Havaji - S.A.D.

Havaji (0), S.A.D. (3)
Havaji, SAD - letovanje 2018, ponude, apartmani, avio karte, hoteli

Havaji su u sastav SAD-a primljene kao poslednja, 50-ta država. Nalaze se u centralnom delu Pacifika i udaljeni su preko 2000 milja od kontinenta. Ovde se stanovništvo uglavnom bavi turizmom i ugostiteljstvom. Obala je pogodna za surfovanje, jer talasi dostiži visini i preko 8 metara.
Po vizuelnom utisku, Havaji su destinacija koja gotovo da nema mane. Čini ih jedno očaravajuće multikulturalno društvo koje potiče iz Polinezije, Azije, Severne Amerike i Evrope - slika i prilika onog najraskošnijeg i najbožanstvenijeg u prirodi.

Geografija i klima

Položaj

Havaji se nalaze blizu središta severnog dela Tihog okeana, u severoistočnom uglu Polinezije.

Regioni i okruzi

Havaje čini 8 glavnih ostrva, od kojih je 6 otvoreno za turizam.

Klima

Klima koja vlada na Havajima je tipična za tropske predele, mada temperature i vlažnost imaju tendenciju da budu malo ekstremniji usled konstantnog prisustva pasata sa istoka.

Razumevanje

Kultura

Aboridžinska kultura Havaja je poreklom polinežanska. Havaji predstavljaju najsevernije proširenje prostranog polinežanskog trougla koji čine južni i središnji deo Tihog okeana. Iako su od tradicionalne havajske kulture u savremenom havajskom svetu ostali samo delići, obredi i tradicije se s vremena na vreme izvode na svim havajskim ostrvima. Neki od ovih kulturoloških uticaja su toliko jaki da su uspeli da se ukorene i širom S.A.D.-a, kao npr. popularni ples hula i havajska svetkovina luau (u dosta modifikovanoj verziji).

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Religija

Najbrojniji su katolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Havajski vojni muzej vojske S.A.D.-a bavi se vojnom istorijom od perioda vladavine kralja Kamehameha u vreme 1700-tih, zaključno sa ulogom američke vojske na ostrvu. Ovaj muzej se nalazi u vojnom rezervatu Fort De Rasi.
- Muzej misionarskih kuća (Mission Houses Museum) je autentično opremljen ručno izrađenim jorganima, divanima u gostinjskoj sobi i gvozdenim posudama za kuvanje koje stoje nad kamenim kaminima. Prvi misionari koji su došli ovamo sa sobom su poneli i nešto više od svojih stvari kada su napuštali Boston: sa sobom su doneli montažnu drvenu kuću, koja se danas naziva Frame House!

Verski objekti

- Na ostrvu se nalazi izvrsni Kauai Adhinam (Kauajev hinduski manastir), koji je i sve popularnija turistička atrakcija. Smešten na 458 jutara zemlje u raskošnoj tropskoj kišnoj šumi iznad reke Vailue. Tradicionalni južnoindijanski šaivitski manastir (tj. manastir posvećen Šivi) predstavlja bujnu vrtnu oazu, sa salom za meditaciju i statuama Ganeše usred tropske divljine. U radnji sa poklonima u ovom manastiru naći ćete diskove sa verskim pesmama, budilnike sa Velikim kristalom, granitne lingame i figurice Ganeše od tigrovog oka.
- Crkva Vaijoli Huija je popularna lokacija za neobična crkvena venčanja. Crkvu su podigli prvi misionari Hanaleja, Velečasni Vilijam Aleksander i njegova supruga, koji su ovde doputovali 1834. godine, u kanuu sa duplim trupom. Njihova crkva, dvorana i misijska kuća i dalje su u centru grada, smešteni na velikom sređenom travnjaku sa prelepim planinama u pozadini.
- Crkva Mokuajkaua: 4. aprila 1820.godine prvi hrišćanski misionari koji su se uputili na Havajska ostrva uplovili su u Zaliv Kajlua. Kada su se iskrcali, nisu bili svesni da je stara havajska religija na tom istom mestu zabranjena samo par meseci pre njihovog dolaska. Kralj Liholiho im je dodelio ovu lokaciju kako bi na njoj osnovali prvu havajsku hrišćansku crkvu.
- Katedrala Sv. Andreja, u francusko-gotičkom stilu, bila je lični omaž kralja Kamehameha IV arhitekturi i veri Engleske crkve. Sledeći tradiciju engleskog osnivača crkve, havajski kralj i njegova supruga, kraljica Ema, osnovali su Havajsku anglikansku crkvu 1858. godine. Kralj Kamehameha V je položio temelje 1867. godine, 4 godine nakon smrti Kamehameha IV, na dan Sv. Andreja - otuda i naziv crkve.

Ostale atrakcije

- Istražite Havajski vulkanski nacionalni park, jedno od prirodnih svetskih čuda. Mauna Loa, visok 4103 m, najveći je zasebni planinski masiv na svetu, a i česte erupcije i isparavanja još uvek aktivnog vulkana Kilauee, visokog 1200 m, predstavljaju neobičan (i bezbedan) prizor. Erupcije se stalno dešavaju i može se videti lava kako teče u okean.
- Posetite zoo-vrt u Honolulu, u kome se nalazi preko 1230 sisara, ptica i reptila. U blizini se nalazi i park Kapiolani, u kom se jednom godišnje održava završnica Honolulskog maratona. Ovaj prelepi park na površini od 202 hektra, koji je tokom 1870-tih napravio kralj Kalakaua, nalazi se na listi Istorijskog registra države.
- Istražite Molokai i njegove neobične šarene prodavnice u lučkom gradu Kaunakakaiju, obiđite spektakularnu obalu na leđima konja, posetite plantažu kafe, ili pak posetite vodopade Moaula.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Tipičan ručak obuhvata ribu ili neko drugo meso, sa dve kašike pirinča i salatom od makarona.

Piće

Probajte pivo. Postoji mnogo izvrsnih lokalnih pabova na Havajima.

Šta raditi i gde izaći

- Iznajmite čamac - plovite tropskim vodama oko Havaja sa ili bez posade, ili se ukrcajte na neku od jahti usidrenih u luci Lahaina, u Mauiju.
- Pecajte u dubokim vodama na obali Kona na Velikom ostrvu.
- Let ostrvskim helikopterom je savršeni način da se sagledaju netaknute šume, divlji vodopadi i zelene doline.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
1. maj

1. maj

Popularne prolećne ture
Atraktivne destinacije
Autobusom ili avionom
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije