Singapur

Upit za sve partnere

Singapur (0)

    Mesto sjedinjavanja različitih kultura i blistavi primer ekonomskog uspeha regiona, imućni Singapur će osvojiti čula posetiocima koji su tu prvi put.
    Jedna od najnaglašenijih osobina ove malenog ali živahne grad-države jeste njena čistoća: doista, ponekad se kritikuje postojanje mnogih naigled nepotrebnih propisa, poput zabrane žvakaćih guma, ali zločina gotovo i da nema, što čini Singapur jednim od najbezbednijih mesta na svetu.

    Geografija i klima

    Položaj

    Singapur, zvanično Republika Singapur, jeste grad-država u Jugoistočnoj Aziji izvan južnog vrha Malajskog poluostrva, 137 km severno od ekvatora. Odvojen je Malezijom pomoću Džohorovih tesnaca ka severu i od indonežanskih Ostrva Riau pomoću Singapurskog tesnaca ka jugu.

    Regioni i okruzi

    Singapur je ostrvska država koja se sastoji od 63 ostrva.

    Klima

    U Singapuru vlada prašumska vlažna klima bez nekih jasno određenih godišnjih doba, stalne temperature i pritiska, visokog stepena vlažnosti i obilnih kišnih padavina. Temperature se obično kreću od 23 do 32 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Vlada smatra da su rasna i verska harmonija ključne za uspeh Singapura, i igrale su značajnu ulogu u izgradnji identiteta ove zemlje. Usled mnogo rasa i kultura na ovim prostorima, ne postoji jedan određeni niz stavki po pitanju kulturno prihvatljivog ponašanja.

    Jezik

    Singapur ima 4 zvanična jezika: engleski, kineski, malajski i tamil.

    Religija

    Budizam je najrasprostranjenija veroispovest u Singapuru. Nakon nje, po veličini, dolaze hrišćanstvo, islam, taoizam i hinduizam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej azijskih civilizacija: smešten unutar veličanstvene stare građevine koja čini Caričinu palatu (1865.), nazvanu tako u čast kraljice Viktorije, ovaj muzej se obavezno preporučuje svima koji su došli u Singapur - pobegnite od vlage, odložite svoj ručni sat u džep i zakoračite u bezvremeno carstvo. Deset tematskih galerija se bavi istraživanjem tradicionalnih aspekata pan-azijske kulture, religije i civilizacije, i sadrže dragocene i lepo izložene rukotvorine iz Jugoistočne Azije, Kine, Indije, Šri Lanke i čak i Turske. Naročito proučavanje islama i njegovog uticaja na ovaj region iziskuje mnogo napora, mada bi muški svet možda bio više zainteresovan za veliku izložbu kriseva, karakterističnih asimetričnih bodeža.
    - Čangijski muzej i kapela na zajedljiv način odaju počast ratnim zarobljenicima iz Drugog svetskog rata koje su Japanci podvrgavali strahovitim mukama. Priče su ispripovedane pomoću fotografija, pisama, crteža i murala, a priče o herojstvu i slavljenju mira ublažavaju atmosferu. Postoje takođe replike poznatih Čangijskih murala, u prirodnoj veličini, koje je izvorno načinio ratni zarobljenik Stenli Voren u staroj bolnici za ratne zarobljenike. Originali se nalaze van domašaja javnosti u objektu koji je sada poznat pod imenom Blok 151 u blizini Čangijskog vojnog kampa.

    Verski objekti

    - 1927. je jedan tajlandski budistički monah osnovao hram Sakaya Muni Buddha Gaya, koji se obično naziva Hramom 1000 svetala. Ulaz ukrašavaju leopard i tigar, pri čemu je tigar u polu-skoku, širom otvorenih čeljusti. Unutra se nalazi statua Bude 15 m visoka i 300 tona, zajedno sa eklektičnom zbirkom statua božanstava uključujući i Guan Jina (kinesku boginju milosti) i hinduska božanstva Brahmu i Ganeša. U podnožju Budinih leđa nalaze se niska vrata koja vode u malu prostoriju za molitvu. Oko postolja na kome je smešten Buda stoje manji modeli ovog božanstva, i naravno, barem 1000 električnih svetiljki.
    - Amitabski budistički centar: u ovom sedmospratnom budističkom centru se održavaju časovi darme i meditacije (na njihovom zvaničnom sajtu možete pronaći raspored), kao i događaji u sklopu verskih festivala. Sala za meditaciju na gornjem spratu, presvučena crvenom i zlatnom tkaninom, otvorena je za javnost i prepuna je prelepih statua i ostalih predmeta obožavanja. Pored toga što je uključen u širenje glasa o zajednici, centar takođe poseduje i prodavnicu u kojoj se prodaju verski i duhovni rekviziti poput molitvenih zastava, točkova i ostalih predmeta koji se povezuju sa tibetanskim budizmom.
    - Hram Budinog zuba: otvoren 2008. uz mnogo pompe, ovaj veličanstveni petospratni budistički hram urađen u južno-kineskom stilu brzo menja značaj Kineske četvrti, postajući glavna atrakcija i za turiste i za lokalne vernike. U hramu se, kao što se i da naslutiti iz njegovog imena, nalazi relikvija za koju se veruje da je sveti Budin zub. Veličanstveni stub na kojem se ova relikvija nalazi se sastoji od 420 kg zlata koje su donirali vernici. Ovo je takođe i jedini hram koji - koliko je poznato - ima sopstvenu podzemnu garažu za parkiranje.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Singapur je stecište raznih kuhinja širom sveta, i mnogi stanovnici ove zemlje su opsesivni gurmani koji vole ’’makan’’, odn. da jedu.
    Čili-kraba je jelo koje se sastoji od sveže krabe u pikantnom sosu.
    Sataj: ražnjići mariniranog mesa pečenog na uglju, posluženog sa začinjenim sosom od kikirikija, krastavca, luka, pirinča i kokosa.
    Čar Kvaj Teov: debeli rezanci od pirinča prženi u soja-sosu sa povrćem, ribom ili mesom.

    Piće

    Alkohol je naširoko dostupan ali je veoma skup, zbog visokih singapurskih poreza na greh.
    Singapurska praćka: koktel koji sadrži džin, liker od višnje, kuantro, benediktin, sok od ananasa, sok od limete, grenadin i angosturu.
    Teh arak tarik: čaj od đumbira sa mlekom.

    Šta raditi i gde izaći

    - Ponesite dosta vode i dobre cipele za pešačenje... ovo nije obična šetnja po parku. Usred Prirodnog rezervata Centralnog razvođa, koji obuhvata 2000 hektara tla, nalazi se Rezervat MekRiči. Okružen je kružnom prašumskom stazom, dugom 12 km, koja se prolazi za 5 časova. Iako manje popularne, ni ostalih 6 staza ne zaostaju svojom lepotom koju poseduju staze Prirodnog rezervata Bukit Timaha, i čak pružaju i više izazova. Uzmite mapu iz šumarske kancelarije duž puta Lorni, kako biste se lakše snašli.
    Kad bi singapurske urbaniste bile u stanju da proizvedu raj, ne bi se mnogo razlikovao od Singapurskih botaničkih vrtova. Prednji ulaz vas vodi do idiličnog ribnjaka koi. Vikendom, nasmejana deca dolaze i hrane raznobojne ribe. Odmah iza, nalazi se bučni vodopad i ptice koje skakuću oko vodenih ivica, bez straha od lokalnog naroda.
    - Zaplovite kanuom oko ostrva - postoji veliki broj iznajmljivača kanua u Čangiju, na Istočnoj Obali i na ostrvu Sentosa.
    - Sretnite se licem uz lice sa ptičjim svetom u Džurongškom ptičijem parku na Džurongškom brdu, u kome se nalazi najveća zbirka ptica u čitavoj Jugoistočnoj Aziji. Tu je takođe i najveći ptičarnik na svetu, noćna kuća i nekoliko spektakularnih predstava sa pticama.
    - Istražite Nacionalni vrt orhideja u Singapurskim botaničkim vrtovima, u kojima se nalazi najveća zbirka orhideja na svetu. Botanički vrtovi obuhvataju park i džunglu od preko 52 hektra.
    - Zakoračite u fascinantni svet noćne divljine u Noćnom safariju, udaljenog malo više od sat vremena autobusom iz Singapura. - Redovne predstave sa životinjama predstavljaju dodatnu uživanciju pored opsežne zbirke životinja koju poseduje zoo-vrt u parku.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu