Rumunija

Upit za sve partnere

Rumunija (0)

    Najpoznatija kao dom grofa Drakule, Rumunija je zemlja pejzaža bogatih šumama, srednjovekovnim crkvama, obalskim selima. Bran zamak je vrhunska turistička atrakcija u zemlji, ali postoji mnogo više od toga u ovoj balkanskoj zemlji.
    Šume koje prekrivaju Karpate predstavljaju skloništa polsednjih evropskih primeraka populacije braon medveda, vukova i risova, dok su bele peščane plaže duž Crnog mora idealno mesto za odmor na moru. Srednjovekovne crkve, manastiri i druga UNESKO baština se takođe može naći u ovom delu Evrope.

    Geografija i klima

    Položaj

    Rumunija je zemlja smeštena na raskrsnici centralne i jugoistočne Evrope, na (donjem) Dunavu, izvan Karpatskog masiva, graničeći se sa Crnim morem. Rumunjia deli granicu sa Mađarskom i Srbijom na zapadu, Ukrajinom i Moldavijom na severoistoku i istoku i Bugarskom na jugu.

    Regioni i okruzi

    Rumunija je podeljena na 41 okrug i opštinu Bukurešt.

    Klima

    Zbog njene udaljenosti od otvorenog mora i položaja na jugoistočnom delu evropskog kontinenta, Rumunija ima klimu koja varira između umerene i kontinenetalne, sa četiri različita godišnja doba.

    Razumevanje

    Kultura

    Rumunija ima jedinstvenu kulturu, koja je produkt njenog geografskog položaja i vekovne istorijske evolucije. Opisuje se i kao mesto gde se sudaraju tri regiona: centralna Evropa, istočna Evropa i Balkan, ali se ne može reći da pripada ni jednom od njih.

    Jezik

    Zvanični jezik je rumunski.

    Religija

    Većinski deo stanovništva čine hrišćani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Etnografski muzej (Cluj Napoca ) ima zbirku od preko 50.000 predmeta koji označavaju navike, životni stil I zanimanja transilvanijskog seoskog stanovništva.
    - Nacionalni muzej rumunske umetnostise nalazi u bivšoj kraljevskoj palate na trgu Revolucije i izgrađene je 1973. godine. Poseduje značajne zbirke srednjovekovne modern rumunske umetnosti i kolekciju koju je prikupila rumunska kraljevska porodica.

    Dvorci i palate

    - Veličanstveni vekovima star Peles dvorac (Sinaja), udaljen je 20 minuta peške od centra grada. Kupole iz bajke se izdižu iznad ari zelenih livada i velikih sala za prijeme dekorisanih u mavarskom, florentinskom i francuskom stilu, sa izrezbarenim drvenim plafonima i pojedinim pozlaćenim predmetima. Čak i ako ste u Rumuniji prvenstveno zbog Drakule, teško je ostati ravnodušan pri poseti ovom dvorcu.
    Zamak Bran se nalazi u Transilvaniji i jedan je od glavnih nacionalnih spomenika i turističkih atrakcija. Sagrađen je u 14. veku, a danas sadrži kolekciju umetnina i nameštaja kraljice Marije. Najpoznatiji je kao zamak grofa Drakule.

    Verski objekti

    - Glavna znamenitost Brašova, južno od Piaţa Sfatului (trg Veća), je Crna crkva, najveća gotička crkva između Beča i Istanbula. Izgrađena između 1383. i 1480. godine (gradnja usporena zbog otomanskog rušenja), ime nosi zbog požara koji ju je zadesio 1689. goidne. Originalne statue na spojašnosti apside sada su unutra kao i oko 120 fantastičnih turskih tepiha koji vise na balkonima (poklon od trgovaca koji su se vratili iz trgovine iz južnih delva otomanske zemlje).
    - Biertan crkvu nalazi se na vrhu brda sa kojeg se pruža pogled na selo Biertan, proglašena je UNESKO-vom baštinom.

    Ostale atrakcije

    - Mirisna Alexandru Borza Botanička bašta iz 1930.godine, prekriva 15 hektara zemlje i sadrži zelene travnjake, japansku baštu, baštu sa ružama (oko 600 različitih vrsta), kao i osmatračnicu.
    - Veoma visoko iznad grada, na istoku se izdiže planina Tampa, gde je izgrađeno centralno odbrambeno utvrđenje grada Brašova. Vlad Cepeš ga je napao 1458. godine, da bi ga potpuno srušio dve godine kasnije. Danas je to neodoljiva turistička destinacija. Mnogi posetioci koriste žičaru koja vodi do vrha planine odakle se pruža predivan pogled. Trpezarija iz komunističkog perioda je takođe nešto što bi trebalo posetiti dok ste ovde, a staza za pešačenje ima u izobilju.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Rumunska kuhinja predstavlja mešavinu raznih jela nastalih pod uticajem nekoliko tradicija sa kojima je došla u kontakt, ali je takođe uspela i da zadrži sopstveni karakter. Rumunska kuhinja je veoma bila pod uticajem otomanske kuhinje, ali i pod uticajem različitih kuhinja njenih suseda, kao što su Grčka (musaka), Bugarska (zacuscã), Turska (pilav) i Mađarska (langoşi).

    Piće

    Rumunija ima dugu tradiciju u pravljenju vina (više od 2000 godina iskustva i tradicije). Kao sve zemlje sa jakom latinskom pozadinom, Rumunija ima i dugu tradiciju u pravljenju piva.

    Šta raditi i gde izaći

    - Obiđite sela kao što su Budesti, Sirbi i Calinesti koja su smeštena u živopisnoj ruralnoj idili Maramuresa.
    - Teren u Rumuniji je odličan za planinski biciklizam. Postoje brojne staze za vožnju, kako za početnike tako i za profesionalce.
    - Odmorite se na spektakularnim planinskim jezerima na Fagaras i Retezat vencu ili istražite neku od 10.000 pećina u zemlji, od kojih se mnoge nalaze u Apuseni, Bihoru i Mehedinti regionu.
    - Oprobajte se u nekom od vodenih sportova ili se sunčajte na nekoj od peščanih plaža duž obale Crnog mora. Najpoznatija mesta su Constanta, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Jupiter, Mamaia, Mangalia, Navodari, Neptun, Olimp, Saturn, Techirghiol, Venus i Aurora.
    - Podmladite se u lekovitim termalnim izvorima, slanim vodama i lekovitom blatu jezera Tecirghiol. Otklonite bolove u jednoj od rumunskih banji na rivijeri kao što su Mangalia, Eforie i Neptun ili se opustite u dobro opremljenim spa centrima u zapadnom delu zemlje, kao što su Baile Felix ili Baile Herculane.
    - Vozite se deltom Dunava, vidite preko 300 vrsta ptica, lisica, vidri, divljih mačaka i svinja u ogromnom prostranstvu vodene pustinje.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    Izleti i vikend ture

    Izleti i vikend ture

    Upoznajte Srbiju
    Posetite Evropu
    Uživajte u vikendu
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude