Lisabon - Portugal

Lisabon (1), Portugal (1)
Lisabon, Portugal - leto 2020, hoteli, aranžmani, smeštaj, letovanje 2020, ponuda

Krstarenje - Jesenji Fado - MSC Splendida
Program putovanja - 1. dan, 15. okt. četvrtak: Beograd - Polazak autobusom iz Beograda U 15:00h sa parkinga Milan Gale Muškatirović, bivši 25.maj. Vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa kraćim usputnim...
1 - 1 od 1 rezultata
Lisabon se ponosi izuzetnim prirodnim okruženjem koje se sliva sa sedam visokih brda sve do obala reke Tagus. Glavni grad Portugala je moderan kosmopolitski grad, u kome je drevno spojeno sa savremenim, a tradicionalno sa inovativnim. Lisabon je u svom punom sjaju tokom sparnih letnjih večeri, kada ulični kafei i restorani na obalama reka vrve od posetilaca.
Novo zlatno doba Lisabona počelo je 1994. godine, kada je bio proglašen Evropskom prestonicom kulture. Nakon toga, 1998. godine je usledila Svetska izložba pomoću koje je Lisabon uspeo da dobije finansijsku podršku kako od centralne vlade tako i od Evropske unije. To je dovelo do izgradnje novog mosta preko reke Tagus, velikog proširenja starog sistema metroa i masovnog obnavljanja lokacije Svetske izložbe, Parka nacija (Parque das Nações), danas glavne turističke atrakcije.

Geografija i klima

Položaj

Lisabon je glavni i ujedno najveći grad Portugala.

Regioni i okruzi

Opština Lisabon obuhvata 53 građanske parohije (fregvesije).

Klima

U Lisabonu vlada subtropsko-mediteranska klima, sa blagim zimama i toplim ili vrelim letima.

Razumevanje

Kultura

Lisabon je bogat arhitekturom. Romanske, gotičke, barokne, moderne i post-moderne građevine se mogu naći širom grada. Tu se nalazi i nekoliko muzeja u kojima možete da uživate.

Jezik

Zvanični jezik je portugalski.

Turističke atrakcije

Muzeji

- U Muzeju Kalusta Gulbenkijana (Museu Calouste Gulbenkian), čuvenom po svom izuzetnom kvalitetu i širini, nalazi se epska zbirka zapadnjačke i istočnjačke umetnosti. Neke od znamenitosti su pozlaćene egipatske mumijske maske, mesopotamske urne, raskošni persijski tepisi i porcelan iz doba dinastije Ćing. Dalje, ka zapadnom delu, ljubitelji umetnosti mogu da se dive umetničkim delima Rembranta („Portret starog čoveka“), Van Dajka i Rubensa (uključujući i pomamne „Kentaurske ljubavi“). Ne zaboravite da bacite pogled na Rodenov strastveni „Prolećni poljubac“. Najveću atrakciju predstavlja zbirka nakita Renea Lalika u kojoj se nalazi i čarobni „Vilin-konjic“.
- Muzej dvorca Ažuda (Museu do Palácio Nacional da Ajuda) je grandiozni neoklasicistički muzej u sklopu kompleksa Kraljevske palate. Zamenio je prvobitni, koji je uništen u požaru 1795. godine. Bio je u upotrebi dok kraljevska porodica nije otišla u egzil u Brazil 1807. Godine. Ponovo je ušao u upotrebu kada je kralj Luis I oženio italijansku princezu 1861. godine.

Dvorci i palate

Brdske utvrde Dvorca Sv. Đorđa (Castelo de São Jorge) se skoro uvek uvek nađu na fotografijama posetilaca. Ovi glatki obluci su preživeli sve: Vizigote u 5. veku, Maure u 9. veku, hrišćane u 12. veku, kraljeve od 14. do 16. veka, a kažnjenike od početka svog postojanja. Lutajte njihovim zavojitim zidinama i dvorištima u senci borova zarad vrhunskog pogleda na crvene gradske krovove, sve do reke.

Verski objekti

- Jedan od najvećih verskih objekata Lisabona je katedrala nalik utvrdi. Podignuta je 1150. godine na lokaciji nekadašnje džamije, nedugo nakon što su hrišćani oslobodili grad od Maura. Detaljno je restaurirana 1930-ih. Uprkos spoljašnjoj masivnosti, unutrašnjost sa rebrastim svodovima osvetljena ružičastim prozorom odaje utisak smirenosti. U riznici se mogu videti religijski dragulji, a u gotičkom samostanu se nalaze arheološke iskopine, uključujući i radove u kamenu iz 6. veka p.n.e., srednjevekovnu cisternu i islamske temelje.
- Isusova crkva (Igreja de Jesus) boje peska, arhitektonsko čudo Setubala, jedan je od najranijih primera manuelske arhitekture. Ukrašena je gargojlima i malim izuvijanim tornjevima. Fasadu zamračuje njena unutrašnjost sa vijugavim stubovima, koji se uvijaju poput zmija, u vidu spirale sve do plafona. Ovi stubovi napravljeni su od ružičastog arabidskog mermera. Oko oltara, plavo-beli geometrijski azuležui iz 18. veka predstavljaju oštru suprotnost talasastim krovnim svodovima.

Ostale atrakcije

- Portugalske karavele su iz Belema plovile u osvajanje nepoznatog terena, a danas ovo rečno područje predstavlja divovski spomenik dobu otkrića ove nacije.
- Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) je remek-delo manuelske arhitekture čije zamršene dekoracije i prostor pun spokoja će vam podariti inspiraciju.
- Belemska tvrđava (Torre de Belém) je čuveni simbol portugalske pomorske slave. Impozantni krečnjački Spomenik otkrićima, okrenut ka reci, ima oblik karavele i na njemu su prikazane najčuvenije ličnosti te ere.

Šta raditi i gde izaći

- Botanička bašta (Jardim Botanico) se nalazi između Avenije slobode i Bairo Alta. Ovaj skriveni dragulj je napravio portugalski kralj pre nekoliko stotina godina, u Doba otkrića. Prema legendi, ovaj kralj je želeo po jedan primerak svake biljne vrste na svetu. Tu je ogromna zbirka biljaka koja potiče od pre 3 ili 4 veka i definitivno je treba posetiti. Ovde možete videti i kalemljeno drveće, čije korenje izgleda kao prsti na rukama i nogama. Poprilično je čudno gledati sve te biljke ili ogromno drveće iz potpuno različitih klimatskih zona kako rastu jedni pored drugih u očiglednoj harmoniji. Ovo je odlično mesto za izlet – zelena oaza potpuno okružena gradom, ali zelenilo prigušuje čak i gradsku buku.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Izleti i vikend ture

Izleti i vikend ture

Upoznajte Srbiju
Posetite Evropu
Uživajte u vikendu
Letovanje

Letovanje

Najveći izbor aranžmana
Hoteli i privatan smeštaj
Najpovoljnije letovanje