Njujork - S.A.D.

Njujork (0), S.A.D. (2)
Njujork, SAD - avio karte, metropole, aranžmani, hoteli, city break

Njujork je poznat je po užurbanom ritmu života. Ovde možete uživati u poznatim restoranima, luksuznim noćnim klubovima, pozorištu i arhitektonskim remek-delima. Njujork je takođe i globalno finansijsko sedište, što ga čini jednom od najvećih metropola u Americi i svetu.
Epicentar života u Njujorku je oduvek bio Menhetn. Njega okružuju četiri gradska okruga - Bronks, Bruklin, Kvins i Staten Ajlend, od kojih svaki poseduje poseban duh i turističke atrakcije.

Geografija i klima

Položaj

Njujork se nalazi na ušću reke Hadson, u najjužnijem delu države, koji je deo Srednjeatlantskog regiona Sjedinjenih Država.

Regioni i okruzi

Njujork Siti se sastoji od pet gradskih okruga (Menhetn, Bronks, Bruklin, Kvins i Staten Ajland), koji funkcionišu kao pet odvojenih okruga.

Klima

Klima Njujorka je vlažna subtropska.

Razumevanje

Kultura

Brojni američki kulturni pokreti su začeti u ovom gradu, poput Harlemske renesanse, kojom je uspostavljen afroamerički književni kanon u Sjedinjenim Državama.

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej Metropoliten: sa više od 5 miliona posetilaca godišnje, ovaj muzej (poznatiji kao Met) je najpopularnija turistička atrakcija u Njujorku, sa jednom od najbogatijih riznica umetnosti na svetu. Met je prava samostalna kulturna država-grad, sa 2 miliona individualnih eksponata u svojoj zbirci. Projekat rekonstrukcije Meta, vredan 2 miliona dolara, doprineo je da se brojni radovi iznesu iz skladišta, da se renoviraju sale sa slikama i skulpturama iz 19. i 20. veka, da se prošire delovi sa radovima iz perioda Antičke Grčke i rimskog perioda, kao i da se preuredi Američko krilo.
- Lower East Side Tenement Museum: u ovom muzeju izložena je inspirativna baština američkog susedstva, u vidu tri rekonstrukcije stambenih zgrada sa početka 20. veka.

Verski objekti

- Episkopalna crkva Sv. Avgustina je građevina iz 1828. godine i sedište je najveće afro-američke kongregacije na Lower East Side-u. Zavirite unutar crkve i pogledajte rekonstruisane ’’galerije robova’’, čija je namena u ranim danima crkve bila da razdvoje vernike na osnovu rase.
- Katedrala Sv. Jovana Bogoslova je najveća verska lokacija u Sjedinjenim Državama i još uvek nije završena. Kada njena gradnja najzad bude okončana, ova episkopalna katedrala visoka 610 stopa će biti treća najveća crkva na svetu (posle Bazilike Sv. Petra u Rimu i Crkve Svete Deve Marije u Jamusukrou u Obali slonovače).

Ostale atrakcije

- Kao i gradski sistem podzemne železnice, veliki i veličanstveni Central Park, otvoreni prostor na 843 hektra u obliku pravougaonika usred Menhetna i predstavlja odlično stecište za sve društvene staleže. Sagrađen je 1860-tih i 1870-tih od strane Frederika Loua Olmsteda i Kalvera Voa, na močvarnom severnom obodu grada. Ovaj ogromni park je zamišljen kao mesto na kome slobodno vreme mogu da provode svi Njujorčani, bez obzira na rasu, društveni stalež ili veroispovest. Raskošni travnjaci, sveže šume, cvetni vrtovi, staklasta voda i krivudave, pošumljene staze pružaju Njujorčanima parče prirodnog spokoja.
- Javna biblioteka Njujorka je glavna istraživačka zgrada u sistemu njujorških javnih biblioteka, a donedavno zvala Biblioteka humanističkih i društvenih nauka. To se promenilo kada je biznismen, bilioner i kurator biblioteke, Stiven A. Švarcmen, donirao 100 miliona dolara za njeno proširenje. Tada se i centralna zgrada preimenovala u Zgradu Stivena A. Švarcmena. Ova biblioteka bila je i ostala jedna od nekoliko specijalističkih istraživačkih biblioteka u Njujorku. Smešten je u veličanstvenoj građevini u stilu Boz-Ara koja predstavlja odraz njenih industrijalističkih korena.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Kuhinja Njujorka predstavlja mešavinu svetskih kuhinja koje su sa sobom doneli imigranti. Istočnoevropski i italijanski imigranti su ovaj grad učinili poznatim po pecivima, čizkejku i njujorškoj pici, dok se kineski restorani mogu naći svuda.

Šta raditi i gde izaći

- Njujork je grad odličan za šetnju i pešačenje, ali ako želite da se okružite prirodom, uputite se u Central Park. Tamo je u ponudi nekoliko tipova pešačkih obilazaka - uglavnom na betonskih stazama. To je prilika da se odaljite iz bučnog grada.
- U Njujorku postoji veliki broj zidova za penjačke aktivnosti. Neki od glavnih su The Sports Center Climbing Wall, sa zidom dugim 14 metara, kao i Manhattan Plaza Health Club Climbing Wall, čija penjačka površina zauzima 1542 kvadratna metra, sa preko 60 staza.
- Možete iznajmiti kajak u Pristaništu 40 u Hudson River Parku na Menhetnu, a Manhattan Kayak Company organizuje grupne vožnje u trajanju od sat vremena, ili naprednije kurseve u kojima se prelazi i do 80 km na dan.
- Tokom zimskih meseci, klizanje na ledu je veoma popularno u Njujorku. Rockefeller Centre je najpoznatije klizalište, i otvoreno je sve do ranog aprila. Klizalište u Central Parku je takođe posećeno. Ako vremenski uslovi nisu idealni, u Riversajd Parku na reci Hadson u 142. ulici postoji zatvoreno klizalište.
Nepomirljivi
21:37HRT 2
Nepomirljivi
Kil Bil
22:00CineStar...
Kil Bil
Fatalna nesreća
23:15CineStar TV
Fatalna nesreća
Kil Bil 2
00:00CineStar...
Kil Bil 2
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike