Slovenija

Za one koji je prvi put posećuju, Slovenija izgleda kao da ima više toga zajedničkog sa alpskim susedima Austrijom i Italijom, nego sa bivšim jugoslovenskim republikama. Šumovite planine se smenjuju sa ledenim jezerima dok se iz planinskih koliba pruža pogled na plodne oranice. Pejzaž Slovenije je čist i prirodan, dok je njeno stanovništvo iskreno i predusretljivo.
Glavni grad, Ljubljana, je napredan i lep grad sa ogromnom populacijom studenata. Obalu reke Ljubljane koja protiče kroz grad krase šetališta, kafići i male prodavnice.

Geografija i klima

Položaj

Slovenija, zvanično Republika Slovenija je zemlja centralne i jugoistočne Evrope koja dodiruje Alpe i graniči se sa mediteranom. Na zapadu Slovenija se graniči sa Italijom, na jugu i istoku sa Hrvatskom, na severoistoku sa Mađarskom, na severu sa Austrijom, a takođe malim delom obale izlazi na Jadransko more.

Regioni i okruzi

Zvanično, Slovenija je podeljena na 211 opština. Pored toga, postoji podela na 62 administrativna okruga, takozvane administrativne jedinice.

Klima

Geografski položaj ove zemlje se značajno odražava na njenu klimu. Na severu vlada kontinentalna klima sa velikim razlikama u temperaturi zimi i leti. U obalskom region vlada submediteranska klima.

Razumevanje

Kultura

Slovenija je dom bezbroj muzičara i kompozitora, kao što su Jacobus Gallus, Janez Krstnik Dolar, Giuseppe Tartini. Neki od najvećih pisaca Slovenije su France Prešeren, Oton Župančič, Srečko Kosovel, Edvard Kocbek.

Jezik

Zvanični jeziku u Sloveniji je slovenački, koji pripada južnoslovenskoj jezičkoj porodici.

Religija

Slovenci su pretežno rimokatoličke vere.

Turističke atrakcije

Muzeji

Opštinski muzej je smešten u ogromnom Gewerkenegg dvorcu na vrhu brda zapadno od Mestnog trga. Ovaj muzej sadrži kolekcije koje se bave živom, čipkom i lokalnom istorijom. Freske u rokoko stilu ukrašavaju prozore i arkade koje datiraju iz 18.veka.

Dvorci i palate

- Na vrhu litice, više od 100 metara iznad jezera, nalazi se dvorac Bled, prava srednjovekovna tvrđava sa kulama, bedemima, rovovima i terasom koja pruža veličanstven pogled. Dvorac, koji je izgrađen na dva nivoa, datira iz 11. veka (premda je većina od onoga što danas možete videti iz 16.veka) i 800 godina je bio mesto Episkopa Briksena.
- Najveća tvrđava u Sloveniji, Stari dvorac Celje, je smešten na 407 metara visokoj litici oko 2 kilometara jugoistočno od Starog Grada. Stazom za pešake, Cesta na Grad, trebaće vam oko sat i po da se popnete. Dvorac je prvobitno sagrađen u ranom 13.veku i prošao je kroz nekoliko transformacija, posebno pod Grofom od Celja u 14 i 15.veku.

Verski objekti

- Nekoliko koraka severozapadno od Vodotornja je crkva svetog Danijela, koja datira datira iz ranog 14. veka. Crkva ima neka veličanstvene freske i grobnice, ali najveće blago je pieta izrezbarena u drvetu, iz 15.veka u Kapeli Žalosne Majke. Kapela sadrži i ostatke freski iz ranog 15.veka kao i Apostole isklesane u kamenu.
- Na severnoj strani Save Bohinjke, kada pređete most nalazi se crkva Svetog Jovana Krstitelja, prava srednjovekovna crkva, mala, sa jezerom ispred i puno izuzetnih fresaka.To je najlepša crkva u celoj Sloveniji, sa mogućim izuzetkom crkve Svetog Trojstva (Hrastovlje, Primorska).

Ostale atrakcije

- Jezero Bled nije veliko, njegove mere su samo 2 kilometra puta 1380 metara. Šetnja oko jezera (6 kilometara) vam neće oduzeti više od par časova, uključujući i kratko penjanje na izvarednu, ali strmu Osojnicu (vidikovac). Duž puta proći ćete pored lipe, kestena i vrba koje vise nad vodom, stajališta za brodove, šetališta od drveta, a srešćete i lokalne pecaroše.
- Dve hiljade vrsta (uključujući pećinske bube, slepe miševe, ježeve i čovečije ribice) nađenih u pećini proučavane su na Proteus Vivarium, koji deo speleobiološke istraživačke stanice smeštene u pećini. Otvoren je za posetioce i ima video uvod u podzemnu zologiju.Tura koja traje 45 minuta vas vodi u malu, zatamljenu pećinu da provirite u svet nekih od stidljivih životinja o kojima ste upravo slušali.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Slovenački sirevi nisu poznati po oštrom i jakom mirisu. U zemlji ima mnogo fabrika za proizvodnju sireva, koje su otvorene za posetioce.
Dobro poznati slovenački specijalitet je potica, štrudla kružnog oblika različitih ukusa (mak, orasi, krem, suvo grožđe i cimet).
Najpoznatija slovenačka jela su hlebovi pravljeni u specijalnim prilikama, u formi pletenica ili venaca: štrukli punjeni sa slatkim nadevima, mesom ili povrćem.
Gulaš, mađarski specijalitet, naročito je popularan u Prekmurju zbog mađarskog uticaja u ovom istočnom regionu.

Piće

Rakija napravljena od voća je popularno piće koje možete naći u svim barovima. Slovenačka vina su veoma visokog kvaliteta (naročito bela vina).

Šta raditi i gde izaći

- Slovenija je bogata prirodnim termalnim i mineralnim izvorim. Možete obići neke od dobro opremljenih banja, posebno, odmaralište Radenci poznato po mineralnoj vodi čiji je zaštitni znak tri srca, za koju se priča da je bila služena na carskom dvoru u Veneciji i papskom dvoru u Vatikanu.
- Goriških Brda ili obližnje Vipavske su mesta u kojima se proizvodi veliki broj odličnih slovenačkih vina.
- Položaj zemlje južno od Alpa predstavlja pravi raj za padobranstvo, paraglajding i vožnju balonom koji su ovde veoma popularni.
- Lipica, mesto na zapadu Slovenije je dom lipicanera, konjske rase koja je bila uzgajana od strane Austro - Ugarske aristokratije u 18. veku. Provedite dan na farmu pastuva, gledajte predstave klasičnog jahanja ili čak sami jašite konja.
- U Sloveniji se nalaze neka od poznatih skijališta, kao što su: Bohinj, Bovec Pohorje (koje je domaćin međunarodnih takmičenja), Kranjskoa Gora, Krvavec, Zgornjesavska dolina, Rogla i Vogel.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti