San Francisko - S.A.D.

San Francisko (0), S.A.D. (0)
San Francisko, SAD - hoteli, avio karte, metropole, leto 2020

Postoji mnogo razloga zašto se San Francisko konstantno ubraja među najživlje gradove u Sjedinjenim Državama.
San Francisko je smešten između okeana i planinskog lanca Sijera Nevada na istoku i zapadu, a šuma sekvoje i Kalifornijske pustinje na severu i jugu. Na pragu ovog grada nalazi se Zaliv San Franciska, koji savršeno naleže u prostoru između mosta Golden gejt i mosta preko Česapikskog zaliva i ne samo da je bolno prelep, nego je i sedište 14 malih ostrva, uključujući i Alkatraz.

Geografija i klima

Položaj

San Francisko, zvanično poznat kao grad i okrug San Franciska, jeste finansijsko, kulturno i transportno središte Zalivske oblasti San Franciska.

Regioni i okruzi

Svaki distrikt San Franciska poseduje sopstvenu jedinstvenu i karakterističnu kulturu. Postoji 11 upravnih distrikata San Franciska.

Klima

Za San Francisko je karakteristična mediteranska klima Kalifornijske obale, sa svežim letima, koja se većinom odlikuje vlažnim, blagim vetrovima i suvim letima.

Razumevanje

Kultura

Kultura San Franciska je obimna i raznovrsna po pitanju umetnosti, muzike, festivala, muzeja i arhitekture. Raznolikost kultura ovog grada, zajedno sa njegovim ekscentričnostima, toliko je velika da su one tokom godina mnogo uticale kako na SAD tako i na čitav svet.

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej savremene umetnosti San Franciska (San Francisco Museum of Modern Art, ili SFMOMA) postoji od 1935 godine. Godine 1995. je preseljen u kuću od cigala ispunjenu svetlošću koju je dizajnirao arhitekta Mario Bota.
- Posetite Muzej primenjene umetnosti, koji se nalazi u Golden Gejt parku, koji je jedan od najvećih u Kaliforniji.
- Muzej Azijske umetnosti poseduje jednu od najsveobuvatnijih zbirki azijske umetnosti u svetu. Muzej je 2003. godine preseljen u zgradu nekadašnje Gradske biblioteke, a pre toga je delio zgradu sa de Young muzejom.

Verski objekti

- Prva katedrala Kalifornije, otvorena 1854. godine, decenijama je pokušavala da udahne malo vere u San Francisko - uprkos tome što se nalazi u bordelskom središtu. Otuda i stroga opomena na crkvenom satnom tornju: ’’Sine, pridržavaj se načela i beži od zla.’’ Nadbiskupija je naposletku digla ruke od pokušaja da ulicu Dupont iz prostitutskog legla preobrati u versko središte, te je predala crkvu misiji kineske zajednice kojom su upravljali aktivistički orjentisani pavlini. Za vreme Drugog svetskog rata, ova crkva je služila američkoj vojsci kao rekreativni centar i kafeterija.
- Posetite Crkvu Sv. Petra i Pavla, koja se nalazi u blizini naselja Severna plaža.

Ostale atrakcije

- Alkatraz: ostrvo koje se nalazi u Zalivu San Franciska, tokom godina je bio prvi američki vojni zatvor, sa maksimalnom zaštitom. Oko ove teritorije su se sporili indijanski aktivisti i FBI.
- Park Buena Vista: dosledan svom imenu, ovaj park koji je osnovan 1867.godine nudi vam prelepi pogled na grad među vekovima starim čempresima, na zaliv, pa čak i na okrug Marin, u zavisnosti od toga koliko daleko ste spremni da pešačite uz strmo brdo. Kada je San Francisko izgoreo 1906. godine, ovo je bilo bezbedno mesto gde su njegovi stanovnici mogli da se sklone. Na putu niz brdo, pođite Zapadnom avenijom Buena Viste i pogledajte viktorijanske kuće koje se nalaze tu.
- Zamislite betonski most sa crnim i žutim prugama koji prelazi preko Zaliva San Franciska - upravo tako je prvobitno trebao da izgleda most Golden Gejt. Međutim inženjer Džozef B. Stros i arhitekte Gertruda i Irving Marou insistirali su na uzvišenijem dizajnu u stilu ar-dekoa i na prepoznatljivoj narandžastoj boji koja se slagala sa prirodnim okruženjem. Rezultat toga je most Golden Gejt iz 1937. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

San Francisko je najbolje mesto gde možete uživati u azijskoj kuhinji: koreanskoj, tajlanskoj, indijskoj, japanskoj, i naracno kineskoj..

Piće

Probajte pivo. Uprkos tome što je mnogo manji od Njujorka, San Francisko poseduje više malih pivara.

Šta raditi i gde izaći

- Jedna od glavnih atrakcija u San Francisku je mreža vekovima starih tramvaja, jedini pokretni američki nacionalno - istorijski eksponat. Sistem je otvoren 1873. godine, kada je Endru Holidaj navodio prvu žičaru niz Ulicu Klej, blizu Trga Portsmaut, kako bi se time zamenila kola koja su vukli konji. Najviše se uživa u vožnji i u pogledu iz vozila ako se stoji na nekoj od spoljašnjih platformi. Tramvaji saobraćaju na tri maršrute. Linije Pauel-Hajd i Pauel-Mejson, koje započinju iz Ulice Pauel i Tržne ulice, kreću se otprilike u pravcu sever-jug između Ribarskog pristaništa (Fisherman's Wharf) i Junion Skvera. Linija Kalifornijska ulica se proteže duž pravca istok-zapad od Kalifornijske ulice i Tržne ulice, u blizini Embarkadera do Avenije Van Nes.
- Čuveni terminal za trajekte, Ferry Building, koji se nalazi na Embarkaderu u podnožju Tržne ulice, već dugo je jedno od obeležja San Franciska. Otvoren je 1898. godine, kao saobraćajni centar za one koji na posao putuju trajektom i za one koji putuju vozom. Na vrhuncu svoje slave imao je i 50.000 putnika dnevno. Tokom 1930-tih, kada su putnici počeli da se masovno odlučuju za prevoz kolima broj trajektaša je opao. Tokom 1950-tih unutrašnjost ove građevine je pretvorena u kancelarijski proctor. Trajekt je ponovo ušao u upotrebu za vreme 1970-tih.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja