Sirija

    Sirijci su jedan od najprijateljskijih i najgostoljubljivijih naroda na svetu, i mnogi posetioci njihove zemlje razviju doživotnu ljubav prema njenom nežnom šarmu.
    Sirija ima više nego dovoljno značajnih istorijskih lokaliteta, i vlast se pobrinula da se svaki od njih redovno održava. Drevni gradovi Damask, Alepo i Bosra se nalaze na listi Svetske baštine Uneska, kao i senzacionalne, predivne ruševine grada Palmira. Zamkovi moćnih Krstaša, zamršeni srednjevekovni sukovi, kuće iz Damaska nalik na drago kamenje i svete džamije Umajada samo su neke od poslastica koje možete iskusiti; na ponudi je i mnogo više, za sve one koji su voljni da ih istraže. Ono što je najbolje od svega jeste činjenica da su ove znamenitosti često upletene među niti svakodnevnog života - lokalno stanovništvo se moli u džamijama, kupuje na sukovima, pije čaj u kućama i pravi izlete na ruševinama.

    Geografija i klima

    Položaj

    Sirija, pod zvaničnim imenom Sirijska Arapska Republika, zemlja je u Zapadnoj Aziji koja se graniči sa Libanom i Mediteranskim morem na zapadu, sa Turskom na severu, Irakom na istoku, Jordanom na jugu i Izraelom na jugozapadu.

    Regioni i okruzi

    Sirija je podeljena na 14 guvernorata (muhafazate). Guvernorati se dele na ukupno 61 distrikt (manatike), koji se dalje dele na poddistrikte (navahije).

    Klima

    Klima u Siriji je suva i vrela, a zime su blage. Zbog nadmorske visine zemlje ponekad se desi da zimi padne sneg.

    Razumevanje

    Kultura

    Siriju čini tradicionalno društvo sa dugom kulturnom istorijom. Najvažnije kategorije jesu porodica, vera, obrazovanje, samodisciplina i poštovanje. Jedan od najvažnijih vidova tradicionalnih umetnosti jeste ples, poput al-samaha, dabkeha, u svim svojim varijantama i ples sa mačevima. Bračni obredi i obredi pri rođenju dece su prilike u kojima do izražaja dolaze narodni običaji.

    Jezik

    Arapski je zvanični jezik i sirijski arapski je najviše rasprostranjen. Kurdski (i to njegov dijalekat kurmandži) se govori na širokom području u kurdskim regionima Sirije.

    Religija

    Muslimani čine većinu stanovništva, dok među ostale spadaju šiiti, druzi i hrišćani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Vojni muzej poseduje fascninatnu zbirku metalnih oružja i vojnih predmeta od Bronzanog doba pa do sadašnjih trenutaka. Naći ćete i šiljkove strela od kremena, i gomilu skršenih ostataka aviona koji su oboreni 1973. u ratu protiv Izraela.
    - Najvažniji sirijski muzej jeste Nacionalni muzej, i saznaćete mnogo više o sirijskim arheološkim nalazištima ako obiđete muzej pre nego što posetite nalazišta.
    - Uđite kroz glavnu kapiju Qasr al-Heir al-Gharbija, pustinjske palate iz 688. g. n.e., iz doba umajadskog kalifa Hišama. Kapija je u Damask preneta kamen po kamen i rekonstruisana kao deo muzejske fasade.

    Dvorci i palate

    - Autor Pol Teru je opisao Krak des Chevaliers (Tvrđavu vitezova) kao otelotvorenje dvorca iz snova iz dečijih maštarija. T. E. Lorens ga je prosto nazvao ’’najlepšim dvorcem na svetu’’. Verujte im na reč. Ovaj izuzetno očuvani krstaški zamak izgleda gotovo isto onako kako bi izgledao i pre 800 godina. Čuvajući jedini glavni prolaz između Antakije u Turskoj i Bejruta u Libanu, sagrađen je i proširen između 1150. i 1250., a bio je i glavni štab jednog garnizona od 2000 vojnika. Zamak je izdržao nekoliko napada, ali ga je 1271. osvojio Mamluk Sultan Bejbar.
    - Palata Azem je 1749. podigao vladar Damaska, Asad Paša al-Azem. Uređena je u tipičnom damaskanskom stilu, sa prugama na kamenim zidovima, što je postignuto tako što se smenjuju slojevi crnog bazalta i krečnjaka. Prostorije ove skromne palate su veličanstvene, ukrašene umetnutim ciglama i raskošnim obojenim plafonima.

    Verski objekti

    - Odmah iza hamama nalazi se svečani ulaz u Kan Asad Pašu, navodno najlepše i najambicioznije arhitektonsko delo u Starom gradu - katedrala među kanovima. Podignuta 1752. pod patronatom Asad Paše al-Azema, obuhvata ogroman prostor, i sastoji se od predivnog aranžmana 8 malih kupola oko jednog većeg okruglog otvora, dopuštajući svetlosti da se sliva odozgo iznad tog otvora. Kupole stoje na 4 kolosalna sivo-bela stuba, koji se izvijaju u elegantne lukove.
    - Od Hrišćanske četvrti duž Sharije Abi al-Hawla, nastavite ka istoku, pravo preko raskršća, dok ne ugledate malu kapiju na kojoj se nalazi krst – ona vas, duž sivog kamenog zida, vodi do Crkve pojasa Naše Gospe. Antiohijski patrijarh, Ignjatije Afram, je 1953. objavio da je prefinjeni pojas od pletene vune i svile, nađen u crkvi šest meseci pre toga, zapravo pojas koji je nosila Deva Marija.

    Ostale atrakcije

    Bab Antakja, zapadna kapija starog grada među zidinama, sagrađana u 13. veku, potpuno je sakrivena među rojevima prometnih radnji koje je okružuju, ali definitivno imate osećaj ’’ulaska’’ kad prođete ispod njenog ogromnog kamenog portala i kroz nadsvođeni prolaz. Kada ste prošli taj prolaz, nađete se usred suka Bab Antakje, prometni glavni prolaz ovog bazara, koji se proteže na istok, da bi se potom naglo okončao kod Tvrđave, nekih 1,5 km dalje.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Falafel - u dubokoj masnoći pržene male paštete od slanog graška.
    Još jedno popularno vegetarijansko jelo je ful (pašteta od pasulja, sa kimom, paprikom i maslinovim uljem, služena sa lepinjom, svežom nanom i lukom - nije samo ukusno, već i ispunjavajuće).

    Piće

    Arak, alkoholno piće, takođe je čuveno, i služi se samo u posebnim prilikama. Čaj se služi u maloj čaši u stilu Earl Grey, bez mleka, zaslađen šećerom. Šećer dodajte sami, pošto Sirijci obožavaju slatko, te bi vam usuli i previše.

    Šta raditi i gde izaći

    - Pogledajte neke od najstarijih minareta u islamskom svetu, u Bosri, prvom gradu u Sirijskoj Arapskoj Republici koji je postao muslimanski. Kao jedna od lokacija na kojima se zastaje na putu do Meke, Bosra je bio napredan grad, do 17. veka. U to vreme, region je već postajao nesiguran i hodočasnici su počeli da idu manje opasnim putevima dalje na zapadu. Omarska džamija, u centru grada (koju stanovnici Bosre nazivaju Džami-al Arusom, tj. ’’svadbenom džamijom’’), nekada je bila paganski hram, a sada je jedina džamija koja je ostala od ranog perioda islama a da su sačuvane njene izvorne fasade.
    - Šetajte se kroz jedan od mnogih sukova (pijaca) Sirije. Naročito bi trebalo posetiti onaj u Alepu, koji se sastoji od niskih, krivudavih hodnika dugačkih 16 km, oivičenih prodavnicama i prepunih aktivnosti. Dugački suk u Damasku je takođe predivan.
    - Počastite se kupanjem u nekom od dobro očuvanih sirijskih hamama (javnih kupatila). Tu su takođe i neki prelepi drevni kanovi (vikendice) u kojima možete da se opustite.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije