Boston - S.A.D.

Boston (0), S.A.D. (1)
Boston, SAD - metropole, avio karte, hoteli, aranžmani

Boston se nalazi na reci Čarls i jedan je od najstarijih američkih gradova, a ujedno je i prestonica Masačusetsa. Pored toga što poseduje istorijski značaj, Boston je takođe i metropola, bogata kulturom i skrivenim lepotama.
Svaki deo grada poseduje svoj jedinstveni šarm. Tako Severni kraj ima odličnu italijansku hranu, na Kenmorskom trgu se nalazi Fenvej park, a u Južnom kraju su irski pabovi. Boston poredstavlja spoj starih i novih tradicija, i to ga čini značajnim kulturnim središtem.

Geografija i klima

Položaj

Boston je glavni, ujedno i najveći grad Masačusetsa, a takođe i jedan od najstarijih gradova u Sjedinjenim državama.

Regioni i okruzi

Broj zvaničnih naselja na koje je Boston podeljen je 21.

Klima

U Bostonu vlada klima koja je po prirodi kontinentalna, ali zbog svoje lokacije na obali prima i uticaje morske klime. To je fenomen koji je uobičajen za južnu obalu Nove Engleske.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je engleski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Salem je nekada bio čuveno središte brzoplovne trgovine sa Kinom. Nacionalno salemsko pomorsko istorijsko nalazište (Salem Maritime National Historic Site) obuhvata carinarnicu, pristaništa i ostale zgrade duž ulice Derbi. Nalazište obuhvata 10 različitih istorijskih lokaliteta unutar oblasti koju čine dva bloka. Od 50 pristaništa koja su se nekada nalazila u Salemskoj luci ostalo je samo tri, od kojih je najduže pristanište Derbi.
- Muzej i brod Bostonske čajanke: decembra 1773.godine, kad je pala noć, grupa kolonista prerušenih u Mohikance iskočila je iz Old South Meeting House i uputila se do Grifinovog pristaništa, gde su se uspeli na tri broda koja su tamo bila usidrena. Besni zbog poreza koje su Britanci nametnuli na čaj i ostale uvozne proizvode, kolonisti su, naoružani sekirama, uništili 342 sanduka britanskog čaja, bacivši ih u more. Danas, Brod Bostonska čajanka stoji kao spomenik ovom događaju.

Dvorci i palate

Oružarnica Prvog kadetskog korpusa (First Corps of Cadets Armory): ovaj srednjevekovni dvorac nalazi se na istaknutom mestu. Zajedno sa svojim kulama, oklopnim tornjevima na zatvorenom balkonu i parapet zidovima, ovo zdanje je konstruisano 1891. godine kao oružarnica za dobrovoljnu narodnu vojsku imućnih trgovaca i profesionalaca.

Verski objekti

- Kraljeva kapela i grobnica: stanovnici Bostona nisu bili zadovoljni kada je nekadašnja anglikanska crkva 1688. godine podignuta na ovom mestu. Granitna kapela koja se danas nalazi tu podignuta je 1754. godine. U crkvi se nalazi najveće zvono koje je ikad napravio Pol Rever.
- Crkva Hrista: Piter Harison, prvi američki arhitekta, 1761. godine je dizajnirao najstariju kembridžsku crkvu (takođe je dizajnirao i Kraljevu kapelu u Bostonu). Teodor Ruzvelt je bio jedan od predavača u nedeljnoj školi u crkvi,k dok je bio student na Harvardu.

Ostale atrakcije

- Smaragdna ogrlica je naziv za niz parkova i zelenih prostora koji se protežu širom Bostona, 7 milja od Bostonske opštine do Frenklin parka. Ovu oblast je u kasnom 19. veku dizajnirao Frederik Lo Olmsted, kako bi stanovnici Bostona uvek imali mesto gde mogu da udahnu malo svežeg vazduha, odmore oči posmatrajući zelenu travu i vodu koja teče. Naročito je pogodna za vožnju biciklom.
- Stara gradska većnica: ova monumentalna građevina iz perioda Drugog francuskog carstva danas je kancelarijski prostor sa jednim luksuznim restoranom, ali i ova lokacija je istorijski značajna. Na prednjem delu nalazi se komemorativna ploča u znak sećanja na mesto gde je nekada bila prva državna škola, Bostonska latinska škola, osnovana je 1635. Mozaik na pločniku obeležava mesto gde su se obrazovali Bendžamin Frenklin, Ralf Valdo Emerson i Čarls Bulfinč. Statue Bendžamina Frenklina, osnivača, i Džozaje Kvinsija, drugog bostonskog gradonačelnika, nalaze se unutar dvorišta.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

U Bostonu možete probati izvrsnu morsku hranu sa obližnje obale Nove Engleske. Među lokalne specijalitete spadaju zapečeni pasulj, bakalar i čorba od školjki. Ako želite dezert, lako ćete naći dobar sladoled. Boston (kao i čitava Nova Engleska) nalaze se među regionima u kojima se najviše konzumira sladoled po glavi stanovnika.

Šta raditi i gde izaći

Bostonska agencija ONLY 3-Hour Whale Watch će vam organizovati izlet za posmatranje kitova i to na izuzetno brzom katamaranu. Posetićete i obalu Stelvagen, najčuveniju destinaciju za posmatranje kitova na Istočnoj obali. Velika koncentracija grbavih kitova, kitova perajara i oštrokljunih kitova na Stelvagenu pruža vam avanturu prepunu mogućnosti da naučite ponešto o ovim životinjama dok ih posmatrate kako plivaju u svom prirodnom okruženju.
Đangova osveta
19:00Pink Action
Đangova osveta
Roki
19:00Pink Movies
Roki
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja