Bratislava - Slovačka

Bratislava (0), Slovačka (0)
Bratislava, Slovačka - hoteli, hosteli, aranžmani, kružne ture, city break

Ako posmatrate istorijski centar Bratislave, videćete kaldrme, trgove sa pešačkim stazama, građevine iz 18. veka u stilu rokokoa i obilje uličnih kafea. Pogledate li malo šire, uočićete stambene blokove u komunističkom stilu. Upravo to i jeste Bratislava: mešavina novog, starog i još starijeg, a sve to skupa vredi pogledati.
Stari centar je izvanredna lokacija za šetnju. Lutajte uličicama nalik lavirintu i zastanite da popijete kafu ili pojedete nešto u jednom od mnogobrojnih kafea. Pešačite do gradskog dvorca ili se uputite do predgrađa kako biste posetili dvorac Devin.

Geografija i klima

Položaj

Bratislava je glavni grad Slovačke.

Regioni i okruzi

Grad je podeljen na 17 okruga.

Klima

Bratislava se nalazi u severnoj umerenoj zoni, gde vlada kontinentalna klima sa četiri jasno podeljena godišnja doba.

Razumevanje

Kultura

Bratislava je kulturno središte Slovačke. Usled svog istorijskog multikulturalnog karaktera, na lokalnu kulturu su uticale razne etničke grupe, uključujući Nemce, Slovake, Mađare i Jevreje. U Bratislavi se nalaze brojna pozorišta, muzeji, galerije, koncertne hale, bioskopi, filmski klubovi i strane kulturne institucije.

Jezik

Zvanični jezik je slovački.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Obiđite Slovački nacionalni muzej, čije izložbe pružaju izvenredan pregled narodnih kultura i običaja slovačkih regija.
- Posetite Muzej muzike.
- Muzej Milana Dobeša je zanimljiv savremeni muzej u kom se održavaju međunarodne izložbe.

Dvorci i palate

- Bratislavski dvorac: od Glavne železničke stanice u Bratislavi (Hlavná stanica) ima oko 20 minuta šetnje do Hurbanovog trga (Hurbanovo námestie), u zapadnom delu starog grada. Unutar dvorca, nalazi se Istorijski muzej.
- Palata Kraljevske komore je danas Univerzitetska biblioteka, a nekada je bila sedište mađarske skupštine u periodu od 1802-1848. godine. Na poslednjem sastanku koji je tamo održan, gradski izaslanik Ludovit Štur govorio je o pravima Slovaka i ukidanju kmetstva.

Verski objekti

- Franjevačka crkva, koja datira iz 1297. godine.
- Crkva klarisinskog reda ima ukrasni gotički toranj iz 14. veka. Više nije u funkciji, pa se ponekad koristi kao koncertna dvorana. U njenoj blizini nalazi se Kapitulska ulica koja je jedna od najstarijih i najtiših ulica u Bratislavi.
- Baroknu Crkvu Sv. Trojice vredi posetiti, makar zbog lažne kupole naslikane na plafonu.

Ostale atrakcije

- Novi most ili UFO-most je modernističko čudo iz 1972. godine. Nakon trogodišnjeg renoviranja otvoren je 2006. godine.
- Šestogodišnji Volfgang Amadeus Mocart svirao je u rezidenciji porodice Palfi koja je opšte poznata kao Mocartova kuća.
- Centralni deo prostranog Trga SNP (Námestie SNP) je bronzani Spomenik Slovačkoj narodnoj buni, podignut u čast antifašističke pobune po kojoj je trg i dobio ime. U novembru 1989. godine veliki broj ljudi se skupio ovde, nakon čega je usledio pad komunističkog režima, a na istom mestu su se Slovaci okupili i pred “Plišani razvod” od Češke.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Bryndzové halušky (mali valjušci sa ovčijim sirom i komadima mesa) je nacionalno jelo Slovačke i treba ga probati.
- Čorba od belog luka, šnicle, gulaši i ostala centralnoevropska jela takođe treba okusiti. Sveže povrće je ovde uobičajeno.

Šta raditi i gde izaći

Prošetajte kroz centar grada. Bratislava ima jedan od najlepših istorijskih centara u okolini. Ulice su potpuno renovirane tokom poslednjih deset godina. Od tada su u njima otvoreni brojni kafei, barovi i restorani svih vrsta, zajedno sa nekoliko prodavnica suvenira i modnih butika. Za vreme toplih dana, skoro svaki kafe ima i odeljak na otvorenom koji izlazi na ulicu, što gradu daje jedinstvenu prijatnu atmosferu.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu