Brašov - Rumunija

Brašov (0), Rumunija (1)
Brašov, Rumunija - aranžmani, drakula tura, kružne ture, vikend ture, smeštaj

Brašov je centar i srce Transilvanije. Ovaj popularni, saksonski, bogati grad je popularna destinacija na svakognevnim turama do obližnjih dvoraca, sela i planina. Istorijski centar Brašova je i dalje okružen srednjovekovnim bedemima, bez popločanih puteva, sa kaldrmom duž uskih uličica, baroknim fasadama i crkavama. Pored nekih građevina je čak opasno prolaziti koliko su stare. Ovde se nalaze odlični kafići na otvorenom, barovi i restorani. Obiđite okolinu Brašova i dolinu Prahova, a Drakulin dvorac u Branu je obavezna destinacija.

Geografija i klima

Položaj

Brašov je smešten u centralnom delu zemlje, oko 166 km severno od Bukurešta. Okružen je Južnim Karpatima i deo je Transilvanijske regije.

Klima

Brašov odlikuje relativno hladno i vlažno vreme, naročito noću. Ovaj region ima četiri godišnja doba. Prosečna temperature je 7.6°C, iako letnje temperature dostižu 35°C.

Razumevanje

Jezik

Zvanični jezik je rumunski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Pored katedrale Svetog Nikole nalazi se Muzej prve rumunske škole iz 1495. godine. Muzej poseduje neverovatnu kolekciju starih knjiga i drugih eksponata, među kojima se ističu prva ruska Biblija (1581.), zastava sa krunisanja kralja Ferdinanda iz 1922. godine (pronađena 2006.) i knjige iz 16. veka sa upozorenjem “onaj ko ukrade ovu knjigu biće proklet”.
- U jugoistočnom uglu gradskih zidina, pored Sej kapije, nalazi se kula Tkača iz 16. veka. Posetite muzej Tkanja smešten u jedinoj zgradi u Brašovu iz 15. veka. Jednostavna postavka, samo na rumunskom i nemačkom, uključuje i model Brašova iz 17. veka, napravljen 1896. godine zahvaljujući nemačkom učitelju.
- Na zapadnoj strani trga Sfatului nalazi se memorijalni muzej Kuća Muresenilora, koji slavi porodicu Jakoba Muresana, prvog izdavača političkih novina na rumunskom jeziku, Gazeta Transilvanija, u 19. veku.

Verski objekti

- Glavno obeležje Brašova je Crna crkva, najveća crkva u stilu gotike između Beča i Istanbula. I dalje je koriste nemački Luteranci. Izgrađena je između 1383. i 1480. godine, a ime je dobila zbog svog izgleda nakon požara 1689. godine. Originalne statue na spoljnim stranama apsida su sada unutra. Skoro 120 turskih ćilima visi sa balkona (pokloni trgovaca koji su trgovali sa otomanskim zemljama).
- Pravoslavna crka Svetog Nikole je prvobitno izgrađena od drveta 1392. godine, a onda je velški princ Nagoe Basarab 1495. godine na njenom mestu izgradio kamenu crkvu u stilu gotike, kasnije preoblikovanu u vizantijskom stilu. Crkva je proširena 1739. godine i unutrašnjost je oživljena i ponovo dekorisana. Unutra su murali poslednjeg rumunskog kralja i kraljice, koji su bili pokriveni gipsom i tako zaštićeni od komunističkih vođa, a 2004. godine gips je skinut.

Ostale atrakcije

- Istočno od grada uzdiže se planina Tampa, gde je prvobitno bila izgrađena odbrambena tvrđava Brašova. Vlad Cepeš ju je napao 1458. godine, srušio je dve godine kasnije i naselio 40 trgovaca na vrhu planine. Danas je tu prohodna staza za penjanje. Mnogi posetioci se uspinju žičarom do vrha Tampe odakle se pruža neverovatan pogled.
- Srednjovekovni kameni zid - stari Brašov okružuje 12 m visok i 3 km dugačak zid iz 15. veka, napravljen da brani grad od turskih napada. Sedam kula je podignuto oko grada, na najisturenijim tačkama, a svaku od njih je branilo udruženje čiji su članovi, čekajući opasnost, naplaćivali putarine. Najposećenija je zapadna strana, koja ide duž potoka i pešačka zona ulice Dupa Ziduri
- U saksonskom Brašovu, Rumunima nije bilo dozvoljeno da uđu u utvrđeni grad, već su proterani u četvrt Sej na severozapadu. Ulaz u tu četvrt iz utvrđenog grada predstavlja Sej kapija. Prolaskom kroz nju, redove teutskih kuća zamenjuju male, jednostavnije kuće rumunskih naselja.
Na uzvišenju iznad zidina starog Brašova postoje dve kule-Crna kula i Bela kula, mada su obe bele, sa kojih se pruža neverovatan pogled, naročito kada zalazi Sunce.
- Nasuprot Istorijskom muzeju Brašova je renesansna kuća Hirser (izgrađena 1539-45), poznata i pod imenom “Trgovačka kuća”. Izgradila ju je Apolonija Hirser, udovica gradonačelnika Brašova Lukasa Hirsera, kako bi trgovci mogli da rade, a da ne pokisnu. Danas je tu galerija.

Šta raditi i gde izaći

- Planinarenje i pešačenje - većina ljudi koji posete Rumuniju biraju Brašov kao polaznu stanicu za planinske avanture.
- Rumunija je u istočnoj Evropi pravo mesto za skijanje, a najveći dragulj rumunskih skijališta je Poiana Brašov, 12 km udaljena od centra grada. Smeštena u borovim šumama Karpata, na 1700 m nadmorske visine, sa 19 km označenih i 35 km neoznačenih staza, Poiana Brašov raspolaže stazama različitog nivoa težine, što je čini privlačnom i za početnike i za iskusne skijaše.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti