Slovačka

Upit za sve partnere

Slovačka (2)

Slovačka je zemlja bogata alpskim predelima, dvorcima i dobro očuvanim građevinama,koje nude kombinaciju savremenog i srednjevekovnog šarma. Može se reći da je u senci svog suseda i nekadašnjeg saveznika Češke, ali je ipak činjenica da Slovačka nudi veliki broj zanimljivih turističkih destinacija.

Geografija i klima

Položaj

Slovačka Republika je država bez izlaza na more, u centralnoj Evropi i graniči se sa Češkom Republikom i Austrijom na zapadu, Poljskom na severu, Ukrajinom na istoku i Mađarskom na jugu.

Regioni i okruzi

Slovačka je podeljena na 8 regiona (krajov): Bratislava, Trnava, Trenčin, Nitra, Žilina, Banska Bystrica, Prešov i Košice.

Klima

Prosečna godišnja temperatura je od 9 do 10°C. Prosečna temperatura najtoplijih meseci je oko 20°C, dok je prosečna temperatura najhladnijih meseci veća od -3°C.

Razumevanje

Kultura

Slovačka kultura je izgrađena na raznovrsnoj narodnoj tradiciji, a zbog svoje pozicije u centralnoj Evropi, poprimila je uticaje austrijske, nemačke, mađarske i slovenske kulture.

Jezik

Zvanični jezik je slovački, koji pripada slovenskoj grupi jezika. Mađarski se dosta govori u južnim oblastima zemlje, a rusinski se govori u severnom delu zemlje.

Religija

Slovački Ustav garantuje slobodu veroispovesti. Većina Slovaka se deklariše kao rimokatolici, drugi kao ateisti ili kao nereligiozni, zatim slede protenstanti, grčki katolici i na kraju pravoslavci.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Odličan muzej jevrejske kulture je smešten u Bratislava dvorcu. Izložbe koje prikazuju istoriju i kulturu jevreja sa ovih prostora su na engleskom jeziku i ostavljaju snažan utisak. Crno-bele fotografije prikazuju stari jevrejski geto u Bratislavi i sinagogu, koji su demolirani 1960-ih godina.
- Šariš muzej - sastoji iz dve zgrade. U jednoj od njih možete videti izložbu ikona iz 16. i 19. veka. Nedaleko od nje se nalaze grčkokatoličke i pravoslavne crkve koje su između ostalog ukrašene freskama Hrista Pantokratora i Marije (majke Isusove). U drugoj zgradi (Gradskoj Skupštini iz 1905.godine) nalazi se izložba posvećena istoriji Slovačke.

Dvorci i palate

- Zamak Devin - Ovaj dvorac, na usću Morave i Dunava, je bio prvi habzburški vojni bedem. Odavde se može videti Austrija koja je tačno prekoputa, a nešto južnije može se videti i Mađarska. Prve zgrade od kamena u okviru zamka Devin datiraju još iz rimskog perioda, pri čemu ostatke nekih još uvek možete videti.
- Ruševine Spiškog zamka su najveće u Slovačkoj, neki tvrde i u celoj centralnoj Evropi. Utvrđenje je prvobitno izgrađeno 1209. godine, zatim uništeno od strane Tatara u 13.veku i potom obnovljeno u 15.veku. Mada je dvorac spaljen 1780.godine, lutanjem kroz lavirint pola metra visokih zidina stiče se osećaj koliko je veliko ovo mesto zapravo bilo. Nekoliko objekata je ostalo čitavo do danas između ostalog kapela i pravougaona rimska palata, koja sadrži muzej. Ako se pak spustite u tamnice možete videti veliki broj sprava za mučenje.

Verski objekti

- Crkva Svete Elizabete (Bratislava), poznatija kao Plava crkva predstvalja otelotvorenje secesionističe umetnosti.
- Crkva Clarissine Order (Bratislava) ima kitnjastu kulu u gotičkom stilu iz 14.veka. Nije više u funkciji, a ponekad se koristi kao koncertna dvorana. Nedaleko prolazi - Kapitulska - jedna od najstarijih i najmirnijih ulica u gradu.

Ostale atrakcije

1762. godine tada šestogodisnji Volfang Amadeus Mozart je nastupao u rezidenciji porodice Pálffy (Bratislava) koja je danas uglavnom poznata kao Mozartova kuća. Blizu centra, preko Dunava, nalazi Sad Janka Krála park sa stazama za šetnju i malo zabavnih voznji.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Svinjetina, govedina, živina su glavne vrste mesa koje se konzumiraju u Slovačkoj, dok je svinjetina najtraženija. Od živine najviše se koristi piletina, a zatim pačetina, guščije meso i ćuretina. Krvava kobasica zvana jaternica, pravi se od svinjskih iznutrica. Divljač, posebno meso od divlje svinje, je uglavnom dostupno tokom godine. Ovčetina sa kupusom, začinjena suvim šljivama, pečurkama i jabukama je jedan od specijaliteta.

Piće

Od bezalkoholnih pića probajte Vineu, lagano piće napravljeno od grožđa, crvenog i belog. Kofola, vrsta "Koka kole", je lagano piće, veoma popularno kod lokalaca i dostupno je u flaši ili u točenoj varijanti.
Najpopularnije alkoholno piće je Borovička, vrsta džina. Odlični su i bredni od šljive i brendi od kruške.

Šta raditi i gde izaći

- Nedaleko od glavnog grada Slovačke, prolazi Mali karpatski vinski put, koji vijuga kroz seoske predele, prastare vinske gradove i predivno očuvan Červený Kameň zamak. Možete se zaustaviti u nekim mestima i uživati u lokalnim vinima.
- Posetite arheološka nalazišta u Košicama. Iskoristite priliku i obiđite lavirintske porlaze koji povezuju drevni grad.
- Planinski masiv Tatras je najveći slovački magnet za planinare i posetioce tokom cele godine. Glacijalna jezera, usamljeni vrhovi planina i staze svetske klase, garantuju nezaboravno iskustvo.
- Drugi slovački grad (Košice) poznat je po užurbanoj atmosferi i prelepom starom delu grada. Naručite kafu na gradskom trgu, zauzmite mesto na terasi i uživajte u panorami grada.
- Jasna vam nudi neke od najboljih slovačkih staza za skijanje. Odmaralište Demanova dolina ima moderne zičare i dobro održavane padine i u poređenju sa cenama drugih zapadno-evropskih skijališta, predstavlja dobru alternativu.
- Banja Starý Smokovec - Sa divnim pogledima preko planinskih venaca Tatrasa, ovaj grad je poznat po mineralnoj vodi. Ima obilje banjskih lečilišta gde posetioci mogu da se kupaju u bazenima napunjenim mineralnom vodom. Tople izvorske vode leče sve, od astme do artritisa.
Gladijator
13:00B92
Gladijator
Ko to tamo peva
21:09Pink Film
Ko to tamo peva
Hrabro srce
22:00FOX Movies
Hrabro srce
Večni sjaj besprekornog uma
22:10TV1000
Večni sjaj...
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije