Republika Koreja

Upit za sve partnere

Republika Koreja (0)

    Brojnost prelepih nacionalnih parkova, udaljenih plaža, ostrva na jugu i divljih planinskih vrhova, čine Koreju zemljom zadivljujuće raznolikosti, koja nudi odlične uslove za avanture u prirodi. Tradicija nadvisuje tehnologiju, neboderi i hramovi žive u simbiozi. Bez obzira na to koliko znate (ili ne znate) o običajima i pravilima ponašanja u Koreji, ako ovamo dođete sa prijateljskim osmehom na licu i iskrenim stavom punim poštovanja, bićete dočekani širom raširenih ruku. Korejci su vatreno ponosni na svoju zemlju, i imaju dobar razlog za to.

    Geografija i klima

    Položaj

    Republika Koreja je suverena država u Istočnoj Aziji, smeštena na južnom delu Korejskog poluostrva. Graniči se sa Narodnom republikom Kinom na zapadu, sa Japanom na istoku i Istočnim kineskim morem i Republikom Kinom (Tajvanom) na jugu.

    Regioni i okruzi

    Koreja je podeljena na 8 provincija, jednu posebnu autonomnu provinciju, 6 metropolitskih gradova i jedan poseban grad. Dalje se dele na razne manje entitete, između ostalog na velegrade, okruge, disktrikte, gradove, gradske opštine, susedstva i sela.

    Klima

    Koreja naginje ka vlažnoj kontinentalnoj i vlažnoj subtropskoj klimi, i na nju utiče istočnoazijski monsun. Količina padavina je veća za vreme leta, tokom kratke kišne sezone pod imenom džangma, koja počinje krajem juna i traje do kraja jula. Zime mogu biti ekstremno hladne, sa minimalnom temperaturom ispod -20 °C u unutrašnjosti zemlje, a prosečna avgustovska temeperatura se kreće od 22 °C do 30 °C.

    Razumevanje

    Kultura

    Savremena kultura Južne Koreje se razvila iz tradicionalne kulture Koreje.

    Jezik

    Zvanični jezik je korejski.

    Religija

    Više od polovine korejskog stanovništva nije izrazilo versku pripadnost. Ostali su uglavnom budisti i hrišćani.

    Turističke atrakcije

    Muzeji

    - Spomenik ratu i Muzej rata: ovaj ogromni muzej čuva istoriju ratova u Koreji i ima naročito dobar odeljak o Korejskom ratu (1950-1953). Potrebno je barem tri sata da se čitavo mesto obiđe, stoga dođite pre 15 h. Od hrane postoji samo laka zakuska. Nemojte juriti i pokušavati da pregledate i ovaj muzej i Korejski nacionalni muzej za jedan dan.
    - Korejski nacionalni muzej: Ova veličanstvena, mramorom oivičena modernistička građevina mudro usmerava veliku količinu prirodnog svetla kako bi obasjala drevna blaga Koreje i hvalila se njima. Vrtovi sa leve strane ribnjaka, sa drevnim kamenim pagodama, originalnim zvonom iz Bosingaka i Zmajevim vodopadima, vredni su posete, a možda je to i najslikovitija lokacija u Seulu.

    Dvorci i palate

    Gjeongbokgung: izvorno podignut od strane Kinga Taedža, osnivača dinastije Čoson, ova palata, najveličanstvenija od svih u Seulu, bila je glavna palata do 1592., kada je izgorela za vreme japanskih invazija. Ležala je u ruševinama skoro 300 godina dok Heungseon Daevongun, regent i otac kralja Kodžona, nije počeo da je obnavlja 1865. Kralj se u nju uselio tokom 1868., ali skupi projekat ponovne gradnje je gotovo osiromašio vladu. Haenggung je bila privremena palata koju je podigao kralj Čondžo, koji je tu ostao nakon posete očevog groba. Otac Čondžoa, princ Sado (1735-1762.), žrtva dvorskih intriga, bio je zadavljen u kovčegu sa pirinčem po naređenju svog oca. Dvorišta se smenjuju jedno za drugim do ulaza u ovu veliku, zidom opasanu palatu.

    Verski objekti

    - Teško ga je pronaći ali je čudesan prizor - hram Seokbulsa jeste pustinjačka ćelija koja je sagrađena u steni. Masivne kamene gromade koje se protežu 40 m u visinu izdižu se iz planinskog dela i formiraju enklavu u obliku slova ’’U’’, sa tri kamena pročelja, i to je sada mesto obožavanja. Unutar enklave nalaze se ogromne slike Bude koje su brižljivo uklesane u kamen. Vizualno moćna po veličini i po utisku koji ostavlja, ovo je građevina koja čini da posetioci koji su prvi put tu ispuštaju uzvike oduševljenja, dok se odaljuju i izvijaju vratove kako bi bolje sagledali čitav prizor.
    - Hram Čeondogjo: Arhitektonski spoj Istoka i Zapada u ovoj izvanrednoj građevini predstavlja odjek istočno-zapadnih spojeva idealističke filozofije Čeondogja. Dizajnirana i konstruisana 1921. od strane japanskog arhitekte, ovo je elegantan barokni kameni hram od crvenih cigala, sa jednim tornjem. Unutra, drvena oplata, nizovi stolica i proste dekoracije stvaraju utisak sale za predavanja, uprkos postojanju prozora od obojenog stakla. Pamflet o ovoj starosedelačkoj religiji, poznatoj pod imenom Rajski put, može se naći i na engleskom. Njeni sledbenici su bili ključne ličnosti u donghakškoj pobuni i pokretima za nezavisnost protivn japanske vlasti.

    Ostale atrakcije

    - Lotte World: ovaj ogromni kompleks sadrži zabavni park, klizalište, veliki bioskop, robnu kuću, narodni muzej, tržni centar, hotel, restorane i još više. I deca i odrasli vole Lotte World, a parovi mogu da se sreću na fontani Trevi.
    - Popnite se na toranj N-Seul, spiralu sa koje možete posmatrati okolni svet, koja je upadljivo smeštena na vrh planine Namsan. Odavde ćete imati fantastičan pogled na veličanstveni gradski pejzaž Seula. Naročito je lepo gledati ga noću, kada je tornju obasjan svetlošću – kao i čitav Seul.

    Kulinarski specijaliteti

    Hrana

    Korejska kuhinja je u mnogome zasnovana na pirinču, rezancima, tofu-siru, ribi i raznim vrstama mesa. Tradicionalna korejska jela su značajna po velikom broju sporednih jela, bančana, koja idu uz pirinač kratkog zrna koji je kuvan na pari. Korejska kuhinja je verovatno najpoznatija po kimčiju, sporednom jelu koje se spravlja pomoću specifičnog procesa fermentacije u svrhu čuvanja povrća, uglavnom kupusa.
    - Bulgogi: marinirani, na uglju pečeni roštilj od govedine.
    - Grilovani galbi: osušena rebarca.

    Piće

    - Jakdžu: rafinirano čisto alkoholno piće fermentisano iz pirinča.
    - Sodžu: piće poput votke, pravljeno od krompira ili žita.
    - Makgeoli i dongdongdžu: mlečna žestoka pića.

    Šta raditi i gde izaći

    - Područje Seorak se smatra najlepšim u čitavoj Koreji, i sa svojim oštrim kamenim vrhovima, svojim zelenim šumama, brzim potocima, vodopadima i hramovima, poseduje sve ono što bi jedan izletnik želeo da vidi.
    - Zarad zimskih sportova, uputite se do Alpskog skijaškog odmarališta. Tamo se nalazi 13 skijaških odmarališta na 4-5 sati od Seula. Grad Pjeongčang ima mnogo zanimljivih lokacija, kao što je Zmajeva dolima (Jongpjong), ali nije prošao kao učesnik na dve skorašnje Zimske olimpijade. Nacionalni park Odaesan je takođe poznat po svojim skijaškim odmaralištima.
    - Uputite se zapadno od Daegua do Nacionalnog parka planine Gajasan, u čijem centru se nalazi Haeinsa, najpoznatiji koreanski hram. U njoj se nalazi izvanredna ’’Tripitaka koreana’’, koja se nalazi na Uneskovoj listi: 80.000 drvenih blokova za štampanje na kojima su ugravirani čitavi budistički verski spisi. Završena 1252. posle 16 godina rada, i dalje je u savršenom stanju.
    Upit za sve partnere
    Detaljno pretraživanje
    Hit ponude
    First minute

    First minute

    Popusti za rane uplate
    Najbolje ponude
    Top destinacije
    Kružne ture

    Kružne ture

    Znameniti gradovi
    Nezaboravni pejzaži
    Od mita do stvarnosti
    Specijalne ponude

    Specijalne ponude

    Saznajte prvi
    Promotivne akcije
    Najpovoljnije ponude
    Metropole

    Metropole

    Svetske metropole
    Turističke atrakcije
    Nezaboravna putovanja