Španija

Upit za sve partnere

Španija (17)

Španija nudi mnogo toga počevši od fantastične kuhinje i čuvenih fiesta preko vrhunske savremene umetnosti, pa sve dodobro očuvane flore. Stari španski urbani centri odišu arhitektonskim draguljima, poput romanskih, gotičkih i baroknih crkava, mavarskih tvrđava i renesansnih palata. Trgovi i barovi sastavni su deo starih gradskih ulica koje predstavljaju tradicionalno mesto društvenih aktivnosti, dok mala količina modernih remek - dela daje savremen ton celokupnoj slici današnje Španije.

Geografija i klima

Položaj

Španija, zvanično Kraljevina Španija je zemlja članica Evropske Unije, smeštena u jugozapadnoj Evropi na Iberijskom poluostrvu. Njeno kopno se graniči na jugu i istoku sa Sredozemnim morem i britanskim prekomorskim teritorijama Gibraltara, na severu sa Francuskom, Andorom i Biskajskim zalivom i na severozapadu i zapadu sa Atlantskim okeanom i Portugalom.

Regioni i okruzi

Španija je podeljena na regione koji su zatim podeljeni na provincije, a one na opštine.

Klima

Tri glavne klimatske zone mogu biti odvojene prema geografskom položaju i to su: mediteranska klima, semiaridna klima, okeanska klima.

Razumevanje

Kultura

Zbog snažnog uticaja Rimljana u skoro svakom aspektu života, Španija se obično opisuje kao Latinska zemlja. Pored toga, prisutan je veliki uticaj na mnoge aspekte španskog života, počevši od umetnosti i arhitekture pa do kuhinje i muzike, od strane mnogih drugih zemalja širom Evrope i mediterana tokom njene duge istorije.

Jezik

Zvanični jezik je španski.

Religija

Katolicizam je veroispovest sa najvećim procentom u Španiji već dugo vremena.

Turističke atrakcije

Muzeji

Jedan od najposećenijih muzeja u Barselonini je muzej fudbalskog kluba Barselona, odmah pored ogromnog klupskog stadiona Kamp Nou. Barsa je jedan od najboljih evropskuh fudbalskih klubova i njen muzej predstavlja hit za njene simpatizere širom sveta.
- Gugenhajm muzej Bilbao je muzej moderne i savremene umetnosti, koji je dizajnirao kanadsko - američki arhitekta Frenk Geri.

Dvorci i palate

- Palata Nazaríes: ovo je pravi dragulj Alhambre, najbrilijantnija islamska zgrada u Evropi, sa svojim perfektno srazmernim sobama i dvorištima, interesantno oblikovanim gipsanim zidovima, lepim pločicama i lepo izrezbarenim drvenim plafonima. Sadrži veliki broj arapskih natpisa. Meksuar, kroz koji normalno ulazite u palatu, datira iz 14.veka i služio je kao odaja za održavanje sastanaka emirovog veća.

Verski objekti

Katedrala - tri veka nakon Rekonkviste, 1236.godine, Mezquita (velika džamija) je ostala nepromenjena osim manjih modifikacija, izvedenih 70-ih godina 14.veka u mudehar stilu. Modifikacije su se prvenstveno odnosile na Mosarabsku i Almohad kraljevsku kapelu (nalazi se 9 prozora severno i jedan istočno od mihraba, i sada je deo katedrale).

Ostale atrakcije

- Severno od Gracije je park Guelj koga je projektovao Gaudi. Park Guelj je nastao 1900.godine kada je Eusebi Guelj kupio padine (izvan Barselone) i unajmio Gaudija da mu napravi vrtni grad. Projekat je napušten 1914.godine, ali je Gaudi do tada već napravio mrežu puteva i staza u dužini od 3 kilometra, stepenice i trg, kao i dve stražarnice u stilu Ivice i Marice na Carrer d'Olot.
- Sagrada familija, koja svojim grandioznim izgledom izaziva svako strahopoštovanje i podseća u velikoj meri na pravu srednjovekovnu katedralu, još uvek nije završena posle više od 100 godina rada. Radovi su u toku i moguće je da će biti privedeni kraju tek negde između 2020. i 2040. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Španska kuhinja nudi paletu različitih jela koja proizilaze iz razlika u geografskom položaju, kulturi i klimi. U ishrani su u velikoj meri prisutni morski plodovi s obzirom da se radi o primorskoj zemlji. Zahvaljujući zaista brojnim uticajima drugih kultura na špansku, tokom njene viševekovne istorije došlo je do stvaranja danas jedinstvene kuhinje. Posebno treba istaći tri glavne podele kada je u pitanju kuhinja: mediteranska Španija, unutrašnja Španija i atlantska Španija.

Piće

Špansko stanovništvo je veoma strastveno po pitanju kvaliteta, jačine i ukusa svojih kafa, a dobra sveža kafa je dostupna skoro svugde.
Vino je nacionalno piće i pravi se širom zemlje.

Šta raditi i gde izaći

- Španija poseduje mnogo skijališta i zimskih odmarališta, koja su dobro opremnjena. Ima pet skijaških oblasti, uključujući pirinejski i kantabrijski planinski venac. Južna Siera Nevada, koja se nalazi istočno od Granade, sadrži kombinaciju zimskog sunca i snega.
- U Starom delu grada Bilbaa posetite gotičku katedralu i jedan od barova gde se u ponudi nalazi tradicionalna zakuska za ovaj region Španije - pinčo (pintxo).
- Borbe bikova - kontroverzna ali redovno uzbudljiva gladijatorska aktivnost je još uvek živa u Španiji. U većini gradova borbe bikova se održavaju samo tokom proleća ili letnjih zabava, ali u hramovima borbi sa bikovima, kao što je Madridski Las Ventas ili Seviljska Maestranca, koride se održavaju redovno.
- Vozite bicikl duž jedne od mnogih zelenih staza, a neke železničke pruge su pretvorene u biciklističke staze. Planinski biciklizam postaje sve popularaniji, a staza za vožnju ima u izobilju.
- Okupajte se u stvarnom arapskom kupatilu ili hamamu, rekonstruisanom prema najvišim standardima kvaliteta. Možete ih naći u mnogim južnim gradovima, gde se možete opuštati uz čaj nakon kupanja.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude