Španija

Upit za sve partnere

Španija (13)

Španija nudi mnogo toga počevši od fantastične kuhinje i čuvenih fiesta preko vrhunske savremene umetnosti, pa sve dodobro očuvane flore. Stari španski urbani centri odišu arhitektonskim draguljima, poput romanskih, gotičkih i baroknih crkava, mavarskih tvrđava i renesansnih palata. Trgovi i barovi sastavni su deo starih gradskih ulica koje predstavljaju tradicionalno mesto društvenih aktivnosti, dok mala količina modernih remek - dela daje savremen ton celokupnoj slici današnje Španije.

Geografija i klima

Položaj

Španija, zvanično Kraljevina Španija je zemlja članica Evropske Unije, smeštena u jugozapadnoj Evropi na Iberijskom poluostrvu. Njeno kopno se graniči na jugu i istoku sa Sredozemnim morem i britanskim prekomorskim teritorijama Gibraltara, na severu sa Francuskom, Andorom i Biskajskim zalivom i na severozapadu i zapadu sa Atlantskim okeanom i Portugalom.

Regioni i okruzi

Španija je podeljena na regione koji su zatim podeljeni na provincije, a one na opštine.

Klima

Tri glavne klimatske zone mogu biti odvojene prema geografskom položaju i to su: mediteranska klima, semiaridna klima, okeanska klima.

Razumevanje

Kultura

Zbog snažnog uticaja Rimljana u skoro svakom aspektu života, Španija se obično opisuje kao Latinska zemlja. Pored toga, prisutan je veliki uticaj na mnoge aspekte španskog života, počevši od umetnosti i arhitekture pa do kuhinje i muzike, od strane mnogih drugih zemalja širom Evrope i mediterana tokom njene duge istorije.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Religija

Katolicizam je veroispovest sa najvećim procentom u Španiji već dugo vremena.

Turističke atrakcije

Muzeji

Jedan od najposećenijih muzeja u Barselonini je muzej fudbalskog kluba Barselona, odmah pored ogromnog klupskog stadiona Kamp Nou. Barsa je jedan od najboljih evropskuh fudbalskih klubova i njen muzej predstavlja hit za njene simpatizere širom sveta.
- Gugenhajm muzej Bilbao je muzej moderne i savremene umetnosti, koji je dizajnirao kanadsko - američki arhitekta Frenk Geri.

Dvorci i palate

- Palata Nazaríes: ovo je pravi dragulj Alhambre, najbrilijantnija islamska zgrada u Evropi, sa svojim perfektno srazmernim sobama i dvorištima, interesantno oblikovanim gipsanim zidovima, lepim pločicama i lepo izrezbarenim drvenim plafonima. Sadrži veliki broj arapskih natpisa. Meksuar, kroz koji normalno ulazite u palatu, datira iz 14.veka i služio je kao odaja za održavanje sastanaka emirovog veća.

Verski objekti

Katedrala - tri veka nakon Rekonkviste, 1236.godine, Mezquita (velika džamija) je ostala nepromenjena osim manjih modifikacija, izvedenih 70-ih godina 14.veka u mudehar stilu. Modifikacije su se prvenstveno odnosile na Mosarabsku i Almohad kraljevsku kapelu (nalazi se 9 prozora severno i jedan istočno od mihraba, i sada je deo katedrale).

Ostale atrakcije

- Severno od Gracije je park Guelj koga je projektovao Gaudi. Park Guelj je nastao 1900.godine kada je Eusebi Guelj kupio padine (izvan Barselone) i unajmio Gaudija da mu napravi vrtni grad. Projekat je napušten 1914.godine, ali je Gaudi do tada već napravio mrežu puteva i staza u dužini od 3 kilometra, stepenice i trg, kao i dve stražarnice u stilu Ivice i Marice na Carrer d'Olot.
- Sagrada familija, koja svojim grandioznim izgledom izaziva svako strahopoštovanje i podseća u velikoj meri na pravu srednjovekovnu katedralu, još uvek nije završena posle više od 100 godina rada. Radovi su u toku i moguće je da će biti privedeni kraju tek negde između 2020. i 2040. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Španska kuhinja nudi paletu različitih jela koja proizilaze iz razlika u geografskom položaju, kulturi i klimi. U ishrani su u velikoj meri prisutni morski plodovi s obzirom da se radi o primorskoj zemlji. Zahvaljujući zaista brojnim uticajima drugih kultura na špansku, tokom njene viševekovne istorije došlo je do stvaranja danas jedinstvene kuhinje. Posebno treba istaći tri glavne podele kada je u pitanju kuhinja: mediteranska Španija, unutrašnja Španija i atlantska Španija.

Piće

Špansko stanovništvo je veoma strastveno po pitanju kvaliteta, jačine i ukusa svojih kafa, a dobra sveža kafa je dostupna skoro svugde.
Vino je nacionalno piće i pravi se širom zemlje.

Šta raditi i gde izaći

- Španija poseduje mnogo skijališta i zimskih odmarališta, koja su dobro opremnjena. Ima pet skijaških oblasti, uključujući pirinejski i kantabrijski planinski venac. Južna Siera Nevada, koja se nalazi istočno od Granade, sadrži kombinaciju zimskog sunca i snega.
- U Starom delu grada Bilbaa posetite gotičku katedralu i jedan od barova gde se u ponudi nalazi tradicionalna zakuska za ovaj region Španije - pinčo (pintxo).
- Borbe bikova - kontroverzna ali redovno uzbudljiva gladijatorska aktivnost je još uvek živa u Španiji. U većini gradova borbe bikova se održavaju samo tokom proleća ili letnjih zabava, ali u hramovima borbi sa bikovima, kao što je Madridski Las Ventas ili Seviljska Maestranca, koride se održavaju redovno.
- Vozite bicikl duž jedne od mnogih zelenih staza, a neke železničke pruge su pretvorene u biciklističke staze. Planinski biciklizam postaje sve popularaniji, a staza za vožnju ima u izobilju.
- Okupajte se u stvarnom arapskom kupatilu ili hamamu, rekonstruisanom prema najvišim standardima kvaliteta. Možete ih naći u mnogim južnim gradovima, gde se možete opuštati uz čaj nakon kupanja.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%