San Marino

Upit za sve partnere

San Marino (2)

Na bilo kom delu teritorije (čija ukupna površina iznosi 61 kvadratni kilometar), naročito na jednom od vrhova planina imaćete pogled na jedinstvenu panoramu: plodne ravnice Emilije-Romanje, valovita brda Marke i Montefeltra, kao i na mirno Jadransko more. Glavni grad San Marina takodje nosi naziv San Marino.
Ovaj gradić bogat je istorijom, muzejima i neprocenjivim kulturnim spomenicima, dok velika ponuda predmeta domaće radinosti kao i suvenira omogućava nezaboravan šoping.
Počeci San Marina kreću se od simpačne legende o Svetom Marinu koji je osnovao Republiku San Marino da bi onda, 301.godine pre nove ere, izbegao na planinu Titano.
Osim Vatikana, San Marino predstavlja jedinu grad-državu na svetu koja je okružena u potpunosti drugom državom-

Geografija i klima

Položaj

San Marino, zvanično Republika San Marino, je država koja se nalazi na italijanskom poluostrvu na istočnom obodu Apenina. U potpunosti je okružena Italijom.

Regioni i okruzi

San Marino je podeljen u devet opština (kastela): San Marino, Seravale, Borgo Madjore, Domanjano, Fiorentino, Akvaviva, Faetano, Ćezanova i Montedjardino.

Klima

Mediteranska klima sa uticajima kontinentalne. Leta su topla, a zime hladne.

Razumevanje

Kultura

Kultura San Marina je poprilično zanimljiva za istraživanje. Postoje mnoge tipične stvari za kulturu i društvo San Marina. Najveći broj stanovnika i jesu ljudi poreklom iz San Marina mada ima i drugih etničkih grupa ponajviše Italijana. Italijanska kultura i tradicija je veoma dobro poznata širom sveta. Neki od elementa te kulture i tradicije mogu se osetiti i u San Marinu.

Jezik

Zvanični jezik je Italijanski.

Religija

Većinski deo stanovništva čine Katolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Emigracije, mesto posvećeno migraciji i svim njenim aspektima, posebno u kontekstu San Marina i doseljenika i iseljenika iz ove zemlje.
- Zavirite u muzej „St.Francis” smešten u srednjevekovnom manastiru ukoliko želite da se upoznate sa pravom crkvenom umetnošću, odnosno posetiti Galeriju moderne i savremene umetnosti koja sadrži skromnu ali raznoliku kolekciju slika, skulptura i fotografije.
- Arheološki artefakti i slike u Državnom muzeju (Museo di Stato) svakako treba videti, uključujući i nekoliko dela čuvenog italijanskog slikara Gverčina.

Dvorci

- Obidjite Skupštinu grada koja je podignuta u neogotičkom stilu i nikako ne propustite smenu straže.
- Znamenitosti koje svakako treba videti su još dvorac Malatesta u Seravale-u, savremena crkva i muzej marki i kovanog novca u Bordjo Madjore-u, crkva i manastir u Valdradjone-u i na kraju tvrdjava na Penjarosi.

Verski objekti

Posetite prelepe crkve San Marina koje uključuju Baziliku San Marina koja sadrži relikvijar Svetog Marina kao i crkvu iz 16.veka gde se nalaze Kapucineri (religiozni red).

Ostale atrakcije

Ne zaboravite tri najvažnije tvrdjave u San Marinu, Guaita, Montale i Ćesta, koje se izdužu iznad grada na planini Titano.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Kuhinja San Marina je veoma slična Italijanskoj kuhinji, posebno u susednim regionima Emilijom-Romanjom i Markom, premda imam sijaset jednistvenih jela. Tortelini, taljatelje, lazanje, ravioli i kaneloni. Pečeni zec sa mirodjijom. Tu su i Bolonjeze teleći kotleti kao i pržena teleća šnicla.

Piće

Lokalno pivo i vino su veoma dobri. Kafa je kao u Italiji, izvrsna.

Šta raditi i gde izaći

- Prisustvujte najvećoj jedriličkoj regati, 24 Ore di San Marino, koja se održava svake godine u julu ili trci Formule 1 koja se održava nedaleko od San Marina, u Imoli.
- Posetite mirisne borove šume, poljane i reke - idealne za jahanje, ribolov i šetnju.
- Za one koji žele da ponovo osete nalet adrenalin predlažemo da se okušaju u planinskom biciklizmu na jednoj od padina koje okružuju sam grad.
- Obala Jadranskog mora takodej nije daleko.
- Šoping u San Marinu, u ponudi su keramički predmeti lokalne izrade, marke i kovani novac, likeri i vina lokalne proizvodnje, zlato iz lokalnih zlatara, karte za igru, cigarete.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Last minute

Last minute

Ne propustite
Popusti i do 30%