S.A.D.

    Od svojih ogromnih ravnica, snegom prekrivenih planina, dubokih šuma i neobičnih kamenih formacija, do visokih nebodera i eksplozivnom kulturnom scenom, SAD predstavlja kolaž ekstrema.
    Ništa vas ne može pripremiti za vaš prvi pogled na nezaboravni horizont Menhetna, vašu prvu vožnju u žutom taksiju, sveprisutne lokale sa hamburgerima, zevajuća prostranstva prerije, slatki džez Nju Orleansa, ili neonski luksuz Las Vegasa.

    Geografija i klima

    Položaj

    Sjedinjene Američke Države su smeštene uglavnom u središnjem delu Severne Amerike, gde se njenih 48 država zajedno sa Vašingtonom, glavnim gradom, nalazi između Tihog i Atlantskog okeana, a graniči se sa Kanadom ka severu i Meksikom ka jugu.

    Regioni i okruzi

    Sjedinjene Države predstavljaju saveznu uniju od 50 država.

    Klima

    Zbog velikog obima i geografske raznolikosti, u SAD-u su prisutni skoro svi klimatski tipovi. Ka istočnom delu 100. meridijana, klima se kreće od vlažne kontinentalne na severu do vlažne subtropske na jugu.

    Razumevanje

    Kultura

    SAD je multikulturalna zemlja, u kojoj borave razne etničke grupe, i samim tim postoje i razne tradicije i vrednosti. Glavna kultura u Americi jeste Zapadna kultura, koja se u mnogome razvila iz tradicija evropskih imigranata, sa uticajima iz mnogih drugih izvora, poput tradicija koje su sa sobom doneli robovi iz Afrike.

    Jezik

    Engleski je zvanični nacionalni jezik.

    Religija

    Većina stanovništva se izjašnjava kao hrišćani. Glavne ne-hrišćanske veroispovesti su judaizam, budizam, islam i hinduizam.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Muzej Metropoliten: sa više od 5 miliona posetilaca godišnje, ovaj muzej (poznatiji kao Met) jeste najpopularnija turistička atrakcija u Njujorku, sa jednom od najbogatijih riznica umetnosti na svetu. Met je prava samostalna kulturna država-grad, sa 2 miliona individualnih eksponata u svojoj zbirci.
    - Southern Food & Beverage Museum: smešten u krajnje komercijalnom tržnom centru Rivervok, ovaj muzej vam se neće svideti na prvi pogled - gledan spolja više podseća na prodavnicu poklona nego na bilo šta drugo. No, ne sudite o knjizi prema njenim koricama. U njemu se zapravo nalazi poprilično fascinantna i dobro izvedena izložba iza prodavnice u prednjem delu, na kojoj ćete verovatno naučiti više nego što vam je ikad bilo potrebno o hrani i jelima američkog Juga, naročito Nju Orleansa i Luijzijane.

    Dvorci i palate

    Među hiljadama mesta koja vredi posetiti, nikako ne propustite da pogledate najveličanstveniji i verovatno najromantičniji dvorac od svih američkih: dvorac Bolt na ostrvu Hart. Ovaj gotički dragulj je podigao Džordž Čarls Bolt, koji je nekada posedovao čuveni hotel Valdorf-Astoriju na Menhetnu. Trebalo je da predstavlja repliku ogromnog dvorca u Rajnskoj oblasti u Nemačkoj, ali ja Bolt prestao sa gradnjom na pola puta nakon što je njegova voljena žena Luiz umrla. Taj prostor je decenijama bio igralište za veverice i dabrove, dok 1970-tih nisu ponovo početi radovi na njemu, izgradivši ga baš onako kako je Bolt želeo.

    Verski objekti

    - Nacionalna vašingtonska katedrala: otvorena za sve veroispovesti i verovanja, u ovoj svetoj kući, dok je njome upravljala Episkopalna biskupija, održavale su se službe za protestante, katolike, muslimane, Jevreje, budiste i bahajce. Predsednici, nakon svoje inauguracije, prisustvuju na ovim službama za razne veroispovesti, državne sahrane se takođe održavaju unutra, a ovo je takođe i mesto gde je Martin Luter King Junior održao svoju poslednju nedeljnu propoved.
    - Na ostrvu praktično lišenom hinduizma nalazi se izvrsni Kaua'i Aadheenam, jednostavno nazvan Kauajevim hinduskim manastirom, koji je i ozbiljan manastir i sve popularnija turistička atrakcija. Smešten na 458 jutara zemlje u raskošnoj tropskoj kišnoj šumi iznad reke Vailue, tradicionalni južnoindijanski šaivitski manastir (tj. manastir posvećen Šivi) predstavlja bujnu vrtnu oazu, sa salom za meditaciju i statuama Ganeše usred tropske divljine. U radnji sa poklonima u ovom manastiru naći ćete diskove sa verskim pojanjem, budilnike sa Velikim kristalom, granitne lingame i figurice Ganeše od tigrovog oka.

    Ostale atrakcije

    - Kao i gradski sistem podzemne železnice, ogromni i veličanstveni Central Park, otvoreni prostor na 843 hektra u obliku pravougaonika usred Menhetna, i predstavlja odlično stecište za sve društvene staleže - upravo onako kako je i zamišljeno. Sagrađen 1860-tih i 1870-tih od strane Frederika Loua Olmsteda i Kalvera Voa na močvarnom severnom obodu grada, ovaj ogromni park je zamišljen kao mesto na kome slobodno vreme mogu da provode svi Njujorčani, bez obzira na rasu, društveni stalež ili veroispovest. Čini fantastičnu oazu: raskošni travnjaci, sveže šume, cvetni vrtovi, staklasta voda i krivudave, pošumljene staze pružaju Njujorčanima parče prirodnog spokoja za kojim toliko žude.
    - Park Buena Vista u San Francisku: dosledan svom imenu, ovaj park koji je osnovan 1867. nudi vam prelepi pogled na grad među vekovima starim čempresima, na zaliv, pa čak i na okrug Marin, u zavisnosti od toga koliko daleko ste spremni da pešačite uz strmo brdo. Kada je San Francisko izgoreo 1906., ovo je bilo bezbedno mesto gde su njegovi stanovnici mogli da se sklone. Na putu niz brdo, pođite Zapadnom avenijom Buena Viste, i pogledajte viktorijanske kuće koje se nalaze tu. Tehnički, park se zatvara kad sunce zađe, ali romantični pogled ponekad ume da inspiriše i na šetnju u kasnim časovima.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Glavna struja američke kuhinje je slična onoj u ostalim zapadnim zemljama. Karakteristična jela poput pite od jabuka, pržene piletine, pice, hamburgera i hot-doga potiču iz recepata raznih imigranata. Pomfrit, meksička jela poput buritosa i takosa, i jela od paste koja potiču iz italijanskih izvora konzumiraju se naširoko. Svinjetina pečena na laganoj vatri i roštilj od govedine, kolači od krabe, krompirov čips i suvi čokoladni kolačići su karakteristični za Ameriku.

    Piće

    Pivo je u mnogome podrazumevano alkoholno piće u SAD-u. Vino predstavlja kontrast između niskokvalitetne komercijalne ishrane i visokokvalitetnih proizvoda. Za razliku od Evrope, američka vina se obeležavaju prvenstveno prema vrsti grožđa.

    Šta raditi i gde izaći

    - Jedini pomorski park na Havajima, Sea Life Park čini kombinaciju svih najpoznatijih morskih životinja sa eksponatima nalik na zoo-vrt ili cirkus. Vrhunac predstavlja ogromni akvarijum sa 300.000 galona vode u kome se nalaze morske kornjače, jegulje, morski golubovi, ajkule čekićare i na hiljade šarenih grebenskih riba. U parku se takođe nalazi i prebivalište pingvina, lagum sa zelenim morskim kornjačama, i sklonište za morske ptice u kome obitavaju crvenonoge blune, albatrosi i velike fregate.
    Kada uđete u park, izlazite na Main Street USA. Uređena prema Voltovom rodnom gradu Marselin u Misuriju, podseća na klasični američki grad na početku 20. veka, pre pojave tržnog centra. Ovde je sve dizajnirano tako da slavi idealizovanu viziju SAD-a. Muzika koja svira u pozadini potiče iz američkih mjuzikala, a tu je i ceremonija spuštanja zastave svako poslepodne.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja