Porto - Portugal

Porto (0), Portugal (3)
Porto, Portugal - leto 2019, hoteli, aranžmani, smeštaj, letovanje 2019, ponuda

Slikovito mesto Porto je mnogo više od oaze za ljubitelje vina, iako je ova privredna grana jedna od važnijih atrakcija ovog grada. Drugi je po veličini grad u Portugalu. Poseduje privlačnu Pan-iberijsku atmosferu koja upotpunjuje njegove brojne istorijske znamenitosti: stari deo grada je pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je po visokim mostovima, a najpoznatiji je ponte Luis I, koji se uzdiže na visini od 50 m iznad reke, povezujući Stari grad sa delom Vila Nova de Gaia na južnoj strani. Arhitektura gradskog jezgra je fascinantna, u prepoznatljivom portugalskom stilu. Van ove oblasti, Porto podseća na moderne evropske gradove što ga čini idealnom destinacijom ako volite mešavinu kulture i zabave.

Geografija i klima

Položaj

Porto je drugi po veličini grad u Portugaliji i sedište je Severnog regiona. Smešten je na reci Duro, samo nekoliko kilometra od Atlantika.

Klima

Porto se nalazi u oblasti mediteranske klime sa dugim, toplim letima. Kao rezultat toga, klima ovog grada pokazuje mnoge sličnosti sa klimom južne obale: topla, sunčana leta i blage, kišovite zime.

Razumevanje

Jezik

Zvanično jezik je portugalski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Zapadno od Kordoarije se nalazi Nacionalni muzej Soares dos Reis. U njemu se nalazi najobuhvatnija umetnička kolekcija grada, počev od rezbarije iz doba neolita do portugalskog modernizma.
- Severno od gradskog trga, na pariskoj Aveniji cveća, nalazi se Igreja da Miserikordija sa fasadom u rokoko stilu, koju je projektovao italijanski arhitekta Nikolau Nasoni. U crkvi, sada muzeju, nalazi se vrhunska renesansna slika Fons Vitae (Fontana života), na kojoj je prikazan Dom Manuel I sa porodicom oko fontane kojom navodno teče Isusova krv.
- Nizvodno uz reku, u prepravljenom skladištu, skromni muzej Vino do Porto prikazuje uticaj ovog pića na istoriju regiona serijom interaktivnih prikaza

Verski objekti

- Crkva Svetog Franciska je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unurašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u istorijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.
- Posetite gracioznu baroknu crkvu Sveti Ildefonso koja se nalazi na trgu Batalja.

Ostale atrakcije

- Iako je tehnički zasebna opština, Vila nova de Gaja, koja se nalazi naspram Porta, na suprotnoj strani reke Duro, čini celinu sa gradom, kako zbog brojnih mostova tako i zbog zajedničke istorije u proizvodnji vina.
- Afurada, deo Gaje, je slikovito ribarsko naselje blizu ušća reke Duro gde se starije stanovništvo još uvek drži tradicije-muškarci se bave ribolovom, a žene peru veš u fontanama. Kuće su ukrašene azulejima, a u kafićima miriše kalderada (gulaš od morskih plodova). Najbolje bi bilo da uzmete tramvaj od Ribeire so Fluviala i siđite zapadno od Ponte da Arabide. Tu možete preći na trajekt do sela.
- Nedaleko od reke je renovirana Kasa do Infante. Smatra se da je tu rođen Henri Moreplovac 1394. godine, a zgrada je kasnije korišćena kao carinarnica. Danas u njoj postoji izložba na tri sprata, a možete videti i model srednjovekovnog Porta. U 2002. godini vršena su iskopavanja i otkriveni su temelji zgrada i mozaici iz rimskog perioda - svi oni su danas otvoreni za javnost.
- U blizini Aliadosa nalazi se železnicka stanica Sao Bento. Dizajnirao ju je Hose Markez da Silva i završena je 1903. godine. Veliki azuleji ispred hale su u potpunposti u portugalskom stilu. Završeni su 1930. godine i na njima su prikazane scene istorijskih bitaka, kao i istorija transporta.
- Kuća muzike u Portu izgleda kao da je u obliku gigantskog kristala: spoljašnost je prekrivena belim betonom, ima pravilan geometrijski oblik, ali je nesimetrična.
- Usavršavanjem umetnosti azuleja (ručno oslikane pločice), nastao je Ribeira Negra M0424 Hulija Resenda. To je ogroman, popločan mural koji slavi život u okrugu Ribeira. Nalazi se na izlazu tunela i nastao je 1987. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Ovde ćete uživati u jakim obrocima, a ako možete, probajte ‘tripas a moda do Porto’. Ipak, imajte na umu da je ovo jelo od škembića. Stanovnike Porta zovu ‘tripeiros’ (oni koji jedu škembiće) upravo zbog ovog jela.
- Probajte i usoljene bakalare pripremljene na bilo koji način.
- Ne zaboravite tradicionalno jelo “Franćesina“, koje doslovno prevedeno znači ‘mala francuska dama’. U mnogim gradovima na severu Portugalije, mogu se naći manje kvalitetne verijante ovog jela. U suštini, to je tost sa slojevima mesa (govedina, svinjetina, šunka…). Pokriven je sirom i ljutim sosom, a često se može staviti i pomfrit preko toga. Uz ovo jelo se pije pivo, nikako vino. ‘Franćensina’ se smatra jednim od 10 najboljih sendviča na svetu.

Piće

Porto je dom portskih vina i postoje mnoge vinarije oko grada.

Šta raditi i gde izaći

Brda oko Porta, duž reke Duro, nude mnoge mogućnosti za planinarenje, a tu je i obala Atlantika.
Dežurni krivci
20:30Cinemax 2
Dežurni krivci
Balkanski špijun
22:59Pink Film
Balkanski špijun
Grad greha
00:55TV1000
Grad greha
Kung fu fudbal
01:00Cinemax 2
Kung fu fudbal
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Zimovanje

Zimovanje

Skijaški aranžmani
Najbolji zimski centri
Hoteli i apartmani
Banje i wellness

Banje i wellness

Banjski turizam
Opuštanje u spa centrima
Odmor i dobra zabava
Jesen / Zima na moru

Jesen / Zima na moru

Jesenje letovanje
Topla zima na moru