Madrid - Španija

Madrid (2), Španija (17)
Madrid, Španija - aranžmani, hoteli, metropole, avionom, city break, leto 2020

Španska La Liga - ulaznice za mečeve
Primera Division poznatija kao La Liga, je vrhunska liga španskog fudbala. Najuspešniji klub u istoriji La Lige je Real Madrid, koji je osvojio 32 titule, a prati ga Barselona sa 22 titule prvaka. Ova...
UEFA Liga šampiona
UEFA Liga šampiona je ove sezone okupila najbolje klubove Evrope i pružila ljubiteljima fudbala d auživaju u neizvesnim okršajima. Ovo je takmičenje na kome Srbija nakon 27 godina, ima svog...
1 - 2 od 2 rezultata
Madrid je kraljevska prestonica Španije, kao i njeno finansijsko i političko središte. Rodni je grad kraljevske porodice, kao i izuzetnih kulturnih blaga Zlatnog trougla – umetničkih muzeja Prada, Rejna Sofije i Tisen Bornemise.
Zamršene ulice srednjevekovne četvrti čine kontrast veličanstvenim bulevarima nastalim u 18. i 19. veku, kada je Madrid počeo da poprima odlike moderne prestonice.

Geografija i klima

Položaj

Madrid se nalazi na reci Mansanares, u središtu zemlje i opštine Madrida (koja se sastoji od Madrida, njegove konurbacije i proširenih predgrađa i sela). Ova opština se graniči sa autonomnim opštinama Kastilje, Leona i Kastilja-La Manće.

Regioni i okruzi

Madrid je administrativno podeljen na 21 distrikt, koji se dalje dele na 128 odeljaka.

Klima

U madridskom regionu vlada kontinentalna mediteranska klima, sa hladnim zimama, povremenim snežnim padavinama i minimalnim temperaturama koje su često ispod nule. Leta su uglavnom vrela, sa temperaturama koje prelaze 30 °C u julu i avgustu. Zbog nadmorske visine Madrida i njegove suve klime varijacije temperature tokom dana su česte za vreme leta. Padavine su koncentrisane u jesen i proleće. Naročito ih je malo tokom leta, kad se jave u vidu jednog ili dva pljuska mesečno.

Razumevanje

Kultura

Madrid je jedna od najpopularnijih španskih destinacija i poznat je po svojim brojnim kulturnim atrakcijama.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Turističke atrakcije

Muzeji

Madrid se smatra jednom od najkvalitetnijih evropskih destinacija kad su u pitanju muzeji umetnosti. Najpoznatiji je Zlatni trougao umetnosti, smešten duž Paseo del Prada, a sastoji se od tri muzeja. Od ta tri najčuveniji je Prado, poznat po remek-delima kao što su „Mlade plemkinje“ Dijega Velaskeza i „Obučena maja“ i „Naga maja“ Fransiska de Goje. Ostala dva muzeja su Tisen Bornemisa sa raznolikom privatnom kolekcijom, i Rejna Sofija u kom se nalazi Pikasova „Gernika“ koja je iz Njujorka vraćena u Španiju nakon više od dve decenije.

Dvorci i palate

Raskošna španska Kraljevska Palata predstavlja pravi kovčeg sa blagom iako se koristi samo povremeno, za kraljevske ceremonije. Kraljevska porodica se pre mnogo godina preselila u skromnu Palatu de la Sarsuelu.
Kada je izgoreo Alkasar na dan Božića 1734. godine, Filip V, prvi burbonski kralj, odlučio je da izgradi palatu koja će nadmašiti sve njene evropske parnjake. Filip je umro pre nego što je izgradnja palate okončana. To je možda i razlog zašto ovaj div u stilu italijanskog baroka ima samo 2800 prostorija, tako da je ostvarena samo četvrtina prvobitnog plana.

Verski objekti

- Bazilika Sv. Franje Velikog dominira obzorjem na južnoj strani La Latine. Njena kupola, oslikana freskama, prema nekim procenama se smatra najvećom u Španiji i četvrtom po veličini u svetu, sa visinom od 56 m i prečnikom od 33 m. Ova barokna bazilika ima neke izuzetne karakteristike, uključujući i kupole oslikane freskama i kapelske plafone čiji je autor Fransisko Bajeu. Gojino delo „Predskazanje Sv. Bernardina Sijenskog“ za kralja Aragona takođe se nalazi ovde, u Kapeli Sv. Bernardina. Prema legendi, bazilika se nalazi na vrhu lokacije gde je navodno Sv. Franja Asiški 1217. podigao kapelu.
- Bazilika Sv. Mihajla je sakrivena izvan Kale de Segovije, predstavlja malo iznenađenje. Njena konveksna fasada u stilu kasnog baroka stoji u harmoniji sa okolnim zgradama starog Madrida. Jedna od njenih najlepših karakteristika jesu statue koje predstavljaju četiri vrline, kao i reljefi Husta i Pastora, svetaca kojima je ova crkva izvorno bila posvećena. Unutrašnjost u italijanskom i rokoko stilu koja je dovršena 1745. predstavlja potpuno drugi svet, zajedno sa pozlaćenim ukrasima i mračnim sumornim svodovima.

Ostale atrakcije

- Veliki trg (Plaza Mayor), najpoznatiji trg u Madridu, sada je jedna od glavnih stanica svake turističke posete. Prvobitno sagrađen izvan gradskih zidova, ovaj trg je predstavljao mesto na kome su se održavale borbe s bikovima, pijace, simfonijski koncerti, turniri i pogubljenja. Statua Filipa III se nalazi u središtu nasuprot predivno oslikanoj Casa de la Panadería, nekadašnjem sedištu pekarskog ceha. Jedan od načina da se uđe na trg jeste preko prelepog stepeništa Arco de Cuchilleros. U blizini Velikog trga nalazi se Tržnica Sv. Mihajla (Mercado San Miguel), sagrađena 1913. i prepuna raznorazne visokokvalitetne hrane.
- U Kraljevskoj botaničkoj bašti (Real Jardín Botánico) nalaze se ukrasne cvetne površine i sređene staze za šetnju. Ovaj vrt je prvobitno bio izgrađen 1755. na obali reke Mansanares, pa ga je potom Karlos III preselio ovde 1781. Danas se u njemu može videti na hiljade blijnih vrsta.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Madrid ima nekoliko tipičnih jela:
- Gallinejas i entresijos – porcije sa različitim delovima jagnjeta prženog u sopstvenoj masti. Veoma tradicionalno i tipično madridsko jelo.
- Callos a la Madrileña – ljuto jelo od začinjenih goveđih ostataka slično onome u Turskoj i na Balkanu.
- Cocido Madrileño – đuveč od slanog graška sa mesom i povrćem. Ono što ovo jelo čini posebnim jeste način na koji se služi: supa, slani grašak i meso se poslužuju i jedu odvojeno.

Šta raditi i gde izaći

- U Madridu postoji nekoliko parkova koji su pogodni za vožnju biciklom, a najpoznatiji je park u Retiru. Treba pomenuti i park Casa de Campo na obali reke Mansanares. Za vožnju po gradu postoji biciklistička staza na Zelenom madridskom biciklističkom ringu.
- Madridske planine pružaju bezbroj mogućnosti za pešačenje. Najpoznatija staza je Kraljevska staza, rekonstrukcija puta koji su nekada koristili španski vladari za putovanje oko Madridske Sijere.
- Madrid je dobro opremljen za sve vrste veslačkih aktivnosti, od vožnji kajakom i kanuom do vodenih trka. Najpopularnija lokacija je Lago de la Casa de Campo de Madrid. Postoji takođe i nekoliko lokalnih veslačkih klubova za sve stepene veština.
- Jahanje je popularna aktivnost u Madridu, pa su i mogućnosti vrhunske. Takmičenja se obično održavaju na Hipodromo de La Zarzuela.
- U Madridu se nalazi najveća arena za borbe s bikovima u čitavoj Španiji, Las Ventas, osnovana 1929. Godine. Mnogi je smatraju svetskim centrom za borbe s bikovima. Sezona borbi s bikovima u Madridu počinje u martu a završava se u oktobru. Ove borbe se obično održavaju svaki dan za vreme praznika Sv. Isidra (sveca zaštitnika Madrida), od sredine maja do početka juna.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje