Portugal

Upit za sve partnere

Portugal (1)

Ova nekada velika pomorska sila, takođe poznata po seoskim naseljima i izuzetno živahnim gradovima vam može ponuditi mnoštvo istorijskih spomenika kao i širok spektar kako prirodnih tako i kulturnih baština pod zaštitom UNESK - a.
Van gradova, turisti mogu uživati u prelepim pejzažima koje krase beskrajni vinogradi, kamena sela u planinskim predelima, litice sa kojih se pruža pogled “do kraja sveta” kao i plaže pokrivene dinama.
Neki od mnogobrojnih načinia da provedete divan dan u Portugalu su i surfovanje, jedrenje, jahanje konja, pecanje, vožnju kajakom, ronjenje, pešačenje, planinski biciklizam.

Geografija i klima


Položaj

Portugal, zvanično Republika Portugal je zemlja u jugozapadnom delu Evrope i nalazi se na Iberijskom poluostrvu. Portugal je najzapadnija zemlja Evrope i izlazi na Atlantski okean na zapadu i jugu a graniči se sa Španijom na severu i istoku. Atlantski arhipelazi Azori i Madeira takođe su deo Portugala.

Regioni i okruzi

Portugal je podeljen na 308 opština koje su zatim podeljene na 4260 parohija.

Klima

U Portugalu vlada mediteranska klima i on je jedna od najtoplijih zemalja u Evropi. Prosečna temperatura na godišnjem nivou varira od 13°C u planinskim oblastima na severu do 18 °C na jugu.

Razumevanje

Kultura

Portugalska kultura se razvijala pod uicajem raličitih civilizacija, kako evropskih tako i van-evropskih koje su prolazile njenim prostorima.

Jezik

Zvanični jezik je portugalski.

Religija

Najveći broj stanovnika su rimokatolici.

Turističke atrakcije

Muzeji

- Muzej “Calouste Gulbenkian” (Lisabon) sadržii brilijantnu kolekciju od preko 6000 umetničkih dela i na taj način “spaja” neke od najvećih epoha zapadne i istočne evropske umetnosti. Okružen je idličnim baštama dok na “touch-screen” monitorima možete potražiti informacije koje vas zanimaju.
- Na samom početku Avenije Boavista nalazi se još jedan dragulj savremene arhitekture Porta. To je Muzej savremene umetnosti čiji je arhitekta Alavro Siza Vieira, eminentni arhitekta poreklom iz Porta takođe.

Dvorci i palate

U reci Gilao koja teče kroz centar Tavire mogu se videti odrazi okolnih zgrada i kuća, pa meštani Taviru zovu i Venecija Algarvea. Bogata ostacima nekadašnjih zamkova i zgarda poreklom iz 16., 17. i 18. veka, crkvama kojih ukupno ima 37, Tavira predstavlja najznačajniji grad u oblasti Algarve.

Verski objekti

- Crkva Svetog Roka (Igreja de Sao Roque) – dosta jednolična i bezizrazna fasada ove jezuitske crkve iz 16. veka krije zaslepljujući enterijer sačinjen od zlata, mermera koji potiče direktno iz Firence. Capela de Sao Joa Baptista (Chapel of St.John the Baptist) je najpoznatija kapela ove crkve.
- Crkva Santa Kruz (Igreja de Santa Cruz) – izgrađena u manuelskom i renesansnom stilu, predstavlja jedno od najboljih ostvarenja škole umetnosti u Koimbri i sadrži grobove (pretpostavlja se da su delo Nikolasa Šanterena) prvih portugalskih kraljeva Alfonska Enrikea i Sanča I.

Ostale atrakcije

Centro de Recuperacao do Lobo Iberico – nedaleko od Malveire, 10 kilometara istočno od Mafre. Ovaj centar je dom oko 20 vukova koji više ne mogu da žive u divljini. Smešten u šumovitoj dolini, ima za cilj da potpomogne razmnožavanje ove vrste čiji je broj u naglom opadanju (sada samo 300 vukova živi u duivljini) pružajući im sigurno sklonište blizu prirodnog staništa.

Kulinarski specijaliteti

Hrana

Prvenstveno zahvaljujući svom izlazu na more kao i plodnim pašnjacima u unutršnjosti teritorije u ponudi se mogu naći plodovi mora kao i goveđe, praseće i kozje meso.
Acorda de mariscos - paprikaš od škampa kuvan u vekni od hleba.
Caldo verde - supa od kelja
Carne de porco a Alentejana - pečena svinjetina sa sosom od školjki izdinstanih sa paradajzom i lukom.
Pastel de nata - voćna pitica je nacionalni dezert.

Piće

Portugalska vina su stekla međunardni rejting još iz vremena rimskog carstva. S toga je najveći brend (Porto vino) opravdano na ceni. Najbolja vina se proizvode u dolini Douro, istočno od Porta (grada po kome je Porto vino i nazvano).

Šta raditi i gde izaći

- Ronite, surfujte ili jedrite u jednom od brojnih centara za vodene sportive uz obalu.
- Tavira je jedan od najstarijih i najautentičnjih gradova u Algarveu. Sazidan na obali reke Gilao ovaj grad je bogat crkvama iz gotskog i renesansnog perioda. Krasi ga i sedmoluki most iz perioda Rimskog carstva kao i stare tvrđave.
- Portugal raspolaže brojnim centrima za jahanje. Lustiano je rasa konja potiče inače iz Portugala. Nešto iskusniji jahači mogu uzimati časove u Estremaduri.
- Portugal ima veliki broj golf igrališta kao i golf klubova (samo u oblasti Algarve preko 20). Najstariji klub u zemlji Kvinta de Marinja u Estorilu.
- Na svetski poznatom trkalištu u Estorilu posetioci mogu gledati auto ili moto trke.
- Dolina Douro, svetska kulturna baština pod zasštitom UNESK - a je podneblje gde se nalazi beskrajni vinogradi po kojima je Portugal itekako čuven. Posetiocima je dozvoljena besplatna degustacija vina.
- Arheološki park Dolina Koa je mesto gde se nalazi neverovatna kolekcija crteža na stenama iz Gornjeg paleolita (22.000 - 10.000 godina pre nove ere)
- Litice rt - a Sveti Vinsent (Cabo de Sao Vincente) odakle se pruža predivan pogled, predstavljaju najdalju jugozapadnu tačku Evrope.
Upit za sve partnere
Detaljno pretraživanje
Hit ponude
Kružne ture

Kružne ture

Znameniti gradovi
Nezaboravni pejzaži
Od mita do stvarnosti
Specijalne ponude

Specijalne ponude

Saznajte prvi
Promotivne akcije
Najpovoljnije ponude
Metropole

Metropole

Svetske metropole
Turističke atrakcije
Nezaboravna putovanja
First minute

First minute

Popusti za rane uplate
Najbolje ponude
Top destinacije