Moskva - Rusija

Moskva (1), Rusija (1)
Moskva, Rusija - aranžmani, hoteli, smeštaj, metropole, avio karte, kružne ture

UEFA Liga šampiona
UEFA Liga šampiona je ove sezone okupila najbolje klubove Evrope i pružila ljubiteljima fudbala d auživaju u neizvesnim okršajima. Ovo je takmičenje na kome Srbija nakon 27 godina, ima svog...
1 - 1 od 1 rezultata
Moskva, prestonica Rusije, grad koji doživljava eksploziju kreativne snage, vidljivu u svim aspektima savremene kulture. Nekadašnje fabrike i napuštena skladišta su pretvoreni u zanimljive umetničke galerije i intrigantne noćne klubove. Lokacije svetskog kvaliteta, poput Puškinovog muzeja lepih umetnosti, eksperimentalnog su tipa i stalno se šire. Komadi Čajkovskog i Čehova su dosta zastupljeni po moskovskim pozorištima, ali takođe možete videti i svetske premijere dela novih kompozitora, koreografa i pisaca pozorišnih komada. Ljubitelji pića i hrane mogu da uživaju u vinskim barovima, kafeima, suši-barovima, pa i pivskim barovima. Noćne ptice mogu da uživaju u dinamičnoj sceni ekskluzivnih noćnih klubova, boemskih umetničkih kafea i podzemnih bluz-barova.

Geografija i klima

Položaj

Grad Moskva se nalazi na reci Moskvi u Centralnom Federalnom Distriktu Evropske Rusije.

Regioni i okruzi

Moskva je podeljena na 10 administrativnih okruga i 123 distrikta.

Klima

U Moskvi vlada vlažna kontinentalna klima, sa toplim i pomalo vlažnim letima i dugim hladnim zimama.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je ruski.

Religija

Hrišćanstvo je veroispovest koja preovladava u ovom gradu.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Memorijalni muzej kosmonautike (Memorialny Muzey Kosmonavtiki): ovaj fascinantni moskovski muzej stoji u senci 100 metara visokog titanijumskog Svemirskog obeliska sa predivnim freskama, na kojima je prikazano sovjetsko svemirsko istraživanje. Nedaleko odatle nalazi se Kuća ruskih naroda, sa svojim zlatnim tornjem dugačkim 35 m na vrhu kojeg se nalazi ogromna zvezda. Predstavlja prvoklasni primer klasične moskovske staljinističke arhitekture.
- Fontana prijateljstva naroda zauzima središnji deo trga od devet paviljona kojima se odaje počast sovjetskim naučnim dostignućima. Izvan muzeja nalaze se dve putničke letelice marke Tupolev, kao i jedna raketa marke Vostok, ista kao ona u kojoj je Jurij Gagarin putovao u svemir.

Dvorci i palate

Na šumovitom brdu daleko u jugoistočnom delu Moskve nalazi se Caričina palata. Ona je moderna verzija egzotičnog letnjikovca čiju je gradnju 1775.godine započela Katarina Velika, ali je nikad nije završila. Arhitekta Vasilij Baženov je na tom projektu radio 10 godina pre nego što je otpušten. Carica je unajmila novog arhitektu, Matveja Kazakova, ali je projekat naposletku pao u zaborav jer je ponestajalo novca. Tek nedavno je palata kompletirana, uređen je enterijer, dodata dekoracija i sređena krovna konstrukcija.

Verski objekti

Katedrala Hrista Spasitelja je spomenik teškoćama Moskve tokom 20. veka. Prvobitna katedrala je bila sagrađena u periodu 1883 - 1889. godine, kako bi se njome obeležila pobeda Moskve nad Napoleonom. Staljin je 1930. godine naredio da se crkva demolira kako bi se načinio prostor za jedan od njegovih veličanstveih nebodera. Nakon što je otkriveno da je tlo previše meko ta oblast je pretvorena u ogromni plivački bazen na otvorenom. Odluka da se katedrala ponovo oživi bila je ideja moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova. Nova blistava katedrala, čija izgradnja je finansirana pomoću učeničkih donacija, novčanih priloga staraca i državnih zvaničnika kao i bogatih dobrotvora, završena je 1997. godine.

Ostale atrakcije

- Park Gorki: nazvan po Maksimu Gorkom, ovaj ogromni državni park je postao svetski poznat usled istoimenog romana Martina Kruza Smita i filma snimljenog prema tom romanu. Lokalno stanovništvo uživa u ovom parku kako bi se sklonilo od gradske vreve i uživalo u zabavnim vožnjama oko vrtova. To je popularno mesto za šetnju kraj reke, a možete zastati i da se divite Buranu, ruskom spejs šatlu koji nikad nije lansiran. Iza obližnjeg Parka umetnosti nalazi se zbirka sovjetskih skulptura (ulaz se plaća), koja je ovde premeštena nakon pada Gvozdene zavese.
- Crveni trg (Красная площадь) je oivičen nekim od najpoznatijih ruskih zdanja: Kremljem, Hramom Vasilija Blaženog i robnom kućom GUM. Ovaj gigantski javni prostor dugačak 700 metara u sovjetskom dobu se koristio za održavanje patriotskih majskih parada. U današnje vreme to je glavna turistička atrakcija. Robna kuća GUM (Главный универсальный магазин) sada funkcioniše kao moderni tržni centar. Na zapadnoj strani se nalazi Lenjinov mauzolej. Crveni trg i Kremlj su 1990. godine stavljeni na spisak Uneskove Svetske baštine. Trg se ponekad zatvara zarad državnih poslova.
- Kremlj ("utvrđeni grad“), nesumnjivo je najpoznatije moskovsko zdanje. Zapravo je počeo da se gradi još 1147. godine, a njime dominiraju crkve i palate koje potiču iz 15. i 16. veka. Od 1276. do 1712. godine bio je sedište vladavine prinčeva i careva, a od 1918. do ranih 1990-ih bio je sedište komunističke vladavine. Kremlj je tesno povezan sa najvažnijim događajima u ruskoj istoriji. Ne postoji mesto u Rusiji na kom se bolje oslikava fascinantna složenost ruske istorije.
- Lenjinov mauzolej: osnivač Sovjetskog Saveza je sahranjen na istočnoj strani Kremlja, u crveno-crnom granitnom mauzoleju koji je okrenut ka Crvenom trgu. Lenjin je umro 1924. godine, a njegovo balzamovano telo je položeno u kristalni sanduk unutar mauzoleja. Boris Jeljcin je želeo da se ukloni ovaj simbol Sovjetskog Saveza, ali ruska vlast za sada i dalje čuva Lenjinovo telo za buduće naraštaje.

Šta raditi i gde izaći

- Posetite neki od moskovskih spotrskih centara i bazena.
- Kada je vreme toplo, popularne destinacije za plivanje su plaže u Srebrnoj šumi (Серебряный Бор), 20 km severno od grada.
- Za vreme hladnih zimskih meseci Park Gorki je pravo mesto gde možete da posmatrate klizanje na ledu, a i da se u njemu oprobate. Još jedno popularno klizalište je Park Izmajlovski.
- Posetite neku od ruskih banja (sauna) u nekom od mnogih moskovskih javnih kupatila. Sandunovska kupatila se smatraju nekim od najboljih u gradu kada je u pitanju raskoš i bogato prirodno okruženje.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije