Porto - Portugal

Porto (1), Portugal (6)
Porto, Portugal - leto 2019, hoteli, aranžmani, smeštaj, letovanje 2019, ponuda

Baskija i Portugalija
1.dan 23.04. Kragujevac - Beograd - Novi Sad - Budimpešta - Porto - Iz Kragujevca u 04, 30, Beograda u 06, 40 i N.Sada u 08, 00. Putovanje za Mađarsku. Dolazak na budimpeštanski aerodrom. Direktan...
1 - 1 od 1 rezultata
Slikovito mesto Porto je mnogo više od oaze za ljubitelje vina, iako je ova privredna grana jedna od važnijih atrakcija ovog grada. Drugi je po veličini grad u Portugalu. Poseduje privlačnu Pan-iberijsku atmosferu koja upotpunjuje njegove brojne istorijske znamenitosti: stari deo grada je pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je po visokim mostovima, a najpoznatiji je ponte Luis I, koji se uzdiže na visini od 50 m iznad reke, povezujući Stari grad sa delom Vila Nova de Gaia na južnoj strani. Arhitektura gradskog jezgra je fascinantna, u prepoznatljivom portugalskom stilu. Van ove oblasti, Porto podseća na moderne evropske gradove što ga čini idealnom destinacijom ako volite mešavinu kulture i zabave.

Geografija i klima

Položaj

Porto je drugi po veličini grad u Portugaliji i sedište je Severnog regiona. Smešten je na reci Duro, samo nekoliko kilometra od Atlantika.

Klima

Porto se nalazi u oblasti mediteranske klime sa dugim, toplim letima. Kao rezultat toga, klima ovog grada pokazuje mnoge sličnosti sa klimom južne obale: topla, sunčana leta i blage, kišovite zime.

Razumevanje

Jezik

Zvanično jezik je portugalski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Zapadno od Kordoarije se nalazi Nacionalni muzej Soares dos Reis. U njemu se nalazi najobuhvatnija umetnička kolekcija grada, počev od rezbarije iz doba neolita do portugalskog modernizma.
- Severno od gradskog trga, na pariskoj Aveniji cveća, nalazi se Igreja da Miserikordija sa fasadom u rokoko stilu, koju je projektovao italijanski arhitekta Nikolau Nasoni. U crkvi, sada muzeju, nalazi se vrhunska renesansna slika Fons Vitae (Fontana života), na kojoj je prikazan Dom Manuel I sa porodicom oko fontane kojom navodno teče Isusova krv.
- Nizvodno uz reku, u prepravljenom skladištu, skromni muzej Vino do Porto prikazuje uticaj ovog pića na istoriju regiona serijom interaktivnih prikaza

Verski objekti

- Crkva Svetog Franciska je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unurašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u istorijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.
- Posetite gracioznu baroknu crkvu Sveti Ildefonso koja se nalazi na trgu Batalja.

Ostale atrakcije

- Iako je tehnički zasebna opština, Vila nova de Gaja, koja se nalazi naspram Porta, na suprotnoj strani reke Duro, čini celinu sa gradom, kako zbog brojnih mostova tako i zbog zajedničke istorije u proizvodnji vina.
- Afurada, deo Gaje, je slikovito ribarsko naselje blizu ušća reke Duro gde se starije stanovništvo još uvek drži tradicije-muškarci se bave ribolovom, a žene peru veš u fontanama. Kuće su ukrašene azulejima, a u kafićima miriše kalderada (gulaš od morskih plodova). Najbolje bi bilo da uzmete tramvaj od Ribeire so Fluviala i siđite zapadno od Ponte da Arabide. Tu možete preći na trajekt do sela.
- Nedaleko od reke je renovirana Kasa do Infante. Smatra se da je tu rođen Henri Moreplovac 1394. godine, a zgrada je kasnije korišćena kao carinarnica. Danas u njoj postoji izložba na tri sprata, a možete videti i model srednjovekovnog Porta. U 2002. godini vršena su iskopavanja i otkriveni su temelji zgrada i mozaici iz rimskog perioda - svi oni su danas otvoreni za javnost.
- U blizini Aliadosa nalazi se železnicka stanica Sao Bento. Dizajnirao ju je Hose Markez da Silva i završena je 1903. godine. Veliki azuleji ispred hale su u potpunposti u portugalskom stilu. Završeni su 1930. godine i na njima su prikazane scene istorijskih bitaka, kao i istorija transporta.
- Kuća muzike u Portu izgleda kao da je u obliku gigantskog kristala: spoljašnost je prekrivena belim betonom, ima pravilan geometrijski oblik, ali je nesimetrična.
- Usavršavanjem umetnosti azuleja (ručno oslikane pločice), nastao je Ribeira Negra M0424 Hulija Resenda. To je ogroman, popločan mural koji slavi život u okrugu Ribeira. Nalazi se na izlazu tunela i nastao je 1987. godine.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

- Ovde ćete uživati u jakim obrocima, a ako možete, probajte ‘tripas a moda do Porto’. Ipak, imajte na umu da je ovo jelo od škembića. Stanovnike Porta zovu ‘tripeiros’ (oni koji jedu škembiće) upravo zbog ovog jela.
- Probajte i usoljene bakalare pripremljene na bilo koji način.
- Ne zaboravite tradicionalno jelo “Franćesina“, koje doslovno prevedeno znači ‘mala francuska dama’. U mnogim gradovima na severu Portugalije, mogu se naći manje kvalitetne verijante ovog jela. U suštini, to je tost sa slojevima mesa (govedina, svinjetina, šunka…). Pokriven je sirom i ljutim sosom, a često se može staviti i pomfrit preko toga. Uz ovo jelo se pije pivo, nikako vino. ‘Franćensina’ se smatra jednim od 10 najboljih sendviča na svetu.

Piće

Porto je dom portskih vina i postoje mnoge vinarije oko grada.

Šta raditi i gde izaći

Brda oko Porta, duž reke Duro, nude mnoge mogućnosti za planinarenje, a tu je i obala Atlantika.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Uskrs

Uskrs

Ponuda najlepših putovanja
Preporučujemo za praznike

Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije