Bukurešt - Rumunija

Bukurešt (0), Rumunija (1)
Bukurešt, Rumunija - hoteli, aranžmani, smeštaj, metropole, izleti, vikend ture

Bukurešt, koji se nalazi između transilvanijskih Karpata i Crnog mora, u jugoistočnoj Rumuniji, često biva pogrešno shvaćen. Njegove divne neoklasicističke građevine i široki bulevari oivičeni drvećem pre jednog veka su mu doneli nadimak ’’Balkanski Pariz’’, ali mnoga njegova blaga su ostala u senci zbog post-staljinističkih severnokorejskih sivih stambenih blokova, koji su građeni namerno, kako bi sakrili lepšu arhitekturu. Da biste uočili kapele u vizantijskom stilu i gospodske kuće sa zvonicima, moraćete malo da se potrudite. Utisak zavisi od toga koliko daleko je posmatrač spreman da ide. U bočnim ulicama istorijskog centra nalaze se barovi, gostionice (francuske, italijanske, transilvanijske), prodavnice starina, dvorac iz 15. veka za koji se tvrdi da je pripadao Vladu Drakulu i Piata Revolutiei (Trg Revolcije), srce protesta iz 1989. kojima je okončan komunizam u Rumuniji u jednom iznenadnom krvavom naletu (kulminacija je bila pogubljenje N. Čaušeskua i njegove supruge). U elegantnijem severnom delu nalazi se prostrani park Herăstrău, unutar kojega se možete voziti čamcem i posetiti Seoski muzej koji je na otvorenom prostoru i u kome možete videti tradicionalne kuće.

Geografija i klima

Položaj

Najveći je grad u Rumuniji, a nalazi se u jugoistočnom delu zemlje, na obalama reke Dimbovice.

Regioni i okruzi

Bukurešt čini Samoupravna opština Bukurešta, koja ima isti administrativni nivo jednak okrugu, a dalje se deli na šest sektora.

Klima

Vlažna kontinentalna klima.

Razumevanje

Kultura

Bukurešt ima raznovrsnu kulturnu scenu koja se stalno razvija, a kulturni život se iskazuje na raznim poljima, uključujući vizuelnu i scensku umetnost i noćni život.

Jezik

Zvanični jezik je rumunski.

Religija

Većinu populacije čine rumunski pravoslavci.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzeul Taranului Roman: nalazi se u ogromnoj palati iz 1912. napravljenoj od crvenih cigala. Ova eklektična zbirka seoskih relikvija osvojila je 1996. nagradu Evropskog muzeja godine, a razlog je lako videti. Religijski i tradicionalni zanatski predmeti su tako domišljato postavljeni jedni do drugih (uz odlične tekstove na engleskom jeziku koji objašnjavaju kako se ruralni fiktivni elementi odnose na savremenu skulpturu), da je sama izložba umetničko delo za sebe. Ručno pravljeni tepisi, grnčarija, alat stoje rame uz rame sa obojenim jajima, krunicama, ikonama i rezbarijama u drvetu, dok intimni stil seoske kuhinje iz skorijeg vremena i školske učionice odaju počast estetici jednostavnosti. Na gornjem spratu, lutke odevene u seoske nošnje izgledaju kao da bi svakog časa mogle da se probude i prošetaju prostorijom.
- Muzeul Satului: seoske kuće, staje, crkve i mlinovi, koji predstavljaju pučku ruralnu arhitekturu, prevoženi su širom cele Rumunije, do parka na zapadnoj strani jezera Herăstrău u severnom Bukureštu. Sagrađen kao rezultat ponosa koji se oseća prema rumunskim seljacima i njihovom poslu i kućama, ovaj muzej na otvorenom se trenutno oporavlja od požara iz prošlosti, pri čemu su se morale dovesti nove kuće i ostali delovi izložbe (od kojih su mnogi iz 19. veka), kako bi zamenili one oštećene u požarima.

Dvorci i palate

- Palatul Parlamentului (Palata Parlamenta): Čaušeskuov najluđi projekat, započet 1984., za čiju gradnju je u početku trebalo 20.000 radnika, 700 arhitekata i preko 3 milijarde današnjih eura. No, pre nego što je Čaušesku ubijen 1989., završeni su bili samo spoljašnjost i tri sobe. Ono što se vidi iz ulice na Bulevaru Unirij jeste monolit od 12 spratova, koji se uzdiže 84 metra iznad nivoa tla, ali se proteže gotovo jednako i ispod zemlje. Priča se da bi dole mogao da se smesti čitav nuklearni bunker toliko prostran da bi u njega mogla da stane čitava vlada, no, prava namena tog donjeg dela nije poznata. Ova palata, inspirisana severnokorejskom komunističkom arhitekturom, što ilustruje Čaušeskuova politička učenja, zauzima 330.000 kvadratnih metara, i predstavlja drugu po veličini administrativnu građevinu na svetu (posle Pentagona). Prvobitna namena joj je bila da bude sedište Komunističke partije, sa njenim kancelarijama, državnim i ministarskim prostorijama, a sada je sedište Rumunskog parlamenta, glavno sedište Međunarodnog centra za konferencije i u njoj se nalazi iznenađujuće radikalni Nacionalni muzej savremene umetnosti.
- Kraljevska palata je raj za oči (sada se u njoj nalazi masivni Nacionalni muzej umetnosti iz tri dela). Podizao ju je princ Diniku Golesku između 1812. i 1815., a postala je zvanična kraljevska rezidencija 1834., za vreme vladavine princa Aleksandrua Gike (1834-42.). Sadašnja fasada datira iz 1930-tih. Do 1989. bila je sedište Državnog saveta i nazivala se Palatom Republike.

Verski objekti

Patriarhia Romana: gotovo potpuno sakrivena stambenim blokovima iz 1970-tih, ova zapanjujuća katedrala iz 17. veka, smeštena na malom brdu koje gleda na sivi komunistički Trg Unirij, jeste glavno sedište Rumunske pravoslavne crkve. Ulaz ukrašavaju fantastične freske na kojima su predstavljeni blaženi i prokleti, prvi kako se uspinju do Raja a drugi kako padaju u Pakao, a tu je i najstarija ikona crkve, na kojoj su sveci zaštitnici Konstantin i Helena (1665.). Unutra, izražajne i prelepo naslikane ikone, ugrađene u raskošni pozlaćeni oltar, blistaju u sumornoj tami. Sv. Dimitru, svetac zaštitnik Bukurešta, leži u grobnici u levom gornjem uglu, i stepeništem stalno cirkulišu vernici koji se penju do njegovog svetilišta kako bi mu odali počast.

Ostale atrakcije

Park Herăstrău: u ranom 19. veku, pripadnici visokog društva Bukurešta voleli su da šetaju duž kejeva jezera Herăstrău, oivičenih vrbama. Nekoliko decenija kasnije, čitava ta oblast je označena kao gradski park. Ružičaste, žute i crvene ruže pozdravljaju posetioce, a u malom stakleniku, sveže ubrano cveće se svakog dana aranžira u rumunskom stilu. Nadsvođeni mostovi vode ka ostrvu na drugoj strani parka, gde se nalazi bar, restoran, sportski kompleks i čamci za iznajmljivanje. Tu je takođe i skela kojom se može preći jezero, a pored Seoskog muzeja nalazi se zabavni park sa vozovima smrti i ringišpilima. No, oblast kojom je park okružen krije još veća blaga.

Šta raditi i gde izaći

Čamce za veslanje je moguće iznajmiti na jezeru u vrtu Cişmigiu, ili na ribnjaku u Parku Karola I.
Na zapadnim obalama jezera Herăstrău, postoji skela kojom možete preći na drugu stranu jezera.
Zimi možete da se kližete na ledu na zamrznutom jezeru u vrtu Cişmigiu.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije