Senegal

    Senegal je definitivno mesto do kog se treba zaputiti ako ste u Zapadnoj Africi. Dugačke peščano-bele plaže, moderna muzička scena, kolonijalno nasleđe, divljina i neverovatno prijateljski nastrojeni ljudi čine ga fantastičnim mestom za sve one koji žele da istraže afričku kulturu, ili da se prosto opuste i iskuse vibracije istinske Afrike.

    Geografija i klima

    Položaj

    Senegal, zvanično poznat kao Republika Senegal, je zemlja u severnoj Africi. Ime duguje reci Senegal koja ga ograničava na istoku i severu. Senegal se sa spoljašnje strane graniči sa Atlantskim okeanom ka zapadu, Mauritanijom ka severu, Malijem ka istoku i Gvinejom i Gvinejom-Bisao ka jugu; sa unutrašnje strane gotovo u potpunosti okružuje Gambiju, tačnije ka severu, istoku i jugu, sa izuzetkom kratke gambijske obalne linije Atlantskog okeana.

    Regioni i okruzi

    Senegal je podeljen na 14 regiona. Zemlja se dalje deli na 45 departamenata, 103 okruga (od kojih nijedan nema administrativnu funkciju) i na lokalne samouprave koje biraju administrativne činovnike.

    Klima

    Klima Senegala je tropska, vrela i obiluje vlagom. Kišno godišnje doba (od maja do novembra) odlikuje se jakim jugoistočnim vetrovima, dok za vreme suvog godišnjeg doba (od decembra do aprila) preovladava vreli, suvi vetar harmatan. Jasno omeđena suva i vlažna godišnja doba proizvod su severoistočnih zimskih vetrova i jugozapadnih letnjih vetrova.

    Razumevanje

    Kultura

    Senegal je širom Afrike poznat po svom muzičkom nasleđu, usled popularnosti stila mbalak, koji je potekao iz sererske perkusionističke tradicije, popularizovan od strane muzičara Youssoua N'Doura i ostalih. Bubnjarski stil sabar je naročito popularan, a najviše se koristi za slavlja poput venčanja, itd.

    Jezik

    U Senegalu se postoje razne etničke grupe i kao u većini zapadnoafričkih zemalja, govori se nekoliko jezika, koja obuhvataju velika područja zemlje. Zvanični jezik je francuski.

    Religija

    : Islam je vladajuća veroispovest u Senegalu. Hrišćanske zajednice su u manjini.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    Muzej IFAN je jedan od najboljih muzeja u Zapadnoj Africi. Živopisne, maštovite izložbe sadrže maske i tradicionalnu odeždu raznih delova ovog regiona (uključujući i Mali, Gvineju-Bisao, Benin i Nigeriju), čineći tako odličan pregled stilova, a da vas ne bombarduje sa previše podataka. Muzej je rezultat promovisanja afričke umetnosti i kulture od strane bivšeg predsednika Sengora. Tamo možete videti i prelepe tkanine i rezbarije, bubnjeve, muzičke instrumente i poljoprivredne alatke mada, jedino što može da vam zasmeta jeste totalno odsustvno objašnjenja engleskom jeziku.

    Dvorci i palate

    Južni deo Place de l'Indépendance, Predsednička palata (Palais Présidentiel) iz 1907. okružena je raskošnim vrtovima.

    Verski objekti

    : Katedrala je velika ali poprilično nezanimljiva građevina iz 1920. No, ipak valja baciti pogled na nju, jer je to glavna katedrala u glavnom gradu, a u obližnjem vrtu postoji i dečije igralište - vaša deca će bez sumnje više želeti da ostanu tamo nego da obilaze impresivne kolonijalne građevine Dakara.

    Ostale atrakcije

    - Nacionalni park Niokolo-Koba: Raskošan i prelep, ovaj park pokriva površinu od 900 kvadratnih metara. Glavni je nacionalni park u Senegalu i predstavlja internacionalni biosferni rezervat. Tu obitavaju slonovi, lavovi, leopardi i divovska južnoafrička antilopa. Teško da ćete spaziti neku od pomenutih životinja, doduše, ali se možete nadmetati sa samim sobom u opažanju majmuna (zelenih i husara), riđastih antilopa i kongona.
    - Parc National des Oiseaux du Djoudj: Od novembra do aprila, oko 3 miliona ptica koje se sele na jug zaustavljaju se ovde, zbog toga što je ovaj nacionalni park jedno od prvih mesta sa stalnim vodenim lokacijama južno od Sahare. To je jedno od najvažnijih ptičijih utočišta na svetu, i zabeleženo je skoro 30 vrsta. Ružičasti flamingo, pelikan, patka i ptica močvarica su najbrojnije vrste.
    - Kuća robova (Maison des Esclaves): Ova građevina je jedna od poslednjih preostalih kuća za trgovinu robovima iz 18. veka, na čitavom ostrvu. Sagrađena 1786. i renovirana 1900., služi kao vizualni podsetnik ove surove trgovine. Vodi se, međutim, značajna debata o tome koliko je građevina istorijski značajna. Iako je tamnica verovatno služila za držanje robova, malo je verovatno da je ova građevina ili, pak, bilo koja druga na ostrvu imala svrhu prevoženja većeg broja robova. No, ipak, poseta ovom mestu predstavlja evokativan način da se dočaraju strahote tog doba.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Zvanično jelo Senegala jeste ’’ceebu jen’’ (ili ’’thebou diene’’) - pirinač i riba. Postoje dve verzije, crvena i bela, u zavisnosti od toga koji se sos koristi. Obavezno probajte i ukusnu ali neuhvatljivu verziju ’’ceebu jena’’ pod imenom ’’diagga’’, koju čini još više sosa i riblje ćufte. Ostala tipična jela su Maafe - obilni, uljani sos od kikirikija uz meso, koji se služe na belom pirinču. Yassa je ukusni sos od luka kojim se često preliva pirinač i piletina, Yassa poulet ili pirinač sa ribom prženom u dubokoj masnoći, Yassa Jen.

    Piće

    Toufam je neka vrsta jogurta razblažena zašećerenom vodom.
    Kad se pije čaj od nane, prva šoljica treba da je blago gorka, druga sa malo više šećera, a treća sa mnogo šećera.
    Palmino vino se pije ili sveže ili fermentisano, a popularna je takođe domaća kafa sa pimentom.

    Šta raditi i gde izaći

    - Obiđite dobro zalivanu i plodnu oblast Kazamans, i spustite se u Kap Skiring, gde ćete pronaći neke od najlepših plaža u Zapadnoj Africi. No, raspitajte se o trenutnim dešavanjima pre nego što se zaputite tamo, jer se ovoj oblasti već duže vreme vladaju konflikti
    - Okušajte se u pecanju. Sportsko pecanje u dubinama mora može da se organizuje u Dakaru ili ako želite opuštenije pecaroško iskustvo, zaplovite niz senegalske rukavce i reke.
    - Uživajte u Maloj obali (Petite Côte) na jugu Dakara koja se proteže na nekih 150 km i predstavlja jednu od najboljih plažnih oblasti Senegala. Glavna turistička odmarališta u ovoj oblasti jesu Mbur i malo severnije, Sali Portugal.
    - Istražite deltu Sin-Saluma, divlju regiju sa slanim močvarama, dinama i lagunama. Pođite na putovanje u pirogu (tradicionalnom afričkom čamcu), kroz - Nacionalni park delte Saluma, pa do brojnih malih ostrva delte, koja su raštrkana između bolonga (kanala).
    - Pridružite se eko-turističkom programu u prelepom regeionu Kazamans. Neka sela nude tradicionalni smeštaj i aktivnosti za turiste.
    - Rezervat Fatala, u Karangu, severno od gambijske granice), otvoren je tokom čitave godine. Pođite na tročasovni mini-safari u sopstvenom automobilu ili ga iznajmite u rezervatu. Videćete žirafe, nosoroge, južnoafričke antilope, obične antilope i mnoge vrste ptica.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije