Rusija

Od zlatnog sjaja carskih palata do ledenih Sibirskih tundri i od spomenika iz Sovjetske ere do moderne urbane kulture, Rusija je zemlja sa mnogo lica kao što bi se to verovatno moglo preptpostaviti na osnovu njene veličine. Zemlja koju je Čerčil opisao kao „ zagonetku umotanu u misteriju unutar enigme“ je najveća na svetu, i ostaje destinacija koju teško da ćete moći u potpunosti shvatiti.
Možda su upravo kombinacije različitih pejzaža, divnih gradova i misteriozne prirode počeli da privlače sve veći broj turista, koji su u poslednjih nekoliko godina željni da otkriju modernu Rusiju.

Geografija i klima

Položaj

Rusija, zvanično poznata i kao Rusija ili Ruska Federacija je zemlja u severnoj Evroaziji. Od severozapada do jugoistoka, Rusija deli granice sa Norveškom, Finskom, Estonijom, Litvanijom, Poljskom, Belorusijom, Ukrajnom, Gruzijom, Azerbejdžanom, Kazakstanom, Kinom, Mongolijom i Severnom Korejom. Na moru se graniči sa Japanom (Ohotsko more) i Amerikom (Beringov moreuz).

Regioni i okruzi

Rusija je federacija koja se od 1. marta 2008.godine sastoji od 83 federalna subjekta (članovi Federacije). Šest vrsta federalnih subjekata se izdvajaju - 21 autonomna republika, 9 krajeva, 46 oblasti, 2 federalna grada,1 autonomna oblast i 4 autonomna okruga.

Klima

Enormna veličina Rusije i udaljenost mnogih oblasti od mora rezultira dominacijom umereno kontinentalne klime, koja preovlađuje u svim delovima zemlje osim u tundri i ekstremnim jugoistočnim oblastima. Usled uticaja Atlantika i Pacifika, u najnaseljenijim oblastima zemlje, Evropskoj Rusiji, južnom delu Zapadnog Sibira, južnom delu Ruskog Dalekog istoka, uključujući i gradove Moskvu i Sankt Petersburg, vlada umerena kontinentalna klima.

Razumevanje

Kultura

Rusija ima bogatu istoriju i može se pohvaliti dugom tradicijom u svakom aspektu umetnosti, posebno kada su u pitanju književnost, filozofija, klasična muzika, balet, arhitektura, slikarstvo, pozorište i animacija, koji su imali i imaju danas znatan uticaj na svetsku kulturu. Zemlja je takođe bogata artefaktima iz različitih sfera, a poseduje i dugu tradiciju u tehnologiji.

Jezik

Od svih jezika u Rusiji, Ruski je jedini zvanični jezik. 27 različitih vrsta jezika se smatraju zvaničnim jezicima u različitim regionima Rusije, zajedno sa ruskim. Ima preko 100 manjinskih jezika koji se govore u Rusiji danas.

Religija

Pravolsavno Hrišćanstvo, Islam, Budizam i Judaizam su najzastupljenije veroispovesti u Rusiji.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Na prostoru gde se nekada nalazila šuma, 6 kilometara od Ulan Ude, nalazi se Etnografski muzej, čija kolekcija na otvorenom sadrži lokalnu arhitekturu plus nekoliko rekontsruisanih humki i čudnih kamenih totema. Mada ga ne okružuju jezera poput onih u Bratsku i Irkutsku, takođe poseduje povremene zanatske izložbe, izvanrednu drvenu crkvu i čitav pojas farmi koje pripadaju Starovernicima (Old Believers).
- Usred svih elegantnih prodavnica u ulici Petrovka, nadsvodjeni prolaz vas vodi do dvorišta oko koga je postavljena bodljikava žica a tu su i viseći portreti političkih zatvorenika.Ovo je ulaz u jedinstveni muzej koji je posvećen Glavnom Upravniku za logore i kolonije popravnog rada, poznatijem kao GULAG. Vodiči obučeni kao straža će vam predstaviti ogromnu mrežu radnih logora koji su nekada postojali u bivšem Sovjetskom Savezu i nabrojati horore koji su učinjeni u logorima. Milioni zatvorenika su proveli godine i godine u ovim radnim logorima, koje je opisao poznati ruski pisac Aleksandar Solženjicin u knjizi Arhipelag Gulag.Više od 18 miliona ljudi je prošlo kroz ovaj sistem tokom najozloglašenijeg perioda od 1929. do 1953.godine, mada su mnogi logori ostali da rade sve do kraja 1980-ih godina. Gulag je postao obeshrabrujući simbol političke represije, gde su mnogi zatvorenici bili na odsluženju kazne zbog anti-društvenog ili kontra-revoliconarnog ponašanja. Muzej služi kao istorijska pouka vezana za sistem, kao i spomenik žrtvama nastradalih u logoru.

Dvorci i palate

- Patrijarhova palata: Ova palata je najviše izgrađena sredinom 17.veka za vreme Patrijarha Nikona, čije su reforme izazvale raskid sa Starovernicima. Palata sadrži izložbu pokućstva karakterističnog za 17.vek, uključujući nakit, lovačku opremu i nameštaj. Odavde možete pristupiti Crkvi Dvanaest Apostola, koja ukupno ima 5 kupola, kao i pozlaćene, drvene ikonostase i kolekciju ikona koja vodi poreklo od ikonotvoraca iz 17.veka.
- Zauzimajući ceo blok od tgra Ostrovskogo do reke Fontanke, Aničkov dvorac je izgrađen između 1741. i 1750.godine, uz doprinos mnoštva arhitekata, uključujući Rastrelija i Rosija. Dvor je dva puta predstavljao velikodušan poklon za pružene usluge: prvo ga je carica Elizabeta darovala njenom omiljenom grofu Razumovskom da bi kasnije to isto učinila Katarina Velika Potemkinu. Ovo je takođe bilo omiljeno mesto za boravak Cara Nikolaja II u Sankt Petersburgu.

Verski objekti

- Manastrir Aleksandar Nevski, koji je ime dobio po svecu zaštitniku Sankt Petersburga - je gradski najdrevniji i najeminentniji manastir. Petar Veliki je napravio grešku kada je podigao manastir Aleksandar Nevski na mestu gde se danas nalazi. On je pogrešno mislio da je upravo to mesto gde je Aleksandar od Novgoroda pobedio Šveđane 1240.godine. Ipak, 1797.godine manastir je postao lavra, što predstvalja najviši red u hijerarhiji manastira u Ruskom Pravoslavlju.
- Katedrala Blagoslovenja, na jugozapadnom uglu Sobornaja trga, sadrži slavne ikone koje su delo slikara Teofan Grka. One imaju nestvarnu lepotu.

Ostale atrakcije

- Verovatno najbolje atrakcije Krasnojarska su šiljati, vulkanski, stenoviti stubovi zvani stolby. Oni su bukvalno razbacani na 17,000 hektara Stolby nacionalnog rezervata kojise nalazi južno od reke Jenisej.
- Lapland Biosphere Reserve - pod zaštitom UNESK-a se sastoji od 2.784 kvadratnih kilometara divljine i najposećeniji je prirodni rezervat u Arktičkoj Rusiji. Posetioci mogu da putuju kroz divljinu - najbolje vreme za posetu je od marta do septembra - ili da je predju na skijama, u cipelama za sneg ili na motornim sankama. Preko 1000 irvasa živi u ovom rezervatu, jednom od najvećih staništa za irvase u Evropi. Zajedno sa 33 vrste sisara (uključujući braon medvede, jelene i vukove), 201 vrstom ptica i 15 vrsta ribe, postoji više od 900 vrsta visokih biljaka, mahovina i lišajeva.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Ruski specijaliteti uključuju: Pelmeni (knedle punjene mesom, posebno popularne u Uralu i Sibirskoj regiji), Blini (tanke palačinke od heljdinog brašna), Crni hleb (ražani hleb, nešto slično onom koji se koristi kao delikates u Severnoj Americi i ne tako gust kao Nemačke vrste hleba), Piroške (male pite ili lepinje punjene slatkim ili slanim nadevom).

Piće

Pivo u Rusiji je jeftino i postoje razne vrste Ruskih i stranih brendova.
Vina iz Gruzije i Moldavije su prilično popularna.
Pravi kvas je teško naći u gradovima, postoji šansa da se nađe u ruralnim oblastima-ali nekad nećete ispeti čak ni tamo.
Medovača, drevno piće koje su Evropljani preneli u Rusiju. Ima polu slatki ukus baziran na fermentovanom medu i sadrži 10-16 % alkohola.

Šta raditi i gde izaći

- Moskovski Boljšoj Teatar (www.bolshoi.ru) u kojem se redovno održavaju opere, predstavlja i dom poznate Boljšoj Baletske Akademije, koja je među najstarijim i najprestižnijim na svetu.
- Ako ste u Sankt Petersburgu za vreme leta, nemojte da očekujete da će te mnogo spavati. Zahvaljujući karakterističnom geografskom položaju Sankt Petersburga (daleki sever), u periodu od tri nedelje iskusićete kako to izgleda kada 24 časa živite po dnevnoj svetlosti.
- Na Zapadnom Kavkazu, Krasnaya Polyana (takođe poznata kao Crvena Dolina) ima 25 kilometara dugu stazu, predstavljajući tako pravi magnet za skijanje i snoubording. Sa druge strane, poluostrvo Kamčatka ima potencijal za heli-skiing.
- Nalazeći se blizu granice sa Mongolijom, svetsko najdublje jezero je takođe i jedno od najčistijih, a oblizak njegove 2 000 kilometara duge obale vam omugućava pravi susret sa prirodom. Letnji meseci su najbolji za to, osim ukoliko imate motorne sanke.
- Veličina i veličanstvenost carskog grada Sankt Petersburga ima tendenciju da zadivi one koji ga posećuju prvi put, a pored krstarenja kanalom postoji ipak nekoliko boljih načina da se upoznate sa arhitekturom ovog grada.
Neki posetioci su iznenađeni da uopšte postoji bilo kakav pristup Kremlju. Napoznatije atrakcije su Muzej Oružja, kao i Faberžeova jaja.
- Vožnja Trans - Sibirskom železnicom predstavlja možda najuzbudljivije putovanje na svetu. Nedelju dana dugo putovanje od Moskve do Pekinga je najpopularnija ruta, i vodi vas kroz neke od najudaljenijih pustinja na planeti. Dužina puta vam stavlja do znanja kolika je u stvari kilometraža koju prelazite - u pitanju je skoro 9,000 kilometara.
- Oko 4 kilometara južno od Sennaya trga, čelični Slavoluk u velikoj meri podseća na Berlinsku Branderburšku kapiju, iako ne izglada tako masivno u poredjenju sa svojim okruženjem. Slavoluk je izgrađen od strane Vasilja Stasova 1838.godine da obelži pobedu nad Turcima, Persijancima i Poljacima. Demoliran je 1936.godine, pa je ponovo izgrađen između 1959. i 1961.godine. Lokalne legende govore o tome da je Slavoluk napravljen na mestu gde su najraniji putnici ulazeći u grad trebali da pokažu da su doneli cigle ili kamenje koje bi se koristilo u izgradnji zgrada.
Građevine unutar velike tvrđave iz 16.veka na vrhu Zayachy brda, uključujući Nikoloski Kapiju na severnom zidu, sadrže izložbe vezane za kulturu i istoriju Rusije. Najinteresantnija je ipak Crvena Kapija, u zapdnom uglu Kremlja, sa koje se pruža predivan pogled na grad i reku. Etnografski muzej se takođe nalazi u okviru Kremlja
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije