San Marino

Upit za sve partnere

San Marino (0)

    Na bilo kom delu teritorije (čija ukupna površina iznosi 61 kvadratni kilometar), naročito na jednom od vrhova planina imaćete pogled na jedinstvenu panoramu: plodne ravnice Emilije-Romanje, valovita brda Marke i Montefeltra, kao i na mirno Jadransko more. Glavni grad San Marina takodje nosi naziv San Marino.
    Ovaj gradić bogat je istorijom, muzejima i neprocenjivim kulturnim spomenicima, dok velika ponuda predmeta domaće radinosti kao i suvenira omogućava nezaboravan šoping.
    Počeci San Marina kreću se od simpačne legende o Svetom Marinu koji je osnovao Republiku San Marino da bi onda, 301.godine pre nove ere, izbegao na planinu Titano.
    Osim Vatikana, San Marino predstavlja jedinu grad-državu na svetu koja je okružena u potpunosti drugom državom-

    Geografija i klima

    Položaj

    San Marino, zvanično Republika San Marino, je država koja se nalazi na italijanskom poluostrvu na istočnom obodu Apenina. U potpunosti je okružena Italijom.

    Regioni i okruzi

    San Marino je podeljen u devet opština (kastela): San Marino, Seravale, Borgo Madjore, Domanjano, Fiorentino, Akvaviva, Faetano, Ćezanova i Montedjardino.

    Klima

    Mediteranska klima sa uticajima kontinentalne. Leta su topla, a zime hladne.

    Razumevanje

    Kultura

    Kultura San Marina je poprilično zanimljiva za istraživanje. Postoje mnoge tipične stvari za kulturu i društvo San Marina. Najveći broj stanovnika i jesu ljudi poreklom iz San Marina mada ima i drugih etničkih grupa ponajviše Italijana. Italijanska kultura i tradicija je veoma dobro poznata širom sveta. Neki od elementa te kulture i tradicije mogu se osetiti i u San Marinu.

    Jezik

    Zvanični jezik je Italijanski.

    Religija

    Većinski deo stanovništva čine Katolici.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej Emigracije, mesto posvećeno migraciji i svim njenim aspektima, posebno u kontekstu San Marina i doseljenika i iseljenika iz ove zemlje.
    - Zavirite u muzej „St.Francis” smešten u srednjevekovnom manastiru ukoliko želite da se upoznate sa pravom crkvenom umetnošću, odnosno posetiti Galeriju moderne i savremene umetnosti koja sadrži skromnu ali raznoliku kolekciju slika, skulptura i fotografije.
    - Arheološki artefakti i slike u Državnom muzeju (Museo di Stato) svakako treba videti, uključujući i nekoliko dela čuvenog italijanskog slikara Gverčina.

    Dvorci

    - Obidjite Skupštinu grada koja je podignuta u neogotičkom stilu i nikako ne propustite smenu straže.
    - Znamenitosti koje svakako treba videti su još dvorac Malatesta u Seravale-u, savremena crkva i muzej marki i kovanog novca u Bordjo Madjore-u, crkva i manastir u Valdradjone-u i na kraju tvrdjava na Penjarosi.

    Verski objekti

    Posetite prelepe crkve San Marina koje uključuju Baziliku San Marina koja sadrži relikvijar Svetog Marina kao i crkvu iz 16.veka gde se nalaze Kapucineri (religiozni red).

    Ostale atrakcije

    Ne zaboravite tri najvažnije tvrdjave u San Marinu, Guaita, Montale i Ćesta, koje se izdužu iznad grada na planini Titano.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Kuhinja San Marina je veoma slična Italijanskoj kuhinji, posebno u susednim regionima Emilijom-Romanjom i Markom, premda imam sijaset jednistvenih jela. Tortelini, taljatelje, lazanje, ravioli i kaneloni. Pečeni zec sa mirodjijom. Tu su i Bolonjeze teleći kotleti kao i pržena teleća šnicla.

    Piće

    Lokalno pivo i vino su veoma dobri. Kafa je kao u Italiji, izvrsna.

    Šta raditi i gde izaći

    - Prisustvujte najvećoj jedriličkoj regati, 24 Ore di San Marino, koja se održava svake godine u julu ili trci Formule 1 koja se održava nedaleko od San Marina, u Imoli.
    - Posetite mirisne borove šume, poljane i reke - idealne za jahanje, ribolov i šetnju.
    - Za one koji žele da ponovo osete nalet adrenalin predlažemo da se okušaju u planinskom biciklizmu na jednoj od padina koje okružuju sam grad.
    - Obala Jadranskog mora takodej nije daleko.
    - Šoping u San Marinu, u ponudi su keramički predmeti lokalne izrade, marke i kovani novac, likeri i vina lokalne proizvodnje, zlato iz lokalnih zlatara, karte za igru, cigarete.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Letovanje

    Letovanje

    Najveći izbor aranžmana
    Hoteli i privatan smeštaj
    Najpovoljnije letovanje
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu