ración, koja je ponekad dovoljna za jedan obrok), ili čitavu porciju nekog jela (ración). Postoje mnoga mesta sa odličnom tapom, u oblasti oko katedrale u centru grada. Ne možete da pogrešite, prosto naručite po jednu tapu svega kako biste otkrili svoje omiljeno jelo! Među neke od tipičnih tapa spadaju tortilja espanjola (omlet sa krompirom), pulpo galjego (galicijska hobotnica), aseitunas (masline), patatas bravas (začinjeni krompir), i kveso manćego (sir od ovčijeg mleka koji potiče iz obližnjeg regiona La Manća).

Šta raditi i gde izaći

- S obzirom da se jedina plovna reka u Španiji proteže kroz središte Sevilje, rečna plovidba se može smatrati glavnom aktivnošću u ovom gradu.
- Uz planinske lance koji okružuju Sevilju, nedaleko izvan grada nalaze se padine sa izvanrednim stazama za pešačenje. Na samo sat vremena vožnje ka severu nalazi se Sijera Norte, gde je staza koja vodi do Kasalja de la Sijere najpopularnije izletište za Seviljce. Može se preći za pola dana prijatne šetnje koja je pogodna za putnike, mada se u ovoj oblasti mogu naći i druge staze različitih nivoa težine.
- U obližnjoj Sijeri de Grasalemi takođe imate niz mogućnosti za pešačenje. Firma Pedal y Aventura organizuje male pešačke obilaske ove oblasti.
Dežurni krivci
20:30Cinemax 2
Dežurni krivci
Balkanski špijun
22:59Pink Film
Balkanski špijun
Grad greha
00:55TV1000
Grad greha
Kung fu fudbal
01:00Cinemax 2
Kung fu fudbal
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Nova godina

Nova godina

Hit destinacije
Romantičan ili party provod
Ispunite novogodišnje želje
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani