Los Anđeles - S.A.D.

Los Anđeles (0), S.A.D. (0)
Los Anđeles, SAD - metropole, hoteli, avio karte, aranžmani, city break

Sunčani Los Anđeles je poznat kao jedan od najvažnijih svetskih centara umetnosti, zabave i kulture. Ovaj grad, tačnije njegovo predgrađe Holivud, je centar filmske i TV industrije. U gradu se nalaze brojni muzeji, univerziteta i pozorišta, a takođe je i važno središte svetske muzičke scene.

Geografija i klima

Položaj

Los Anđeles, poznat i kao ’’Grad Anđela’’ ili prosto L.A., najveći je grad u Kaliforniji. Smešten na prostranom basenu u Južnoj Kaliforniji, okružen je velikim planinskim vencima, dubokim dolinama, šumama, pustinjama i Tihim okeanom.

Regioni i okruzi

Podeljen je na distrikte.

Klima

U Los Anđelesu vlada mediteranska klima.

Razumevanje

Kultura

Los Anđeles se često naziva ’’Svetskim sedištem kreativnosti’’, zbog činjenice da njegov svaki šesti stanovnik radi u kreativnoj industriji.

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Religija

Rimokatolički nadbiskup Los Anđelesa upravlja najvećom nadbiskupijom u zemlji.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej tolerancije: njime upravlja Centar Sajmona Vizentala i u njemu se koristi interaktivna tehnologija u svrhe boljeg suočavanja posetilaca sa rasizmom sa naročitim osvrtom na Holokaust. Možete da proučavate razne zaostavštine iz vremena nacizma, poput pisama Ane Frank, vojničkog kreveta iz koncentracionog logora Majdanek i Geringove vojničke kape. Nekoliko puta nedeljno, neki od ljudi koji su preživeli Holokaust drže predavanja.
- Centar Getty predstavlja trostruko uživanje: stelarno-umetnička zbirka, fenomenalna arhitektura Ričarda Meijera i vrtovi Roberta Irvina koji se menjaju sa godišnjim dobima. Kada je vreme vedro, imate i pogled na grad i na okean koji vam oduzima dah. Odlično doba za posetu jeste kasno poslepodne, nakon što se gužva proredi.
- Muzej Američkog zapada, gde izložbe vezane za dobre, loše i ružne strane američke zapadne ekspanzije privlače sve posetioce. Najpopularniji eksponati jesu originalna poštanska kočija, velika zbirka vatrenog oružja marke Kolt.

Verski objekti

- Misija Sv. Gavrila: 1781. godine mala grupa doseljenika u ovoj misiji se otisnula u potragu za Gradom Anđela (El Pueblo de Los Angeles), u današnjoj centralnoj gradskoj oblasti. Oko 3 milje jugoistočno od Pasadene u gradu Sen Gejbrijel, to je četvrta u lancu od 21 misije u Kaliforniji i jedna je od najlepših. Njena crkva se diči špansko-maurskim ukrasima, bakarnom krstionicom, statuama svetaca i oltarom iz 1790. godine koji je napravljen u Meksiko Sitiju. U prizemlju ćete otkriti groblje, originalne bačve za loj za izradu sapuna, kao i fontane. U malom muzeju nalaze se istorijske Biblije, obredne odežde i indijanske rukotvorine.
- Preko puta od Starog trga El Puebla, nalazi se mala crkva iz 1822. godine, od milošte prozvana La Placita (’’Maleni trg’’), za koju su sentimentalno vezani Latinoamerikanci iz Los Anđelesa. Zavirite unutra i pogledajte zlatom okićeni oltar i oslikani svod.
- Ušuškan iza drveća, oko 11 milja severno od Peperdina, nalazi se očaravajući hinduski hram Malibua. Posetioci su dobrodošli, ali bi trebalo da budu skromno obučeni. Tokom vikenda, u kuhinji hrama se na tanjirima od stiropora služe jednostavna vegetarijanska jela.

Ostale atrakcije

- Ljubitelji skrovitih mesta mogu da pređu Kalifornijski obalski put i upute se ka Utočištu Sera, još jednoj nekadašnjoj kući iz Rindža koja je sada versko utočište. Možete slobodno šetati okolo i uživati u cveću i pogledu, ali trudite se da poštujete smireni, tihi ambijent.
- Vrtovi Virdžinije Robinson: ovaj ’’tajni’’ vrt Beverli Hilsa ušuškan je među raskošnim posedima severno od Sanset Bulevara. Virdžinija Robinson, supruga Harija Robinsona, gajila je ljubav prema biljkama i posvetila je veliki deo života stvaranju ovog vrta. Moći ćete takođe da zavirite i u veliku kuću lepih umetnosti u vlasništvu Robinsonovih, gde su Fred Aster, Ronald Regan i ostale slavne holivudske ličnosti imale običaj da navraćaju na partiju bridža.
- Diznilend: ovaj 50 godina star zabavni park je i dalje najčuveniji na svetu. Ovom ’’Čarobnom kraljevstvu’’ se često dodaju neka nove atrakcije. Park je podeljen na tzv. ’’zemlje’’ (Main Street USA, Tomorrowland, Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Toontown), a u svakoj od njih se nalaze brojni vidovi zabave. Među omiljene atrakcije spadaju Haunted Mansion, Space Mountain, Star Tours i Indiana Jones Adventure. Fenomenalni Electrical Parade i noćna izvođenja sa laserskim svetlom su vredne posete.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Los Anđeles je jedno od najboljih mesta u zemlji kada je u pitanju hrana. Ovde možete pronaći gotovo sve što možete da zamislite. Od tradicionalnih američkih restorana pa do novog talasa organskih kafea, jeftinih kamiona sa takosima i elegantnih gostionica sa hranom koja vam oduzima.

Šta raditi i gde izaći

U holivudskim Universal Studios nalazi se svet avantura ispunjenih zabavom za čitavu porodicu. Pođite na svetski poznati obilazak studija, iskusite uzbudljive vožnje. Ne propustite priliku da posetite najveći svetski filmski studio i zabavni park! Spremite se za vrhunski filmski holivudski doživljaj! Nađite se iza scene i istražite gde se prave holivudski filmovi. Upustite se u čitav taj doživljaj vozeći se novim tramvajima sa ugrađenim HD-monitorima. Ne propustite predavanje o specijalnim efektima na kojem možete da naučite sve o tajnama snimanja vaših omiljenih blokbastera. Postanite ekspert u snimanju holivudskih filmova učeći o CGI-ju, stop-motion animaciji, snimanju pokreta i 3D tehnologiji. Potom, pođite u akciju na vožnje pune uzbuđenja, i posetite predstave i atrakcije koje vas uvlače direktno u neki od najvećih svetskih filmova.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava